Elektrėnuose nuo meno nepabėgsi: akistata su juo laukia net kebabinėje

Belaukiant užsakyto kebabo populiarioje miesto kebabinėje apžiūrėti čia įrengtą meno instaliaciją, paskaityti apie jos autorių ir kūrinio idėją – tai galima patirti Elektrėnuose. Kebabinė su menine instaliacija – tik viena iš mieste nusidriekusio šiuolaikinio meno maršruto stotelių. Beveik du kilometrus besitęsiančiais meno takais Elektrėnuose galima visą gegužę – mieste vyksta šiuolaikinio meno „Ars Nova“ festivalis. 

ARS NOVA.<br>G. Garmašaitės-Balienės nuotr.
ARS NOVA.<br>G. Garmašaitės-Balienės nuotr.
ARS NOVA.<br>G. Garmašaitės-Balienės nuotr.
ARS NOVA.<br>G. Garmašaitės-Balienės nuotr.
ARS NOVA.<br>G. Garmašaitės-Balienės nuotr.
ARS NOVA.<br>G. Garmašaitės-Balienės nuotr.
ARS NOVA.<br>G. Garmašaitės-Balienės nuotr.
ARS NOVA.<br>G. Garmašaitės-Balienės nuotr.
ARS NOVA.<br>G. Garmašaitės-Balienės nuotr.
ARS NOVA.<br>G. Garmašaitės-Balienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2024-05-13 14:09

„Tai ne tik festivalis – tai menų sambūris, kviečiantis pažinti, išmokti ir išgyventi kultūrą kartu, užpildyti save menu“, – sako „Ars Nova“ organizatorė Greta Garmašaitė-Balienė, deganti idėja atvesti profesionalųjį šiuolaikinį meną į Elektrėnus ir įkurdinti jį netikėčiausiose miesto erdvėse.

Pirmasis bandymas tą padaryti buvo pernai, kai festivalis truko vieną savaitgalį ir organizatorė suprato: per mažai. Todėl antrąkart surengtas festivalis Elektrėnuose tęsis visą mėnesį, o jo programoje – renginiai įvairaus kultūrinio skonio publikai ir vyksta jie ne tik įprastose, bet ir pačiose netikėčiausiose miesto vietose, atvirose erdvėse. 

Įsitikinti, kad Elektrėnai gyvena meno dvasia galima vos įvažiavus į miestą – jau žiedinėje sankryžoje pasitinka meninė instaliacija. Toliau keliaujant per miestą šiuolaikinio meno takais laukia pažintis su daugybe kitų meno objektų: instaliacijomis, parodomis, skulptūromis ar sienos tapyba. Savo darbus pristato tiek vietiniai, tiek kitų miestų kūrėjai.

Be to, kiekvieną gegužės savaitgalį Elektrėnuose vyksta cirko, muzikos, poezijos, šokio bei teatro pasirodymai. Pirmąjį gegužės savaitgalį festivalis prasidėjo Lietuvos Valstybės Atkūrimo Šimtmečio aikštėje parodytu šiuolaikinio cirko performansu „Marinara“.  

Gegužės 18 d. Elektrėnų skulptūrų parke skambės poezija – Vislavos Šimborskos poeziją iš Tomo Venclovos verstos poezijos rinktinės „33 eilėraščiai“ skaitys aktorė Aldona Vilutytė, šiuolaikinės muzikos programą atliks saksofonininkas Kazimieras Jušinskas.

Festivalio programoje – ir  šiuolaikinio šokio performansas „Lietaus anatomija“, o gegužės mėnesio paskutinėmis dienomis Elektrėnų kultūros centras kvies į audiovizualinį spektaklį visai šeimai „Kelionė į kitą mišką“ pagal Issa Watanabe knygą „Migrantai”. Festivalio uždarymo metu džiugins Afrikos tradicinių dainų ir šokių grupė „Ballet Saly Velingara“ iš Senegalo.  

„Renginiai nėra skirti vienai socialinei grupei. Visi kviečiami ateiti, dalyvauti, susipažinti su menu ir kiekvienas pats nusprendžia, kas jam arčiau širdies“, – sakė festivalio organizatorė G. Garmašaitė-Balienė. 

Ji pastebi, kad susidomėjimas antrą kartą vykstančiu festivaliu gerokai išaugęs: žmonės ne tik lankosi, bet ir diskutuoja, komentuoja, vertina. Festivalis į Elektrėnus pritraukia ir nemažai meno mylėtojų iš kitų miestų. 

„Taip atsiranda galimybė edukuoti žmones, skleisti šiuolaikinio meno idėjas, plačiau pristatyti jį nedidelio miesto visuomenei“, – kalbėjo G. Garmašaitė-Balienė.  Visi festivalio „Ars Nova“ renginiai – nemokami. Festivalį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Elektrėnų savivaldybė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.