Nustebino, kas vyksta su Kinijos prekyba: „Iš tiesų, tai yra gera žinia pasaulio ekonomikai“

​Kinijos eksportas praėjusį mėnesį grįžo į augimo trajektoriją, o importas viršijo lūkesčius, ketvirtadienį parodė oficialūs duomenys.

Kinijos eksportas praėjusį mėnesį grįžo į augimo trajektoriją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijos eksportas praėjusį mėnesį grįžo į augimo trajektoriją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

May 9, 2024, 11:14 AM, atnaujinta May 9, 2024, 11:16 AM

Remiantis Pekino Generalinės muitinės administracijos skaičiavimais, eksportas balandį, lyginant su tuo pačiu ankstesnių metų laikotarpiu, padidėjo 1,5 proc. ir nežymiai pranoko „Bloomberg“ prognozę, kai kovą netikėtai susitraukė 7,5 proc. Tuo metu importas išaugo 8,4 proc. – tai kur kas geresnis rezultatas, nei „Bloomberg“ prognozuotas 4,7 proc. augimas, o tai suteikia vilčių, kad antroje pagal dydį pasaulio ekonomikoje galimai didėja paklausa.

Šie duomenys pasirodė tuo metu, kai valdžios institucijos susiduria su sunkumais bandydamos paskatinti ekonomikos atsigavimą, kuris slopsta nuo tada, kai 2022 m. pabaigoje šalyje buvo panaikinti griežti COVID-19 apribojimai.

Kinija toliau grumiasi su krize skolų slegiamoje nekilnojamojo turto rinkoje. Pastaraisiais mėnesiais sumažėjo būsto kainos, o prasta vidaus paklausa paveikė mažmeninę prekybą. Pasaulinis sulėtėjimas taip pat mažina šalies prekių paklausą užsienyje.

Tačiau įmonės „Pinpoint Asset Management“ prezidentas ir vyriausiasis ekonomistas Zhiwei Zhangas pažymėjo, kad „silpna vidaus paklausa lėmė defliacinį spaudimą, kuris skatina Kinijos eksporto konkurencingumą“. „Iš tiesų, tai yra gera žinia pasaulio ekonomikai, atsižvelgiant į infliacinį spaudimą, su kuriuo kovoja daugybė centrinių bankų“, – sakė jis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.