Sukūrė sraigę imituojantį robotą – štai kam jis gali būti naudingas

Sraigės puikiai laipioja vertikaliais paviršiais – nors turi tik vieną drėgną siurbiamąją pėdą. Naujasis biologijos įkvėptas robotas lipa sienomis imituodamas šį paprastą, bet veiksmingą mechanizmą – tačiau laimei, vietoj gleivių jis palieka vandens pėdsaką.

 Naujasis biologijos įkvėptas robotas lipa sienomis imituodamas šį paprastą, bet veiksmingą mechanizmą – tačiau laimei, vietoj gleivių jis palieka vandens pėdsaką.<br> Bristolio universiteto nuotr.
 Naujasis biologijos įkvėptas robotas lipa sienomis imituodamas šį paprastą, bet veiksmingą mechanizmą – tačiau laimei, vietoj gleivių jis palieka vandens pėdsaką.<br> Bristolio universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-16 13:54

Slenkančiuoju siurbimo robotu (angl. sliding suction robot, SSR) sukūrė Bristolio universiteto (JK) mokslinis bendradarbis Tianqi Yue su kolegomis. Dabartinė versija sveria vos 96 gramus ir patogiai telpa žmogaus rankoje – tačiau prireikus technologiją būtų galima padidinti.

SSR rotondos formos korpuso apačioje yra 50 mm pločio siurbtukas. Šis siurbtukas daugiausia pagamintas iš tvirto ir lankstaus poliuretano, nors jo apačia sudaryta iš silikono ir hidrofilinio (vandenį traukiančio) polimero mišinio. Per visą siurbtuko perimetrą eina drėgmę sugeriančio putplasčio žiedas.

Iš pradžių robotas rankomis tvirtai prispaudžiamas prie sienos. Šis veiksmas pritvirtina robotą prie sienos, bet neleidžia jam judėti.

Kad vyktų judėjimas, iš įmontuotos talpyklos per keturis silikoninius vamzdelius į putplasčio žiedą pumpuojamas vanduo. Vėliau jis kapiliariniu būdu ištraukiamas iš putplasčio ir patenka į siurbtuko apačią, sudarydamas ploną skysčio sluoksnį, kuris ir lubrikuoja, ir išlaiko sandarumą.

Du motorizuoti ratai – po vieną abiejose siurbtuko pusėse – naudojami roboto judėjimui per sieną. Nors ant sienos po SSR kelionės lieka šiek tiek vandens, šis skystis nuolat papildomas, kad išlaikytų veiksmingą sluoksnį ant apatinės taurės pusės. Sraigės juda išlaikydamos siurbimą panašiai, tačiau jos išskiria ne vandenį, o gleives.

Atlikus laboratorinius bandymus, robotas sugebėjo lipti vertikaliais stiklo ir dažyto metalo lakštais iki 19 mm per sekundę greičiu – be to, jis galėjo suktis vietoje ir net judėti visiškai aukštyn kojomis horizontalių lakštų apačia. Jis taip pat galėjo gabenti iki 200 g naudingąjį krovinį ir atlaikyti 1 kg traukimo žemyn jėgą.

Remdamiesi šiais bandymais, mokslininkai apskaičiavo, kad SSR turėtų veikti realiomis sąlygomis maždaug vieną valandą, kol neišsikraus akumuliatorius. Svarbu pažymėti, kad nejudėdamas robotas nenaudoja jokios energijos siurbimui palaikyti.

Galimi SSR pritaikymo būdai – vėjo turbinų menčių, laivų korpusų ir dangoraižių langų apžiūra ir priežiūra.

„Parodėme, kad slankiojantis siurbimas pasižymi mažomis energijos sąnaudomis, dideliu sukibimo efektyvumu ir saugumu, dideliu krovos pajėgumu ir nedideliu sudėtingumu – ir visa tai paliekant tik greitai išgaruojantį vandens pėdsaką, – sako Tianqi Yue. – Įdomiausia mūsų tyrimo išvada ta, kad pasiūlytas slankiojančio siurbimo mechanizmas yra nauja švaraus laipiojimo strategija, kuri gerokai paspartins naujos kartos laipiojančių robotų kūrimą.“

Tyrimo straipsnis neseniai buvo paskelbtas žurnale „Nature Communications“. Toliau pateiktame vaizdo įraše galite pamatyti, kaip veikia SSR (kai kuriais atvejais naudojant išorinį vandens tiekimą).

O dar vienas naujausias sraigių įkvėptų robotų pavyzdys – Kinijos Honkongo universiteto robotai sraigės, kurios laikosi viena kitos, kad galėtų bendrai atlikti užduotis.

Parengta pagal „New Atlas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.