Seimas pritarė su alkoholiu susijusiems pokyčiams: įsigalios jau nuo birželio

Ketvirtadienį Seimas galutinai pritarė įstatymo pataisoms, kurioms įsigaliojus bus suvienodintas renginiuose leidžiamų pardavinėti alkoholinių gėrimų stiprumas. Taip pat bus leista maisto pristatymo platformoms teikti informaciją apie gėrimų gamintoją ir kilmės šalį.

Seimas pritarė įstatymo pataisoms, kurioms įsigaliojus bus suvienodintas renginiuose leidžiamų pardavinėti alkoholinių gėrimų stiprumas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas pritarė įstatymo pataisoms, kurioms įsigaliojus bus suvienodintas renginiuose leidžiamų pardavinėti alkoholinių gėrimų stiprumas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

May 9, 2024, 3:16 PM, atnaujinta May 9, 2024, 3:18 PM

Už projektą priėmimo stadijoje balsavo 59, susilaikė – 11, prieš 25 parlamentarų.

Šie pakeitimai įsigalioja 2024 m. birželio 1 d.

Anot Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimų projektą pateikusios Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, šiuo metu mugėse, parodose ir renginiuose galima prekiauti tik alumi ir sidru iki 7,5 laipsnio, o gėrimai yra skirstomi tiek pagal tipą, tiek pagal stiprumą.

Pakeitimams įsigaliojus, bus suvienodintos pagal licencijas leistinos alkoholinių gėrimų koncentracijos, visiems silpnesniems gėrimams taikant iki 8,5 laipsnių ribojimą.

Sąlygos bus suvienodintos ir vidutinio stiprumo gėrimams, kuriems nustatomas 15 laipsnių apribojimas. Tokius gėrimus, tarp kurių patektų vynas, putojantis vynas, midus, likeriai ir silpnieji alkoholiniai kokteliai, turint reikalingą licenciją, bus galima pardavinėti mugėse ir masiniuose renginiuose.

Įsigaliojus įstatymo pakeitimams interneto platformomis, tokioms kaip „Bolt Food“ ar „Wolt“, įgaus galimybę skelbti gaminio ženklinimo informaciją, kilmės šalį, gamintoją. Šiuo metu tokią informaciją galima pateikti tik gamintojų ir prekiautojų svetainėse.

Dėl šio pakeitimo bus leidžiama organizuoti degustacijas alkoholinių gėrimų gamybos patalpose, iki šiol jos buvo leidžiamos tik mugėse ir parodose. Taip pat juo aiškiau nustatyta kada leidžiama dovanoti alkoholinius gėrimus norint pagerinti verslo santykius ar valstybės institucijai norint dovanoti juos kaip suvenyrus.

Šį projektą pavasario pradžioje Seimui pateikusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinės Armonaitė tvirtino, kad alkoholio reguliavimo tvarka Lietuvoje iš esmės nesikeis, bet sumažės biurokratinės naštos kiekis, alkoholio pardavimų reguliavime atsiras daugiau aiškumo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.