Jei nerimaujate, kad rengdami gimtadienio šventę namuose sugaišite daug laiko, šie patarimai yra kaip tik jums. Patikėkite, ir be didelių pastangų galima surengti gražią, jaukią ir labai skanią šventę nedideliam būriui pačių artimiausių žmonių.
Stalo dekoravimas
Valgome ne tik burna, bet ir akimis. Ant gražiai padengto stalo maistas visada atrodo gardesnis. Todėl papuoškite stalą nedidele šviežių gėlių puokšte. Vasarą puikiai tiks ir lauko gėlės. Tik prieš merkdami jas patrumpinkite ir merkite į neaukštą vazą – kad svečiams nebūtų sunku per gėles vienas kitą matyti ir susikalbėti.
Vakarui puikiai tiks ir žvakės. Venkite aromatizuotų ir skleidžiančių stiprų kvapą – jūs nenorite, kad jis maišytųsi su valgių kvapais ir skoniais.
Mažos detalės, tokios kaip šventei parinktos ir suderintos servetėlės, šiaudeliai, visada padeda papuošti stalą ir sukurti šventinę nuotaiką.
Muzika
Tinkamai parinkta muzika visada sukurs šventinę nuotaiką. Tačiau muzika neturi skambėti pernelyg garsiai. Ji turi būti tik fonas – tam, kad svečiai galėtų lengvai susikalbėti. Visada tiks klasikinė muzika ar džiazas.
Užkandžiai
Iki svečių atvykimo paruošite kelias užkandžių lėkštes. Kramsnodami užkandžius svečiai galės bendrauti, o jūs ramiai pabaigsite gaminti pagrindinį patiekalą.
Visada skaniai ir gražiai atrodo sūrių lėkštė. Joje patiekite 3–4 skirtingas rūšis sūrio. Būtinas kietasis sūris, švelnesnio tipo fermentinis sūris, kamambero tipo sūris ir pikantiškas sūris su mėlynuoju pelėsiu. Patiekite sūrį didelėje lėkštėje ar ant medinės lentos. Padekoruokite ją vynuogėmis, kriaušių skiltelėmis, džiovintais vaisiais, riešutais.
Gražiai ir gaiviai atrodys melionų, kumpio ir mocarelos vėrinukai.
Jei neturite laiko ruošti užkandžių, jų įsigyti galite kokybiškus, gurmaniškus ir šviežius jau paruoštus gardėsius pardavinėjančiuose „Iki“ prekybos tinklo parduotuvėse.
Užkandžių lėkštes išdėliokite skirtingose kambario vietose – taip išvengsite visų svečių susibūrimo viename kambario kampe.
Vakarienė
Prieš nuspręsdami, kokį pagrindinį patiekalą gaminsite, išsiaiškinkite, ar svečiai nėra alergiški tam tikriems produktams. Nelabai malonu, kai svečiai dėl skirtingų priežasčių negali mėgautis jūsų paruoštais valgiais.
Gaminkite tai, ką tikrai mokate. Šventinė vakarienė – ne tas atvejis, kai galima eksperimentuoti. Rinkitės lengvai pagaminamus ir nesudėtingus valgius.
Puikiai tiks kepta višta ar lašišos kepsniai. Gamindamos neužtruksite ir tikrai visiems patiks.
Desertas
Tortas – štai be ko neįsivaizduojamas joks gimtadienis! Tegul vakaro pabaiga būna labai saldi ir maloni. Idealu, jei tortas ne tik skanus, bet ir gražiai papuoštas. Jei papuošimams neturite laiko, bent jau patiekite jį ant gražios lėkštės ar specialiai tortams skirto stovo. Prie torto pasiūlykite kavos ar arbatos. Jei šventinė vakarienė vyksta vėlai vakare, turėkite kavos ir be kofeino. Galbūt jūsų svečiai pageidaus būtent tokios kavos.
Nemokate gaminti tortų? Išsigelbėjimą tikrai galite rasti „Iki“ prekybos tinklo parduotuvėse.
Gėrimai
Tam, kad jums būtų paprasčiau, vaišinkite savo svečius 1–2 rūšių gėrimais. Jei svečiai klaus, ką atsinešti į šventę, galite paprašyti jų su savimi pasiimti mėgstamo gėrimo.
Šventė
Sutikite, šventė ideali tada, kai ir jūs, namų šeimininkė, turite progą atsipalaiduoti, pabendrauti su svečiais ir pasimėgauti savo ar savo mylimo žmogaus diena. Metas švęsti!
Keli receptai šventiniam stalui:
Melionų, kumpio ir mocarelos vėrinukai
Užtruksite apie 20 min.
Jums reikės (4 porcijoms):
100 ml alyvuogių aliejaus
saujelės baziliko
šaloto svogūno
500 g meliono
200 g mocarelos
5 riekelių šalto rūkymo kiaulienos kumpelio.
