Daržovių šaldymas šiandien: jokio sniego, ledo ir šerkšno šaldiklyje?
Vasara mus aprūpina vitaminais, mineralais ir įvairiomis maistingomis medžiagomis, tačiau kaip nestokoti jų žiemos metu? Tinkamai užšaldytos daržovės yra puikus būdas išsaugoti ne tik vasaros derliaus maistines medžiagas, bet ir jų spalvą bei skonį.
Žinoma, šaldymui, pirmiausia, naudokite tik šviežias ir kokybiškas daržoves. Prieš šaldant būtinai atlikite mini ritualą: nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite.
Įprastai daržovės pjaustomos mažais gabalėliais tam, kad kuo daugiau jų galėtumėte sutalpinti šaldymo kameroje. Tačiau, jei esate tikri žalumynų mėgėjai, o galbūt vegetarai ar šiaip prijaučiantys sveikuoliškam gyvenimo būdui, verta būtų apsirūpinti šaldytuvu su didele ir talpia šaldymo kamera. Tokiu atveju jums nereiktų kruopščiai smulkinti daržovių, bet galėtumėte užšaldyti ir stambesnius gabalus – viskas puikiai tilps ir atsargų žiemai bus daugiau.
Baimintis didelės šaldymo kameros dėl periodiško jos atitirpinimo reikmės išvalymui – neverta. Šiuolaikiniai šaldikliai šio, dar daug kam pažįstamo ritualo – nebereikalauja. Prekybos centro internete „Varle.lt“ ekspertė Alina Kazakevič dalijasi patirtimi:
„Neretai žmonės baiminasi pirkti šaldytuvą su didele šaldymo kamera. To priežastis – noras išvengti „senoviškų“ atitirpinimų su tikslu, kad iš šaldiklio būtų išvalytas ten per laiką susidaręs sniegelis ir ledo gabalai. Naujos rūšies šaldytuvai nebeturi šios problemos ir visko, kas susiję su ja.
Pavyzdžiui, šaldytuvai, kurie sukuria apledėjimo efektą, tuo pat metu sunaudoja didžiulį kiekį energijos ir negana to – garsiai burzgia. Šiuolaikiniai šaldytuvai šiuo atžvilgiu yra visiškai tvarūs, o veikia taip tyliai, jog virtuvėje, reikalui esant, galima ir miegoti (šypsosi).“
Kaip išsaugoti estetinį vaizdą?
Turbūt niekas nesiginčija, jog didelę dalį skonio maistui priduoda jo estetinis pateikimas. Kaip nesugadinti šaldytų daržovių išvaizdos ir valgymo malonumo? Atsakymas – blanširavimas.
Blanširavimas yra sodo gėrybių nuplikymas karštu vandeniu ar garais tam, kad ir atšaldžius jos išsaugotų savo spalvą bei palengvintų skaidulų struktūrą: blanširuotos daržovės ir po atšaldymo būna minkštesnės bei malonesnės kramtyti .
Paruoštas daržoves įdėkite į verdantį vandenį kelioms minutėms (morkos – 3–5 min., žirniai 1–2 min.). Šiukštu nepervirkite! Blanširavimas nėra daržovių virimas, tačiau tik lengvas nuplikymas. Nuplikytas daržoves greitai perkelkite į ledinį vandenį, kad sustabdytumėte virimo procesą. Tuomet nusausinkite ir paruoškite šaldymui.
Ko dažnai nežinome apie užšaldymo procesą?
Užšaldymui reikėtų naudoti sandarias dėžutes arba specialiai šaldymui skirtus maišelius, iš kurių galima išstumti kuo daugiau oro. Nesuklyskite – dėl paprastų, šaldymui nepritaikytų maišelių naudojimo galite ir apsirgti. Tik specialus plastikas yra tinkamas liestis su daržovėmis ir jų neužteršti toksiškomis medžiagomis.
Tiesa, siekiant nepažeisti šaldomo maisto ląstelių ir nesugadinti sultingumo, rekomenduojamas greitas užšaldymo procesas. Mat lėtai šaldant randasi dideli, maistą iš vidaus ardantys ledo kristalai, kurie pažeidžia ir daržovėse esančias vertingas maisto medžiagas.
Varle.lt ekspertė pataria: „Tobulu atveju maistas turėtų būti užšaldomas per 2 val., todėl greito užšaldymo technologijas naudojantys šaldytuvai idealiai tinka daržo gėrybių maistingumui išsaugoti iki pat kitos vasaros.“
Uogų šaldymo subtilybės – ką verta įsidėmėti?
Erzina sulipusių uogų luitai po užšaldymo? Patarimas! Pirmiausia uogas išdėliokite vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir tik tuomet padėkite į šaldiklį. Uogoms užšalus perkelkite jas į šaldymo maišelius ar dėžutes. Tada jau be nerimo galite talpinti gausius uogų kiekius – jos tikrai nesulips
Uogos – natūralus desertas. Kodėl tuomet nepasistengus maksimaliai išsaugoti jų skonį ir tekstūrą? Tam reikalui gali būti panaudotas nedidelis cukraus kiekis: prieš šaldant uogas tiesiog apibarstykite jas šiek tiek cukraus. Uogienės čia išgauti nereikia, bet nedidelis kiekis cukraus padės sukurti sveiko ir skanaus vasaros deserto balansą.
Tiek šaldytas uogas, tiek ir daržoves rekomenduojama suvartoti per 8 – 12 mėn. laikotarpį, todėl verta pasirūpinti dėžučių ar maišelių su gėrybėmis žymėjimu: pažymėkite atšaldymo datą, kad žinotumėte, kiek laiko produktai praleido šaldymo kameroje. Tokiu atveju nepavėluosite laiku jais pasimėgauti.
Beje, užšaldytas uogas galite vartoti tiek ką tik išimtas iš šaldiklio, tiek ir atšildytas. Tačiau venkite pakartotinai užšaldyti jau atšildytus produktus. Toks maistas praranda visas gerąsias savybes.
Taigi, išnaudokime vasaros teikiamas gėrybes taip, kad galėtume jomis mėgautis ir žiemą. Truputėlis pastangų dabar, na, o žiemą patys sau padėkosite!