Marinavimas

Marinavimas yra vienas populiariausių būdų, kaip išsaugoti daržoves žiemai. Marinavimas yra technika, kai produktai mirkomi specialiame skystyje, kurį vadiname marinatu. Įvairiais marinatais mes galime suteikti daržovėms papildomo skonio, minkštumo ar prieskonių aromato. Marinuoti galima ne tik daržoves ir grybus, bet ir vaisius. Marinavo ne tik močiutės ar promočiutės kaupdamos atsargas žiemai, bet ir protėviai dar prieš tūkstančius metų. Yra archeologinių įrodymų, kad 2030 m. pr. Kr. Vakarų Azijoje buvo marinuojami agurkai!

marinavimas

Uogienės

Uogienės, kaip pavadinimas ir sako, tai patiekalas iš uogų, bet jose gali atsirasti ir vaisių, o tirštesnę ilgai virtą uogienę jau tektų vadinti džemu. Uogienę gamino ir valgė visuomenės per šimtmečius – nuo Senovės Graikijos iki Napoleono karo kareivių. Uogienes virė kai dar nebuvo cukraus ir jas gardindavo medumi. Siūlome nebijoti eksperimentuoti – uogas galite maišyti tarpusavyje, įdėti prieskonių, kaip cinamonas ar apelsino žievelės, vanilės ankštis ir taip žiemą atsukus uogienės stiklainį namai pakvips visais vasaros kvapais.

uogenies

Rauginimas

Daržovių rauginimas yra fermentacijos procesas naudojant mieles arba laukiant, kol jos pačios pradės rūgti. Raugintus kopūstus senovės lietuviai ruošdavo šimtmečius, nes tai buvo ne tik sotus valgis žiemos metu, bet jie saugodavo juos nuo skorbuto, aprūpindavo gerosiomis bakterijos žarnyną ir organizmą vitaminu C ir K. Rauginti galima visas daržoves ir net vaisius. Rauginti produktai yra sveikesni nei marinuoti, tik juos sunkiau išlaikyti ilgai – norint stabdyti rūgimo procesą, išrūgusios daržovės turi būti laikomos šaltai.

rauginimas

Džiovinimas

Džiovintus grybus galime skelbti nacionaliniu mūsų krašto produktu, nors juos džiovina ir kitos tautos. Džiovinti galima ne tik grybus, bet ir kitas daržoves ir vaisius. Sirupe palaikyti ir džiovinti moliūgai yra itin gardus desertas, kaip ir džiovinti obuoliai. Saulėje džiovintus pomidorus italai šimtmečiais laiko vienu didžiausių delikatesų, bet niekas nesako, kad jų negalime pasigaminti ir mes. Išbandykite skirtingus džiovinimo receptus ir papildykite savo žiemos atsargas natūraliais produktais.

dziovinimas

Šaldymas

Šiais laikais šaldymas yra viena populiariausių technologijų norint išlaikyti šviežią maistą ilgai. Šaldome ne tik uogas ir vaisius, bet ir daržoves ar net grybus. Sušaldyti galime ir grynas žoleles arba paruoštus ruošinius su jomis. Labai svarbu šaldymo kameroje nuolat palaikyti žemą temperatūrą – nors vaisiai ir daržovės šąla ir aukštesnėje, bet rekomenduojama šaldyti -18 laipsnių temperatūroje ir stebėti ar ji nekinta, nes kitu atveju galia atsirasti bakterijų ir produktai pradės gesti.

saldymas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.