Išbandykite keptas mėlynąsias bulves – vaizdas ir skonis nepaliks abejingų

2021 m. balandžio 5 d. 10:21
Lrytas.lt
Receptas
Nors šviežios bulvės lietuvių ūkininkų laukuose kol kas neauga, ir jų dar teks palūkėti, parduotuvėse jau galime rasti iš šiltų kraštų atvežtų šio sezono bulvių. Ar jos labai skiriasi nuo lietuviškų? Ar jas saugu vartoti?
Daugiau nuotraukų (4)
„Šviežios užsienietiškos bulvės yra tręšiamos lygiai tokiomis pačiomis trąšomis kaip ir lietuviškos, yra purškiamos ir nuo bulvių maro, o auginimo principas niekuo nesiskiria. Skirtumas tik toks, kad skiriasi bulvių veislės: Lietuvoje dažniausiai auginamos 'Adora', 'Solist' veislės, o užsienietiškos šviežios bulvės – dažniausiai 'Nicola', 'Spunta' veislių.
Šviežios užsienietiškos bulvės tokiu metu yra vežamos iš tokių šiltųjų kraštų, kaip Marokas, Egiptas“, – pasakoja UAB „Augma“ rinkodaros skyriaus vadovė Monika Kubiliūtė.
Anot jos, lietuviai mėgsta bulves, kuriose yra daugiau krakmolo, kadangi jos labai tinka tradiciniams bulvių patiekalams. Įdomu ir tai, kad bulvės yra skirstomos į maistines ir perdirbimui tinkamas (auginamas būtent krakmolo gamybai). Daugiausia bulvių krakmolo gamybai augina švedai.
Egzotiškosios mėlynos bulvės
Vis dažniau prekybos vietose galima atrasti ir neįprastos spalvos mėlynųjų bulvių.
„Mėlynosios arba violetinės bulvės nuo įprastų skoniu beveik nesiskiria. Ragavusieji net teigia, kad jos skanesnės nei geltonosios ar baltosios bulvės.
Populiariausios mėlynųjų bulvių veislės – 'Vitelotte', 'Bleu d'artois', 'Fleur bleue'.
Kodėl jų spalva mėlyna? Spalvą lemia antocianinai – raudonai mėlynų pigmentų grupė. Taip pat pastebėta, kad mėlyno minkštimo bulvių veislės yra atsparesnės bulvių maro sukėlėjams“, – pasakoja M. Kubiliūtė.
Patarimai: mėlynąsias bulves virkite arba kepkite su lupena – tada jos mažiau sukris. Šios bulvės turi daugiau krakmolo nei baltosios ar geltonosios, tad ypač tinka košėms, tyrėms gaminti.
Velykiniam vaišių stalui ar įdomesniems savaitgalio pietums išbandykite garnyro receptą su mėlynosiomis bulvėmis – išvaizda ir skonis nepaliks abejingų.
Mėlynųjų bulvyčių garnyras
Reikės:
  • 700 g mažų mėlynųjų bulvyčių
  • 50 g sviesto, ištirpinto
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • druskos, pipirų
  • pagardinti ir papuošti – smulkiai supjaustytų šviežių svogūnų laiškų (arba kalendrų, laiškinių česnakų, petražolių)
Kaip gaminti
Sudėkite bulves į puodą, vanduo turi apsemti bulves apie 5 cm. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį, virkite, kol bulvės suminkštės. Virs apie 20-25 minutes, nelygu dydis.
Nukoškite bulves ir palikite koštuve atvėsti maždaug 5 minutėms. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Išdėliokite bulves ant kepimo skardos. Kiekvieną bulvę sutrinkite šakute, aptepkite tirpintu sviestu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite 40-45 minutes, kol odelė taps traški. Kepant negalima apversti.
Ištraukite keptas bulves iš orkaitės, patiekite karštas ir apibarstytas pasirinktomis žolelėmis.
Bulvės^InstantSpalvingos Velykos
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.