Į Lietuvą atvyksta pasaulį sudrebinusi „bioninė moteris“: tokio modelio mados podiumai dar nebuvo matę

„Pamirškite, ką žinojote apie negalią“, – tokia fraze ekrane pasitinka įspūdingas vaizdo klipas, prieš dešimtmetį išgarsinęs Viktorią Modestą visame pasaulyje. „Bioninė moteris“, „bioninė artistė“, „pirma amputuota atlikėja“ – taip užsienio portaluose galima pamatyti vadinant V.Modestą, o pati moteris sako, kad apart to turi daug ką pasakyti. V. Modesta yra Latvijoje gimusi britų dainininkė, dainų autorė, performansų menininkė, kūrybos vadovė ir modelis. Modelis su bionine koja. Moters gyvenimas išties vertas knygos, nes tai įrodymas, kad kai nori – įmanoma viskas. V.Modesta sutiko specialiai dėl LOGIN atskristi į Lietuvą, kad apie savo istoriją gyvai papasakotų pati.

V. Modesta yra Latvijoje gimusi britų dainininkė, dainų autorė, performansų menininkė, kūrybos vadovė ir modelis. Modelis su bionine koja.
V. Modesta yra Latvijoje gimusi britų dainininkė, dainų autorė, performansų menininkė, kūrybos vadovė ir modelis. Modelis su bionine koja.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2024, 11:08 AM

Penkerius metus įtikinėjo chirurgą amputuoti jai koją

Viktoriai Modestai gimdymo metu buvo sužalota koja. Vėliau sekė keliolika operacijų, ištisi mėnesiai ligoninėse, kurios taip ir nesuteikė mergaitei komforto. Būdama penkiolikos, V. Modesta priėmė sprendimą, kad šios traumuotos kojos ji nori apskritai atsisakyti, bet prireikė dar penkerių metų, kad dėl tokios operacijos įtikintų chirurgą. „Labai svarbu sukurti tapatybę, kuri man būtų patogesnė, o ne ta, kuri man buvo prigimtinai suteikta“, – kalbėjo mergina, operaciją apibūdinusi kaip daikto, kuris ją sulaikė, pašalinimą, tarsi tai būtų laidas, pririšęs ją prie žemės.

„Dėl mano sveikatos buvo daug netikrumo ir buvau pasiryžusi tai išspręsti, kad galėčiau daryti viską, apie ką svajojau“, – kalbėjo V.Modesta. Taigi, koja galiausiai dvidešimties merginai buvo amputuota ties keliu, o ją pakeitė protezas. V.Modesta, šiandien puikiai žinoma ne tik kaip muzikos atlikėja, tačiau ir kaip modelis, operaciją pavadino „perėjimu iš ekonominės į pirmą klasę“.

Moterį kalbino žinomiausi pasaulio leidiniai – „Vogue“, „Elle“, „Bizarre“ ir kiti. V.Modesta su bionine koja pasirodė ant Milano, Niujorko, Londono mados podiumų. Modelio pasiekimų sąraše – ir sutartis su žinoma „IMG Models“ agentūra, o kaip dainininkė V. Modesta pasirodė 2012-ųjų vasaros paralimpinių žaidynių uždarymo ceremonijoje. Bioninė koja ne tik nesulaikė moters nuo savo tikslų siekimo, bet dar ir tapo papildomu įrankiu vizualiai reikšti savo požiūrį į meną, laisvę, moteriškumą, seksualumą bei įvairovę. Būtent įvairovė ir yra viena pagrindinių LOGIN konferencijos ašių.

„Šių metų LOGIN scenoje turėsime eilę pranešėjų, kurių tikslas – nešti įvairovės vėliavą. Įvairovės išvaizdos, gyvenimo pasirinkimų, seksualumo ir visomis kitomis prasmėmis. Gyvename pasaulyje, kuriame turime siekti ne tiesiog integracijos, tiesiog tolerancijos, o įtraukties ir absoliutaus priėmimo, o čia visuomenei dar yra kur tobulėti, todėl toks konferencijos turinys yra vienas iš mūsų prioritetų“, – kalba LOGIN konferencijos vadovas Tomas Stasiukevičius.

