Paskelbė, kas Lietuvoje pelnė „Michelin“ žvaigždes: prestižinį įvertinimą gavo net 4 restoranai

2024 m. birželio 13 d. 17:27
Ketvirtadienio vakarą, birželio 13 d. paskelbti pirmieji Lietuvos restoranai, kurie įtraukti į garsųjį „Michelin“ gidą. Atsidurti geriausių pasaulio restoranų žemėlapyje tiek pačiam restoranui, tiek šaliai yra didelis laimėjimas – tikimasi, kad tai padės pritraukti į Lietuvą gastronominių turistų, kurie vyksta šimtus ir tūkstančius kilometrų, kad paragautų gerų virtuvės šefų gaminamų patiekalų.
Daugiau nuotraukų (20)
Iškilminga ceremonija
„Pirklių rūmuose“ vykusiame renginyje žurnalistus sukvietę „Michelin“ atstovai pirmiausiai padėkojo restoranų šefams, partneriams ir visiems prisidėjusiems prie šio istorinio momento.
„Šiandien „Michelin“ gidas turi naujus namus“, – lietuviškai pasakė „Michelin“ komunikacijos vadovė Elizabeth Boucher-Anselin. Ji priminė „Michelin“ istoriją, kuri prasidėjo dar 1900 metais. 
„MIchelin“ inspektoriai yra tarptautinė komanda vyrų ir moterų, daugiau nei 25 tautybių. Jų vienintelis darbas važiuoti ir įvertinti restoranus anonimiškai. Anonimiškumas būtinas, nes tai svarbu, kad jie gautų tokį patį aptarnavimą kaip klientai ir nebūtų nieko daroma specialiai. Jie net apmoka sąskaitas ir apsimeta paprastais svečiais.
„Neturiu net minčių, kas galėtų laimėti. Politikų pareiga buvo atidaryti duris gražiai partnerystei. Būdama labai prasta virėja aš labai didžiuojuosi žmonėmis, kurie Lietuvą garsina ne dėl ekonomikos ar sporto, o dėl maisto, svetingumo ir tradicijų. Ačiū visiems“, – renginio pradžioje dėkojo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.
Vėliau prasidėjo apdovanojimų vakaras, kur visi sulaikę kvapą stebėjo – vienas ar daugiau restoranų bus įvertinti garbingu apdovanojimu. Spėlionių ir net neva nutekinto tikrojo apdovanotųjų sąrašų buvo pastarąsias savaites buvo ne vienas, savo restoranus turintys šefai nėrėsi iš kailio spėliodami, kuris svečias yra galimas „Michelin“ inspektorius.
Apdovanotųjų – būrys
Iš viso buvo įvertinti net 26 Lietuvos restoranai, kurie vadinami „Selected by Michelin“ ir pateko į gidą. 
Pirmieji „Michelin“ raudoni diplomai Lietuvoje atiteko restoranams „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer and the Ocean“, „Gastronomika, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“ ir „Vila Komoda“.
Dar keturi restoranai – „14 Horses“, „Le Travi“, „Numan“ ir „Gaspar's“, apdovanoti kaip „Bib Gourmand“. Tai restoranai pasižymintis geru kainos ir kokybės santykiu ir galintys pasiūlyti trijų patiekalų vakarienę už priimtiną kainą.
Restoranas „Gaspar's“ gavo papildomą apdovanojimą už ypatingai kokybišką aptarnavimą ir paslaugumą „Service award“.
„Sommelier“ apdovanojimas atiteko restorano „Pacai“ somelje Kamilei Bartusevičiūtei. 
„Green star“ apdovanojimas, žalioji „Michelin“ žvaigždutė atiteko restoranui „Red Brick“ ir jo šefui islandui Arnor Ingi Bjarkason. Šis apdovanojimas teikiamas už tvarumą. 
Jaunojo šefo apdovanojimas atiteko Tadui Eidukevičiui iš restorano „Demo“. 
