Arseno geriamajame vandenyje aptikta dar vienoje vandenvietėje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Barčių kaimo (Lazdijų r.) gyventojams laikinai uždrausta vandenį gerti ar naudoti maistui įtarus, kad arseno kiekis jame gali viršyti leistiną normą.

Sostinėje geriamasis vanduo pabrangs trečdaliu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sostinėje geriamasis vanduo pabrangs trečdaliu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2018, 9:54 AM, atnaujinta Nov 9, 2018, 9:56 AM

Sprendimas priimtas remiantis UAB „Lazdijų vanduo“ atliktų savikontrolės tyrimų rezultatais. Vandens tiekėjas informavo Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad Barčių vandenvietės geriamojo vandens mėginyje nustatytas padidintas arseno kiekis (12,9 µg/l, kai norma – 10 µg/l).

Siekiant patvirtinti savikontrolės tyrimų išvadas, Lazdijų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai atrinko valstybinius geriamojo vandens mėginius iš Barčių kaimo vandenvietės.

Kol bus atlikti tyrimai, gyventojai informuoti, kad šio vandens maistui naudoti negalima. UAB „Lazdijų vandenys“ įpareigoti užtikrinti alternatyvų geriamojo vandens tiekimą.

„Pastaruoju metu tai jau trečias rajonas, kuriame nustatomas šis cheminis elementas smulkių vandenviečių tiekiamame geriamajame vandenyje. Spalio mėnesį arseno buvo rasta Marijampolės ir Jurbarko rajonų vandenvietėse.

Dėl vis pasitaikančio neleistino cheminio užterštumo sustiprinta visų vandenviečių kontrolė. Vandens tiekėjai įpareigoti, jei reikia, atlikti papildomus vandens tyrimus ir užtikrinti, kad gyventojams būtų tiekiamas saugus ir kokybiškas geriamasis vanduo – tai svarbiausia vandens tiekėjo pareiga ir atsakomybė.

Be to, ieškodami problemos sprendimo būdų, vandens tiekėjai kartu su specialistais turi išsiaiškinti galimas vandens taršos priežastis“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika.

VMVT direktorius pabrėžė, kad vandens tiekėjai privalo tiekti tik saugų geriamąjį vandenį, o kilus bent menkiausiam įtarimui dėl jo saugos ar kokybės, imtis skubių veiksmų, visų pirma – nutraukti vandens tiekimą ir informuoti gyventojus.

„VMVT šiai situacijai spęsti skiria ypatingą dėmesį. Visų pirma siekiame apsaugoti vartotojų sveikatą, todėl kruopščiai kontroliuojamos visos vandenvietės, vertinama, ar vandens tiekėjai tinkamai vykdo savo pareigas ir įsipareigojimus“, – pabrėžė D.Remeika.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.