Avokadų gerbėjams – labai bloga žinia: apskaičiavo, koks šio vaisiaus likimas

Daugumos pamėgtų skrebučių su avokadu kaina netrukus gali smarkiai išaugti – klimato kaita kelia grėsmę šiems vaisiams.

Avokadai.<br>123rf nuotr.
Avokadai.<br>123rf nuotr.
Avokadai.<br>123rf nuotr.
Avokadai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2024, 10:51 AM, atnaujinta May 18, 2024, 10:52 AM

Išaugęs avokado populiarumas sukėlė nemažai diskusijų apie jo poveikį aplinkai, mat jo auginimas pareikalauja daug vandens, praneša dailymail.co.uk.

Tačiau dėl tos pačios priežasties iškyla grėsmė patiems avokadams – šis augalas tampa ypač pažeidžiamas dėl klimato kaitos šylančiame, sausesniame ir labiau į sausras linkusiame pasaulyje.

„Nenuostabu, kad avokadai populiarūs visame pasaulyje – nuo Brikstono iki Burundžio“, – sakė Mariana Paoli iš ataskaitą parengusios „Christian Aid“ organizacijos.

Avokadai yra labai maistingi, juose yra sveikų riebalų, vitaminų ir mineralų, kurie būtini žmogaus sveikatai.

Daugelis žmonių visame pasaulyje, įskaitant Jungtinės Karalystės, kuri yra septinta pagal dydį avokadų importuotoja, gyventojus, mielai valgo šiuos daug skaidulų ir vitaminų turinčius vaisius.

Avokadai taip pat tiriami dėl galimo poveikio kovojant su ligomis, įskaitant vėžį, o dėl savo maistinių savybių vadinami supermaistu, tačiau jų kriptonitas – klimato kaita.

Avokadų auginimui tinkamų plotų gali sumažėti beveik perpus

Avokadai yra daug vandens reikalaujantys augalai, netinkami karštesnei ir sausringesnei planetai, į kurią ir einame, jei turtingos šalys nesiims veiksmų, kad sumažintų iškastinio kuro naudojimą ir išmetamųjų teršalų kiekį.

Naujoje ataskaitoje įspėjama, kad dėl ilgai trunkančių karščio bangų avokadų medžiai sunkiai auga ir užmezga vaisius.

Be to, kai kurie derlingiausi pasaulyje avokadų auginimo regionai sumažės vien dėl to, kad žemė taps per sausa.

Naujoje „Christian Aid“ ataskaitoje cituojamas 2022 m. atliktas tyrimas, kuriame nustatyta, kad avokadams, kaip ir kitoms populiarioms kultūroms, pavyzdžiui, kavai ir anakardžių riešutams, pakenks visuotinis atšilimas.

Jame teigiama, kad, priklausomai nuo būsimos temperatūros, iki 2050 m. visame pasaulyje 14–41 proc. sumažės avokadams auginti tinkamų plotų.

Pavyzdžiui, Mičoakane, pagrindiniame Meksikos avokadų auginimo regione, iki 2050 m. potencialus auginimo plotas sumažės 59 proc., net jei vidutinė pasaulinė temperatūra neviršys 2 laipsnių.

Be to, avokadų auginimui būtini dideli kiekiai vandens, tačiau pagrindinės juos auginančios šalys – Meksika, Peru, Čilė – jau kurį laiką kenčia nuo vis intensyvesnių sausrų.

Ataskaitoje priduriama, kad turtingesnėms importuojančioms šalims gali pakilti šių vaisių kaina, nes avokadų pasiūla mažėja, o paklausa didėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.