Šis restoranas tapo pirmasis Lietuvoje gavęs „Michelin“ žvaigždę! Dažniau „Demoloftas“ vardu vadinamas restoranas jau buvo pastebėtas, kaip išskirtinį meniu siūlanti gurmaniška įstaiga duris atvėrusi 2022 metų rudenį. Nenuostabu, nes apdovanotasis T. Eidukevičius daugiau nei penkmetį žinias ir požiūrį į gastronomiją formavo „Michelin“ restoranuose Ispanijoje.
Antrasis pasidabinęs žvaigžde tapo restoranas „Džiaugsmas“ ir jo šefas Martynas Praškevičius.
Šis restoranas daugelio buvo vertinamas tarp lyderių, galinčių gauti „Michelin“ žvaigždę ir jų spėlionės pasitvirtino. Restoranas „Džiaugsmas“ nuo pat įsikūrimo 2017 metais tapo labai populiarus ir išliko toks iki šiol. 64 vietų restoranas ne kartą buvo ir vietinių kritikų įvertintas, kaip geriausias Lietuvoje. 
Dar viena žvaigždė keliauja restoranui „Nineteen18“ ir restorano šefas Andrius Kubilius. 
„Tai atsitiko! - paklaustas kaip jaučiasi atsakė A. Kubilius. – Aš labai labai džiaugiuosi ir esu laimingas. Esi 15 metų šioje industrijoje ir tai pasiekimas, kurį reikia atšvęsti. Keliaukime atšvęsti į restoraną.“
„Nineteen18“ duris Vilniaus senamiestyje atvėrė 2018 metais ir iškart aukštai užkėlė kokybės kartelę, kurią jiems pavykdavo pateisinti.
Paskutinė „Michelin“ žvaigždė atiteko Vitai Bartininkaitei ir restoranui „Pas mus“. Paklausta, ar norėtų ką pasakyti, Vita buvo atvira – kalbą planavo sakyti kitais metais, o dabar dar iki galo negali patikėti gavusi žvaigždę.
„Pas mus“ restoranas pasižymi sezonine virtuve, o svečius priimti pradėjęs 2022 metų pabaigoje Pilies gatvėje šalia Signatarų namų.
Visi apdovanoti restoranai yra įsikūrę sostinėje.
Gandai – nuo praėjusių metų
Apie tai kad Lietuvoje turėtų apsilankyti „Michelin“ vertintojai ir galbūt sulauksime pirmojo restorano įvertinto žvaigždutėmis pirmą kartą užsiminė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė praėjusių metų pabaigoje.
„Ministerija negalėjo to viešinti, tačiau jau kurį laiką ties tuo dirbo. Bet ką jau galiu pasakyti, kad pirmoje kitų metų pusėje turėsime maitinimo įstaigą ar įstaigų su „Michelin“ ženklu“, – teigė A.Armonaitė.
Šių metų vasarį pasklido žinia apie „Keliauk Lietuvoje“ sudarytą sutartį su „Michelin“ už 1,7 mln. eurų. Tuomet buvo pabrėžiama, kad sutartis sudaroma trejiems metams.
„Nurodyta suma yra numatoma 3 metams, po tuo slepiasi tiek vertinimas, tiek viešinimas tiek kiti papildomi veiksmai kurie gali nutikti per būsimus 3 metus. Norime akcentuoti, kad viešojo pirkimo suma, nėra lygi sutarties sumai ar kainai, tai yra skirtingi dalykai. Kaip jau minėjome, šioje sumoje slepiasi visi su „Michelin“ atėjimu susiję klausimai artėjantiems 3 metams“, – Eltai teigė „Keliauk Lietuvoje“ Turizmo rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Dovilė Seliukė.
Ir tik balandžio 11 dieną oficialiai A. Armonaitė savo feisbuko paskyroje paskelbė gerąją naujieną.
„Gera diena geroms naujienoms! Pasiekėm! Lietuva pagaliau atsidurs „Michelin Guide“. Mūsų restoranų įvertinimas bus skelbiamas birželį“, – rašė ministrė.
