5 gudrybės ruošiant atsargas žiemai: padės sutaupyti, o pritrūkus fantazijos – 10 marinuotų agurkų interpretacijų

2024 m. rugpjūčio 23 d. 10:00
Šios vasaros derlius tikrai džiugina daugelį, tad ir pasirūpinti tuo, kad turėtume visų šių vaisių ir daržovių žiemą, yra reikalų. Atsargas žiemai vieni ruošia norėdami prisiminti vasaros skonius, o daugelis mūsų siekia sutaupyti. Tai padaryti galima ne tik marinuojant, šaldant ar džiovinant pačių užaugintus vaisius ir daržoves, bet ir teisingai pasirinkus jų saugojimo būdus.
Daugiau nuotraukų (2)
„Ne visas daržoves, vaisius ir uogas užsiauginame patys, tad norint jų pasiruošti žiemai, verta pasidomėti nuolaidomis ir kai jų derlius būna gausiausias, įsigyti už puikią kainą. Lygiai taip pat ir papildomas priemones bei ingredientus marinavimui, šaldymui ar džiovinimui verta įsigyti su nuolaidomis, kurių dabar netrūksta „Iki“ parduotuvėse“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Jei norite išsaugoti vaisius ir daržoves žiemai, būtina žinoti gudrybes ir procesui pasiruošti iš anksto. Dalijamės patarimais, kurie padės marinuojant, šaldant ar džiovinant produktus.
1. Tinkama druska
Dažnai rauginimui ir daržovių marinavimui druskos net nesirenkame – dedame tokią, kokią turime tuo metu namuose. Druska yra viena pagrindinių marinavimo sudedamųjų dalių – ji, kaip ir actas, padeda užkirsti kelią kenksmingoms bakterijoms sunaikinti maistą.
Ruošdami marinuotas ir raugintas daržoves naudokite gryną natrio chloridą – tai yra druską be jokių priemaišų. Dažnai valgomoji druska praturtinama jodu ar sušokimą gabaliukais mažinančiomis priemonėmis, todėl geriau rinkitės akmens ar paprastą druską, kurioje nieko nėra.
2. Vandens kokybė
Vanduo irgi labai svarbus. Ar žinojote, kad dėl kieto vandens marinuotos daržovė gali pakeisti spalvą? Jei iš čiaupo bėga tik toks, reikia jį suminkštinti – pirmiausia jį užvirinkite ir palikite 24 valandoms, po to nukoškite nuosėdas ir naudokite.
3. Pasirinkite tinkamus indus
Jei marinuotas, raugintas daržoves ar uogienes vartosite tik dviese, pagalvokite apie kiekį. Turbūt pas daugelį šaldytuve netelpa stiklainiai su pradėdais gaminiais, todėl verta pasirinkti mažesnes talpas.
Prekybos tinklas „Iki“ siūlo įsigyti įvairių dydžių stiklainių ir jiems pritaikytų dangtelių. Tokius dailiai supakuotus gaminius ne tik smagiau vartoti, bet ir labai patogu dovanoti. O šiuo metu kaip tik stiklainiams ir dangteliams su „Iki“ nuolaidų kortele taikoma 50 proc. nuolaida.
4. Išvenkite drėgmės
Dažnai žmonės susiduria su drėgme namuose, tad vengia išsaugoti vaisius ir daržoves juos džiovindami. Niekas geriau nepaskanina barščių nei džiovintų baravykų sauja, o džiovinti moliūgai gali tapti sveiku užkandžiu. Svarbiausia, pasirinkti tinkamą džiovintų produktų laikymo būdą.
Vienas jų – gerai sudžiovinus, sufasuoti į nedidelius maišelius ir vakuumuoti vakuumatoriumi. Antras būdas – pasirinkti gerai užspaudžiamus indus biriems produktams. Parduotuvėse „Iki“ rasite stiklinių indų su hermetišku dangteliu, kuris užspaudžiamas metaliniu kabliuku.
5. Šaldykite indeliuose
Esame įpratę daržoves ar uogas šaldyti maišeliuose. Dažnai net ne specialiuose užspaudžiamuose, o paprastuose, kurie praplyšta, praleidžia išorinius kvapus ir drėgmę. Labai patogu šaldyti yra specialiuose šaldymui skirtuose plastikiniuose indeliuose. Jie daug patogiau susideda į šaldiklio stalčių, permanentiniu rašikliu galite užrašyti datą, kada produktai sušaldyti ar net kas tai yra.
„Iki“ parduotuvėse su „Iki“ nuolaidų kortele šaldymui skirtiems indeliams taikoma 50 proc. nuolaida. Galite pasirinkti skirtingo dydžio keturkampius indelius – 200 ml, 450 ml, 500 ml, 750 ml ar litro talpos arba apvalius šaldymui skirtus plastikinius kibirėlius.
Jei vis dar nesugalvojate, kaip reikėtų marinuoti agurkus, dalijamės dešimt idėjų su kuo juos galėtumėte marinuoti. Pirmiausiai, klasikinis receptas, kurį galite papildyti apačioje surašytais ingredientais.
Klasikinis marinuotų agurkų receptas
Reikės:
  • Apie 1 kg šviežių agurkų
  • 1 l vandens
  • 1,5–2 šaukštai druskos
  • 2 šaukštai cukraus
  • 5 skiltelės česnako
  • 40 ml acto
  • 2–3 lauro lapai,
  • 1 šaukštelis juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelis garstyčių sėklų
  • 1 šviežia krapo šakelė
Nuplaukite agurkus, nupjaukite galus.
Sterilizuokite stiklainius ir dangtelius.
Užvirkite vandenį su druska, cukrumi ir actu. Išmaišykite, kad ištirptų viskas.
Į stiklainius sudėkite prieskonius ir agurkus, užpilkite karštu marinatu.
Uždarykite stiklainius, atvėsinkite kambario temperatūroje.
O štai dešimt idėjų, kaip galima papildyti klasikinį receptą ieškant savo tobulo skonio.
  1. Aštrūs marinuoti agurkai. Į marinatą įdėkite 2 šaukštelius čili dribsnių.
  2. Salstelėję marinuoti agurkai. Padvigubinkite cukraus kiekį.
  3. Marinuoti agurkai su medumi. Vietoje cukraus dėkite 3 šaukštus medaus.
  4. Marinuoti agurkai su svogūnais. Sudėkite didelį svogūną pjaustytą žiedais.
  5. Marinuoti agurkai su žolelėmis. Į stiklainius įdėkite šviežio rozmarino ir čiobrelio šakeles.
  6. Marinuoti agurkai su imbieru. Pikantiško skonio suteiks į du pusės litro stiklainius smulkiai įpjaustytas 5 cm gabaliukas imbiero.
  7. Marinuoti agurkai paprika. Du skoniai viename stiklainyje – įdėkite į pusės litro stiklainį pusę pjaustytos norimo dydžio gabaliukais saldžiosios paprikos.
  8. Marinuoti agurkai su morkomis. Vienam stiklainiui – viena pjaustyta griežinėliais morka.
  9. Marinuoti agurkai su kalendra arba garstyčios. Į pusės litro stiklainį įberkite pusę šaukštelio kalendros arba garstyčių sėklų.
  10. Marinuoti agurkai su česnakais. Jei mėgstate marinuotus česnakus – padvigubinkite jų kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.