Seime registruotas siūlymas rinkimų biuletenyje skelbti informaciją apie teistas politines partijas

Seimo narių grupė registravo Rinkimų kodekso pataisas, kuriomis siūloma daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenyje nurodyti informaciją, jei politinė partija ar politinis komitetas teismo sprendimu yra pripažintas kaltu dėl tyčinio nusikaltimo padarymo, praneša Laisvės frakcija.

Seimas<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Seimas<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-12-12 10:52

Siūloma, kad pakeitimai įsigaliotų jau kitų metų gegužės 1 d., o naujos taisyklės galiotų ir artėjančiuose Europos Parlamento bei Seimo rinkimuose.

Vienas iš iniciatyvos teikėjų, „laisvietis“ Tomas Vytautas Raskevičius, nurodo, jog tai būtina, siekiant išlaikyti visuomenės pasitikėjimą politine sistema.

„Politinė korupcija, įgyvendinama politinių partijų lygmeniu, ne tik pakerta pasitikėjimą politine sistema, bet ir sudaro prielaidas demokratinių procesų erozijai“, – teigia parlamentaras T. V. Raskevičius.

Registruotomis pataisomis taip pat siūloma nustatyti, kad politinė partija, politinis komitetas teikiant pareikštinius dokumentus dalyvauti rinkimuose privalomąja tvarka teiktų informaciją apie politinės partijos, politinio komiteto, kaip juridinio asmens, atžvilgiu priimtus įsiteisėjusius sprendimus dėl nusikalstamos veikos ar veikų padarymo.

„Tuo atveju, jei juridinis asmuo yra pripažintas kaltu dėl tyčinio nusikaltimo padarymo, informacija apie tai būtų skelbiama ne tik rinkimų komisijos platinamoje informacinėje medžiagoje, bet ir nurodoma daugiamandatės rinkimų apygardos rinkimų biuletenyje“, – nurodoma išplatintame pranešime žiniasklaidai.

Taip pat siūloma, kad jei politinė partija ar politinis komitetas pateiktų neteisingus duomenis apie įsiteisėjusius sprendimus dėl nusikalstamos veikos ar veikų padarymo, tai būtų laikoma šiurkščiu Rinkimų kodekso pažeidimu.

ELTA primena, Apeliaciniam teismui vadinamojoje „MG Baltic“ byloje pripažinus Liberalų sąjūdį bei Darbo partiją kaltomis, opozicijoje prasidėjo kalbos apie nepasitikėjimą teistomis politinėmis jėgomis. Seimo mažumos atstovai paragino stabdyti parlamento darbą, taip pat kelti klausimai, ar Seimas gali pasitikėti nuteistos partijos lydere V. Čmilyte-Nielsen kaip parlamento pirmininke, o Darbo partijos pirmininku Andriumi Mazuroniu kaip vicepirmininku.

Opozicijoje esančios Mišrios grupės seniūnė Agnė Širinskienė savo ruožtu ketina registruoti įstatymų pataisas, draudžiančias partijoms skirtas baudas mokėti iš dotacijų lėšų. Tokią idėją ji išsakė po to, kai gruodžio pradžioje raštų iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) dėl jiems paskirtų baudų mokėjimo sulaukę Liberalų sąjūdis ir Darbo partija patikino, kad gautas baudas „MG Baltic“ byloje ketina mokėti iš valstybės dotacijų lėšų.

Apeliacinis teismas „MG Baltic“ byloje Liberalų sąjūdžiui skyrė 376,6 tūkst., o Darbo partijai – 300 tūkst. eurų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.