Troškinta kiauliena su raugintais agurkais: produktai paprasti – o skonis nepaliks abejingų

2022 m. lapkričio 19 d. 14:07
Receptas
Kiauliena visada buvo mėgstamiausia lietuvių mėsa, kurios panaudojimo būdų įvairiose pasaulio virtuvėse rastume šimtus. 
Daugiau nuotraukų (3)
Nors tradiciškai kiauliena laikoma gana kaloringa ir riebia mėsa, skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausia išpjova, kumpis ir nugarinė. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kiaulieną reikėtų skanauti ne daugiau 2–3 kartų per mėnesį ir ją ruošti be papildomų riebalų.
Geriau rinktis liesesnę mėsą
Kiaulienos mėsa populiari ne tik Lietuvoje: iš jos pagaminti patiekalai yra ir Pietryčių Azijos virtuvės pagrindas, ji mėgstama daugumoje pasaulio šalių. Taip yra dėl to, kad kiauliena – itin universali mėsos rūšis, tinkanti tiek kepsniams kepti grilyje vasarą, tiek gardžiuotis troškiniais, sriubomis ar maltos mėsos patiekalais žiemą. Pasak gydytojos dietologės dr. E.Gavelienės, sveikatai palankiausia yra virta, troškinta arba orkaitėje kepta mėsa.
„Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitaminas). Tačiau kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti – užtenka jos patiekalų suvalgyti iki trijų kartų per mėnesį. 
Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas skatinantis širdies kraujagyslių ligų riziką. Mėsos gaminiuose iš kiaulienos (vyniotiniuose, rūkytoje, vytintoje mėsoje) yra nitratų, nemažai druskaos, todėl juos skanauti reikėtų dar rečiau“, – įspėja E. Gavelienė.   
Šviežiausia – sveriama ir nefasuota mėsa
Prekybos centruose išties didelis mėsos pasirinkimas, o norintys apsipirkti pigiau gali rasti smulkintos kiaulienos ar kiaulienos faršo vos už keletą eurų. 
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje: „Kiaulienos asortimentas visais metų laikais itin platus: jei vasarą dažnai buvo ieškoma marinuotų kiaulienos kepsnelių, šašlykų ir šonkaulių kepimui gamtoje, tai šaltuoju periodu daugiau gaminama namuose. Į pirkėjų krepšelius keliauja smulkinta mėsa, fasuoti nedideli jos gabaliukai, sveriami nefasuoti mėsos gaminiai. O skubantys mėgsta rinktis jau paruoštus kepti, su prieskoniais pamarinuotus kiaulienos kepsnius.“
Pasak ekspertės, lietuviškos produkcijos asortimentas į parduotuves atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių: „Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus šviežia ir skani. Ypač šviežia – sveriama kiauliena: jos gamintojai nurodo, kad po pristatymo tokia mėsa turėtų būti suvartota per 1-2 dienas.“
Renkantis kiaulieną parduotuvėje kategorijos vadovė pataria atkreipti dėmesį, kad ji būtų šviesiai rausvos spalvos, o mėsos paviršius – sausas. Skysčio neturėtų būti ir pakuotėje. „Jei nusipirkote didesnį nei įprastai gabalą mėsos, galite jį užšaldyti, bet patartina šaldiklyje nelaikyti ilgiau kaip 6 mėnesius. Mėsai visada rasite akcijų, o norint sutaupyti, verta paieškoti privačios mūsų prekybos tinklo etiketės produktų – mėsa bus aukštos kokybės, bet pigesnė už kitas savo kategorijoje“, – pastebi specialistė. 
Norintiems sutaupyti – sotus ir gardus kiaulienos troškinys su raugintais agurkais. 
Kiaulienos troškinys su raugintais agurkais
Patiekalui (2 asmenims) reikės:  
  • 300 g kiaulienos
  • 2 raugintų agurkų
  • 4 šaukštų miltų
  • 1 svogūno
  • 1 šaukšto pomidorų tyrės ar pastos
  • 1 šaukšto garstyčių
  • kelių lauro lapų, druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių.
Kaip gaminti  
Kiaulieną supjaustykite kubeliais, užpilkite vandeniu, dėkite svogūną, pasūdykite ir virkite, kol suminkštės.
Sudėkite prieskonius, lauro lapus ir dar pavirkite keletą minučių.
Iš sultinio išimkite svogūną ir sultinį nukoškite. Į nukoštą sultinį pilkite sumaišytus su vandeniu miltus ir pavirkite keletą minučių ant vidutinės kaitros, kol skystis ims tirštėti.
Sudėkite kubeliais pjaustytus raugintus agurkus, virtą mėsą, pomidorų pastą ir garstyčias. Dar keletą minučių patroškinkite. Skanaus!
troškinysKiauliena^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.