1682 m. Stanislawas Czernieckis aprašė pirmuosius receptus “Compendium ferculorum”, tarp jų ir citrininius barščius. Taigi jiems - daugiau kaip 300 metų .
" Deja, mes savo gausioje kolekcijoje būtent šios antikvarinės knygos neturime", - pasakojo restorano IDA Basar bendraturtė ir generalinė direktorė Henrita Kontrauskienė.
Tačiau ši knyga po kurio laiko buvo išleista Lenkijoje : “ Stanislazw Czerniecki. Compendium Ferculorum
albo zebranie potraw “ I dalis ". Tačiau ir šiame leidinyje pateiktame citrinių barščių recepte nėra tikslių proporcijų: kiek ir ko dėti.
"Yra aprašyti tik produktai ir labai minimalus komentaras. Taigi, mūsų vyrėjai paplušėjo ir pagamino šią sriubą", - apie citrininių barščių recepto atkūrimą Ida Basar virtuvėje pasakojo H.Kontrauskienė.
Ši sriuba - labai kvapni, tiršta, gaivaus skonio ir nuostabios šafrano spalvos. Ir retas svečias, paragavęs šių barščių, galėjo atspėti, iš ko jie pagaminti.
Istoriniuose šaltiniuose rašoma, jog Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje valgė visi: ir karaliai, ir valstiečiai.
Receptūros vertimas iš lenkų kalbos: ”Reikia iš petražolių ir sviesto išvirti sultinį arba imti vištienos sultinio, įmušti kiaušinių trynius, išspausti citrinos sulčių, viską pavirti ir nešti ant stalo”