Pasirinko gyvenimą be sekso ir paaiškina, kodėl

„Aš nenoriu su niekuo mylėtis ir tikriausiai niekada nenorėsiu“ – taip yra pasakiusi kita šių metų LOGIN pranešėja, visame pasaulyje žinoma aktyvistė Yasmin Benoit, socialiniuose tinkluose nuolat besidalinanti informacija apie aseksualumą. Save kaip aseksualę identifikuojanti Yasmin priklauso maždaug 1 procentui populiacijos, kurių seksualumas neturi objekto, t. y. seksualinis potraukis nejaučiamas niekam. Aseksualumą vis dar gaubia galybė mitų – pradedant tuo, jog tokie žmonės tiesiog nebandė lytiškai santykiauti ir nežino, koks malonumas tai yra, ir baigiant stereotipu, kad taip būti tiesiog negali ir po aseksualumu slepiasi kažkas nelegalaus, nešvaraus ir iškrypusio.

Y.Benoit yra britų modelis, daugybę apdovanojimų pelniusi aseksualų aktyvistė, rašytoja, pranešėja, žiniasklaidos konsultantė ir tyrinėtoja. 2017 m. viešai pasirodžiusi ji greitai tapo pagrindiniu aseksualių žmonių bendruomenės balsu ir pradėjo judėjimą #ThisIsWhatAsexualLooksLike, siekdama įvairaus aseksualumo matomumo ir atstovavimo bei įsteigė Tarptautinę aseksualumo dieną, kuri minima balandžio 6-ąją. MTV, Sky News, Vogue, BBC ir kiti dienraščiai ir portalai kalbėjo apie merginos pasirinkimus bei kampaniją, o dabar Yasmin atvyksta į Lietuvą savo mintimis dalintis su LOGIN dalyviais.

Apie įvairovę bei įtrauktį konferencijoje kalbės ir Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė, kuri ant scenos dalinsis įžvalgomis, kaip keitėsi mūsų visuomenės požiūris ir kaip mes galime prisidėti prie saugesnės, draugiškesnės, solidaresnės visuomenės. Tuo tarpu LAB vyresnioji specialistė ir VU Šiaulių akademijos edukologijos instituto doktorantė Ugnė Žilytė papasakos, kaip technologijos padeda matyti (ne)matantiems vaikams.

„Bobos nevaldys“, bet jeigu gerai komunikuos, gal galėtų?“ , – su tokia tema į konferencijos sceną įžengs Komunikacijos agentūros „Comms on duty“ įkūrėja Laura Dabulytė. Konferencijoje numatyta ir diskusija tema „(Ne)matomų (ne)įtrauktis į darbo rinką – kas iš tikrųjų vyksta praktikoje?“ apie žmonių su negalią realią situaciją šiandieninėje Lietuvos darbo rinkoje. Šie ir šimtai kitų pranešėjų savo įžvalgomis dalinis jau gegužės 30–31 dienomis. Dvi dienos, penkios turinio salės ir pranešimai, kurie palies ne tik protus, bet ir jausmus.

LOGIN – didžiausias, turtingiausias turiniu ir, ko gero, drąsiausias inovacijų festivalis Baltijos šalyse. Jau 18-ąjį kartą bus plačiomis akimis pažvelgta į šiuolaikinį pasaulį, technologijų pažangos sukeliamus pokyčius ir kliūtis. Įkvėpimu dalinsis tikri inovacijų pionieriai. Konferencijoje skleisis idėjos, galinčios nuvesti prie pirmojo vienaragio, o kartu žvelgsime į tai, kas laukia ateityje. Didieji šių metų LOGIN partneriai – medicinos centrai Northway, technologijų platintojas Baltijos šalyse ACC distribution, VĮ Registrų centras, VšĮ Inovacijų agentūra, draudimo bendrovė Balcia, nekilnojamojo turto projektų vystymo bendrovė Realco, Šveicarijos finansinių technologijų įmonių grupė „iSun“. LOGIN vyks gegužės 30–31 dienomis Litexpo, Vilniuje. Daugiau informacijos čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.