Įvardijo, kaip geriausia taupyti juodai dienai – tai ne raketų mokslas, bet pareikalaus pastangų

Kad neatidėliotinoms išlaidoms – būsto remontui, gydymui, vaikų išsilavinimui ar pensijai – užtektų santaupų, reikia žinoti, kokiais būdais tai daryti ir kiek atsidėti juodai dienai. Nors taupymas reikalauja disciplinos, tai nėra raketų mokslas. Pirmasis žingsnis – išsiaiškinti, kiek reikia sutaupyti kiekvienam svarbiam gyvenimo tikslui – kiekvieno žmogaus situacija yra unikali, tačiau vadovaujantis keliomis taisyklėmis galima sutaupyti.

Nors taupymas reikalauja disciplinos, tai nėra raketų mokslas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors taupymas reikalauja disciplinos, tai nėra raketų mokslas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors taupymas reikalauja disciplinos, tai nėra raketų mokslas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors taupymas reikalauja disciplinos, tai nėra raketų mokslas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2024, 7:49 AM

Kaip teigiama leidinyje „Buy Side from WSJ“, finansų konsultantai paprastai rekomenduoja turėti 3–12 mėnesių pragyvenimo išlaidų fondą nenumatytiems atvejams. Šios atsargos skirtos padengti įprastinėms išlaidoms, jei liktumėte be darbo, taip pat netikėtoms išlaidoms, pavyzdžiui, medicininėms sąskaitoms ar būsto remontui.

Tokiu būdu „jums nereikės keisti savo gyvenimo“, jei ištiks netikėtumas, – sako Patrickas Fruzzetti, „Rose Advisors“ finansų patarėjas Niujorke.

Ar jums reikia trijų mėnesių grynųjų pinigų, ar daugiau, priklauso nuo jūsų situacijos. Jei esate vienišas ir jums per 20 metų, mažiau santaupų gali būti priimtina, nes jauniems žmonėms dažnai lengviau greitai susirasti naują darbą po atleidimo iš darbo.

Tačiau darbo praradimas nuosmukio metu gali būti pražūtingas vidutinio amžiaus šeimos maitintojui, išlaikančiam šeimą. Tokiam asmeniui gali prireikti metų ar daugiau pragyvenimo išlaidų.

Tokio dydžio skubios pagalbos fondo kaupimas gali atrodyti bauginantis, ypač kai infliacija mažina namų ūkių biudžetus. Jei negalite iš karto sukaupti didelės pinigų sumos, nuolat taupykite mažesnes sumas.

Netrukus turėsite pakankamai lėšų netikėtai vandentiekio ar automobilio remonto sąskaitai apmokėti. Kita vertus, jei laukiate didelės mokesčių grąžos, turėsite galimybę pradėti kaupti santaupas nenumatytiems atvejams. Prieš tai, kai tai pastebėsite, turėsite pakankamai grynųjų pinigų netikėtai vandentiekio ar automobilio remonto sąskaitai apmokėti, patariama leidinyje.

Be to, kaupimas pensijai taip pat padeda pasiekti finansinio saugumo ir nepriklausomybės.

Minima, kad paprastas būdas sutaupyti 10 kartų daugiau nei jūsų atlyginimas – atidėti tam tikrą dalį nuo kiekvieno atlyginimo.

Jei pradėsite nuo 25 metų, kaupdami 15 proc. savo pajamų, galiausiai turėsite pasiekti pensijos tikslą. Jei pradedate vėliau, tarkime, 35-erių, jums reikės kaupti apie 20 proc. atlyginimo.

Vienas iš būdų turėti aiškų tikslą – daryti prielaidą, kad jums reikės pakeisti 80 proc. dabartinių pajamų, kai nebedirbsite. Taip pat padeda nusistatyti ir konkrečią sumą, kurią norėtumėte būti sutaupęs.

25 kartų didesnės metinės išlaidos (dar vadinama 4 proc. taisykle) tai reiškia taupyti 25 kartus didesnę sumą, nei planuojate išleisti kiekvienais metais išėję į pensiją, yra geras būdas tiems, kuriems iki pensijos liko vos keleri metai.

Nors jis gali būti sudėtingesnis nei kiti, jis suteikia daugiausia planavimo lankstumo: jei jūsų santaupų ir pajamų poreikiai nesutampa, galite padidinti santaupas arba sumažinti savo išlaidų prielaidas.

4 proc. taisyklė ir 25 kartų taisyklė turi dvi medalio puses. Aiškinama, kad 100 proc. visų santaupų padalinus iš 4 proc. metinės išėmimo normos, gaunama 25 kartus. O 25 metai yra tipinė pensinio amžiaus žmonių gyvenimo trukmė.

Vadinasi, per 25 metus turėtumėte sugebėti išsiimti 4 proc. santaupų per metus ir nepritrūkti pinigų. Palūkanos ir santaupų vertės padidėjimas turėtų padėti jums būti žingsniu priekyje infliacijos.

Yra ir specialistų, kurie pabrėžia – pirmenybė turėtų būti taupymui pensijai, o ne studijoms. Tačiau toks patarimas – amerikiečiams, kai lietuvių poreikiai gali būti kitokie.

Parengta pagal „Buy Side from WSJ“ informaciją.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.