Rauginimas – vienas dažniausių daržovių konservavimo būdų.
Raugintos daržovės būna kur kas švelnesnio skonio nei šviežios, o dalis netgi įgauna ryškesnį skonį. Kaip rauginti pomidorus? Kokie indai tinka rauginti? Raugiant mažiau daržovių, tiks ir emaliuotas kibiras ar trijų litrų stiklainiai. Didesniam kiekiui labiausiai tiks ąžuolinės statinaitės.
Kokios brandos tinkamiausi raugti? Raugti tinka universalių arba tik raugti skirtų veislių švieži, žali, sveiki, gražios formos, vienodo dydžio agurkai. Jei jie apvytę, 4–5 valandas pamirkomi šaltame vandenyje.
Koks turi būti sūrymas? Šviežiai raugiamos daržovės užpilamos sūrymu, paruoštu viename litre vandens ištirpinus šaukštą (20 g) druskos. Konservuojant žiemai druskos kiekį būtina didinti. Agurkams dedama nedaug prieskonių – kelios skiltelės česnako, krapų, vienas kitas krienų, juodųjų serbentų ar vyšnių lapas.
Daržovės įrūgsta per 1–2 mėnesius. Per tą laiką kibirėlio negalima atidaryti, kad nepatektų oro. Būtina palaukti, kol rūgstančios daržovės nustoja burbuliuoti.