Tą patį patvirtino ir patys „Michelin“ kurie savo socialiniuose tinkluose patalpino kvapą gniaužiantį video klipą su Lietuvos vaizdais su prierašu: „Michelin“ gidas leidžiasi Lietuvoje! „Michelin“ gido inspektoriai daug tyrinėjo Lietuvą, ieškodami geriausių šalies restoranų. Pirmasis Lietuvos „Michelin“ gido restoranų pasirinkimas bus pristatytas specialaus renginio metu, 2024 m. birželio 13 d., „Pirklių klube“, Vilniuje. Sekite naujienas!“ – rašoma „Michelin“ gido feisbuko puslapyje, pristatant klipą.“
Padangų gamintojų katalogas
Automobilininkai puikiai žino „Michelin“ vardą – tai garsus padangų gamintojas. Jo simbolį – iš baltų padangų suręstą žmogeliuką, vardu Bibendum (pirmąkart pristatytas 1894 m. parodoje Lione jis yra vienas iš seniausių tebenaudojamų pasaulio prekinių ženklų), – pamatysime ir restoranų gido pristatymo renginiuose. Būtent šie prancūzų padangų gamintojai praėjusio amžiaus pradžioje pradėjo spausdinti katalogus automobilininkams su informacija, kur galima sustoti skaniai pavalgyti. Pirmasis „Michelin“ gidas buvo išspausdintas 1900 metais. Tuo metu Prancūzijoje tebuvo mažiau nei 3 tūkst. automobilių. Siekdami šalyje padidinti automobilių ir, atitinkamai, padangų paklausą, broliai Édouardas ir André Michelinai sugalvojo išleisti gidą, kuris ilgainiui tapo prestižiškiausio gastronominio įvertinimo simboliu.
Leidinyje buvo pateikiama įvairi automobilininkams naudinga informacija, kaip žemėlapiai, padangų taisymo ir pakeitimo instrukcijos, automobilių remonto dirbtuvių, viešbučių ir degalinių Prancūzijoje sąrašai. Gidas, išleistas 35 tūkst. kopijų tiražu, buvo dalinamas nemokamai. Vėliau broliai Michelinai panašius gidus išleido Belgijai, Alžyrui su Tunisu, taip pat kitoms Europos šalims.
Nuo 1926 m. „Michelin“ savo gide pradėjo restoranus vertinti žvaigždutėmis.
Kaimynai – jau apdovanoti
Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje „Michelin“ apsilankė gerokai anksčiau ir šios šalys turi ne po vieną restoraną su žvaigždutėmis arba įvertinimu „selected restaurans“.
Lenkijoje šiuo garsiu įvertinimu džiaugiasi net 49 maitinimo įstaigos nuo prabangių restoranų Varšuvoje iki kuklesnių vietų Poznanėje ar Krokuvoje.
Latvijoje „Michelin“ žvaigždutės buvo suteiktos 2023 metais, o dabar sąraše yra 26 restoranai ne tik Rygoje, bet ir Tervetėje, Cėsyje, Liepojoje, Lygatnėje, Jūrmaloje ir Valmieroje. Įvertinti labai įvairūs restoranai, pavyzdžiui, Ligatnės kaime esantis restoranas „Pavaru maja“ (liet. virėjo namas) yra įsikūręs buvusiuose gimdymo namuose.
į Estiją „Michelin“ inspektoriai nuvažiavo iškart po karantino dar 2022 metais ir dabar žvaigždėmis džiaugiasi net 26 restoranai. Taline esantis „180 by Matthias Diether“ įvertintas net dviem žvaiždėmis. Pagal „Michelin“ vertinimus žvaigždės skiriamos:
* – „Labai geras restoranas savo kategorijoje“.
** – „Puiki virtuvė, verta išsukti iš kelio“.
*** – „Išskirtinė virtuvė, verta specialios kelionės“.
apdovanojimairestoranaiMichelin
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.