Ką daryti, jei perkaitote saulėje?

Per karščius galima nukentėti dėl nudegimų, šilumos smūgio, saulės smūgio, hipoksijos (deguonies bado).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 9, 2013, 12:28 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:31 AM

Paraudusi, jautri, skausminga, pūslėta ar besilupanti oda – tai jau ženklas, kad persikaitinote saulėje. Perkaitus sutrinka kūno temperatūros reguliacija, pakilus smegenų temperatūrai, ištinka saulės smūgis. Tuomet pradeda kamuoti galvos svaigimas, skausmas, mieguistumas, apatija, pykinimas, vėmimas, sutrinkti pusiausvyra, kalba. Šiai būklei užsitęsus, žmogus netenka sąmonės ir gali mirti.

Kaip atgauti jėgas, kai persikaitini saulėje – skauda galvą, pykina, peršti nudegusią odą?

Esant aukščiau išvardintiems simptomams, reikia skubiai nešti žmogų į pavėsį, ant galvos uždėti šaltą kompresą (sudrėkintą vandenyje audeklą), skatinti kvėpavimą (jei jis silpnesnis), duoti gerti kuo daugiau skysčių.

Jei peršti ir skauda nudegusią odą, prisiminkite liaudiškas priemones: veiksmingas gali būti rūgpienis ar kefyras, tepamas ant odos nestipriai nudegus saulėje.

Paraudusią, niežtinčią, pažeistą odą atšaldykite šaltu kompresu (tinka mėtų, ramunėlių, šalavijų nuoviras) ar vėsiu, tik ne šaltu tekančiu vandeniu. Padeda šaltas žaliosios arbatos kompresas, avižinių dribsnių kompresas.

Kitais atvejais naudotinos žaizdoms ir nudegimams skirtos priemonės, mažinančios skausmą, saugančios žaizdą nuo bakterijų ir skatinančios odos gijimo procesus.

Niežulį ir perštėjimą mažina antihistamininiai vaistai ir tepalai. Nereikėtų vartoti tepalų, kurių sudėtyje yra anestetikų, nes jie gali dar labiau suerzinti odą, taip pat tepalų, kurie yra pagaminti aliejaus pagrindu, nes gali užsikimšti poros, sutrikti normalus odos kvėpavimas.

Kūdikiams ir vaikams iki 4 metų amžiaus kyla didesnė grėsmė perkaisti, nes jie jautresni aukštos temperatūros poveikiui. Tokia pat grėsmė iškyla ir 65 metų amžiaus ir vyresniems žmonėms, asmenims, turintiems antsvorio, dirbantiems sunkų fizinį darbą, sergantiems įvairiomis ligomis (endokrininėmis, inkstų, širdies kraujagyslių).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.