Paruošimas:
Aliejų, baziliko lapelius (palikite kelis lapelius papuošimui) ir šaloto svogūnėlį suplakite elektriniu plaktuvu.
Melioną ir sūrį supjaustykite kubeliais. Ant iešmelio verkite meliono, sūrio gabalėlius, kumpelio riekeles.
Prieš patiekdami apšlakstykite padažu, papuoškite baziliko lapeliais.
Lašišos kepsnys braškėse
Užtruksite apie 20 min.
Jums reikės (4 porcijoms):
500 g lašišos filė;
ryšulėlio rozmarino;
200 g braškių džemo;
druskos ir pipirų (pagal skonį);
100 ml raudonojo vyno.
Paruošimas:
Į įkaitintą keptuvę sudėkite braškių džemą, smulkintą rozmarino šakelę ir supilkite vyną. Truputį pagarinkite.
Lašišos kepsnius kepkite iš kiekvienos pusės po 4 minutes.
Padažą pilkite į lėkštę, ant jo uždėkite keptą, prieskoniais pabarstytą lašišos filė. Papuoškite rozmarino šakele.
Įdaryta višta
Užtruksite apie 80 min.
Jums reikės (4 porcijoms):
200 g maltos jautienos mėsos;
vištos;
svogūno;
druskos ir pipirų (pagal skonį);
kiaušinio;
2 valgomųjų šaukštų ančiuvių pastos;
50 g sūrio;
50 g migdolų.
Paruošimas:
Pagaminkite įdarą. Sudėkite maltą jautienos mėsą į dubenį ir sumaišykite su kiaušiniu, smulkintu svogūnu, ančiuvių pasta, tarkuotu sūriu, druska ir pipirais.
Nuplikykite migdolus verdančiu vandeniu, nulupkite jų žieveles ir susmulkinkite. Įmaišykite juos į vištienos įdarą.
Paruoškite vištą kepti – nuplaukite po tekančiu vandeniu ir prikimškite įdaro.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
Baltojo šokolado tortas
Užtruksite apie 55 min.
Jums reikės:
2 stiklinių + 2 valgomųjų šaukštų miltų;
900 g baltojo šokolado;
1 arbatinio šaukštelio kepimo mitelių;
žiupsnelio druskos;
1 stiklinės pieno;
100 g + 110 g sviesto;
stiklinės karšto vandens;
2 stiklinės cukraus;
2 arbatinių šaukštelių vanilės ekstrakto;
3 kiaušinių;
stiklinės pasukų.
Paruošimas:
Orkaitę įkaitinkite iki 175º C.
Išsijokite 2,5 stiklinės miltų, kepimo miltelius ir druską. Padėkite į šalį.
Mažame puode arba keptuvėje ištirpinkite 450 g baltojo šokolado (sumaišykite su puse stiklinės karšto vandens). Padėkite šalį ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.
Dideliame dubenyje ištrinkite 110 g sviesto ir 1 ½ stiklinės cukraus, kol gausite purią, lengvą masę.
Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart gerai išmaišykite. Įmaišykite šią masę į miltus. Kartu sumaišykite pasukas, išlydytą šokoladą ir vanilę.
Supilkite tešlą į dvi apvalias torto lakštų kepimo formas ir kepkite orkaitėje 30–35 minutes.
Paruoškite glajų: dubenyje sumaišykite 450 g sutarkuoto baltojo šokolado, 2,5 valgomojo šaukšto miltų ir stiklinę pieno. Nuolat maišydami virkite vidutinėje temperatūroje, kol gausite tirštą, vientisą masę.
Dideliame dubenyje išsukite sviestą, cukrų ir vanilę. Pamažu pilkite anksčiau paruoštą šokolado mišinį. Nuolat maišykite, kol gausite plakamosios grietinėlės konsistenciją. Šia mase pertepkite tortą ir aptepkite šonus bei viršų.
Prieš patiekdami svečiams bent keliolika minučių palaikykite šaldytuve.
Apelsinų ir greipfrutų punčas
Užtruksite apie 10 min.
Jums reikės (4 porcijoms):
4 vnt. apelsinų;
1,25 l greipfrutų sulčių;
3 stiklinių limonado.
Paruošimas:
2 apelsinus supjaustykite griežinėliais, o tada kiekvieną griežinėlį – dar per pusę.
Išspauskite likusių apelsinų sultis ir sumaišykite su limonadu ir greipfrutų sultimis.
Supilkite į ąsotį, pridėkite daug ledukų ir sudėkite apelsinų griežinėlius.
Daugiau receptų gardžioms gimtadienio vaišėms galite rasti: https://www.iki.lt/maisto-kultura/receptai/