Ruošiame kūną vasarai: kaip rezultatų pasiekti sportuojant namuose?

Ar jau suskaičiavote, kiek dienų liko iki vasaros? Nors šiltus orus keičia lietus, vėjas ar net prognozuojama šlapdriba, tačiau šviesa tunelio gale jau matyti. Tai – puiki dingstis ir motyvacija busti iš tingulio bei į rutiną įtraukti daugiau fizinės veiklos. Juk vasara – pats geriausias metas pasidžiaugti ir pasidalinti pasiektais rezultatais.

Populiari ir treniruotėms namuose puikiai tinkanti sporto įranga yra treniruokliai.<br>„iStock“ nuotr.
Populiari ir treniruotėms namuose puikiai tinkanti sporto įranga yra treniruokliai.<br>„iStock“ nuotr.
Populiari ir treniruotėms namuose puikiai tinkanti sporto įranga yra treniruokliai.<br>„iStock“ nuotr.
Populiari ir treniruotėms namuose puikiai tinkanti sporto įranga yra treniruokliai.<br>„iStock“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 9, 2024, 4:28 PM, atnaujinta May 9, 2024, 5:06 PM

Visi žmonės – unikalūs, tad ir jų sveikatos būklė, fizinė forma, norai ir siekiai yra skirtingi. Vieni trokšta atsikratyti nereikalingų kilogramų, kiti – jų priaugti, treti nori išryškinti raumenis, ketvirti – tiesiog sustiprinti kūną, pagerinti savijautą ar emocinę sveikatą.

Kaip šių tikslų pasiekti? Būdų yra pačių įvairiausių. Vieni renkasi konkrečią sporto šaką ir lanko užsiėmimus, kiti treniruojasi su privačiais treneriais ar naudojasi sportų klubų paslaugomis, o treti mieliau savarankiškai sportuoja namie. Vis tik tam neretai reikia sporto inventoriaus ir įrangos. Ką rinktis, kad už poros mėnesių galėtumėte džiaugtis rezultatais?

Įsirenkite sporto salę namie: kokius treniruoklius rinktis?

Populiari ir treniruotėms namuose puikiai tinkanti sporto įranga yra treniruokliai. Jų esama pačių įvairiausių, tad išsirinkti tinkamą gali būti sudėtinga. Kad apsisprendimas būtų lengvesnis, pirmiausia reikia įsivertinti savo fizinį pasirengimą ir patirtį sportuojant su treniruokliais. Anot prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertės Lauros Aksomitaitės, geriau pradėti nuo paprastesnių treniruoklių su galimybe pasirinkti skirtingas treniruočių programas ir jų intensyvumą – taip galėsite nuolat kelti sau vis didesnius iššūkius net ir pažengę.

Yra keletas treniruoklių tipų, tinkamų ir pradedantiesiems, ir pažengusiems, norintiems sportuoti namuose. Visi jie pasižymi skirtingomis savybėmis ir leidžia atlikti skirtingus pratimus, treniruoti skirtingas kūno dalis ir raumenis.

Vieni populiariausių treniruoklių – bėgimo takeliai. Jie padeda deginti kalorijas ir tinka tiek tiems, kurie nori intensyvių kardio treniruočių, tiek tiems, kurie trokšta palaikyti minimalų fizinį aktyvumą. Rekomenduoja rinktis modelius su reguliuojamu nuolydžiu ir įkalne, kurie turi įtakos treniruotės intensyvumui. Svarbu atsižvelgti ir į bėgimo takelio diržą – jei ketinate daugiau žingsniuoti nei bėgioti, užteks siauresnį ir trumpesnį diržą turinčio treniruoklio. Priešingu atveju diržas turi būti platus ir ilgas.

Kardio treniruotėms puikiai tinka ir dviračiai treniruokliai. Jie stiprina apatinę kūno dalį, augina ištvermę, padeda deginti kalorijas, tačiau neapkrauna nugaros, kelių ir kojų sąnarių. Yra keli dviračių treniruoklių tipai: statūs, primenantys standartinius dviračius, pusiau gulsti ir gulsti – turintys sėdynę, sumontuotą paraleliai su grindimis ir pedalais priekyje. Pastaruosius rekomenduojama rinktis žmonėms, turintiems nugaros ir kelių problemų.

Elipsiniai treniruokliai taip pat tinka kardio bei aerobinio tipo treniruotėms. Juos pasitelkus galima pagerinti pusiausvyrą, koordinaciją, širdies ir plaučių veiklą, suaktyvinti kraujotaką, didinti ištvermę, sustiprinti kūną, užsiauginti liesųjų raumenų ir atsikratyti riebalų, nesukeliant įtampos ir krūvio sąnariams. Šiais treniruokliais vienu metu galima stiprinti ir apatinę, ir viršutinę kūno dalį arba pasirinkti programą, skirtą vienai iš jų: pavyzdžiui, vienos programos labiau tinka rankos ir pečiams treniruoti, kitos – kojoms ir užpakaliui. Be to, galima rinktis skirtingus pasipriešinimo lygius, kurie leidžia valdyti treniruotės intensyvumą.

„Be to, dauguma šių treniruoklių tipų modelių turi valdymo pultus su LCD arba LED ekranu, kuris leidžia pasirinkti norimą treniruotės režimą, intensyvumą ir rodo treniruotės duomenis, sudegintas kalorijas, išnaudotą energijos kiekį, širdies ritmą ir kitus parametrus“, – sako L.Aksomitaitė.

Itin gerų rezultatų galima pasiekti ir irklavimo bei multifunkcinių treniruoklių dėka. Pastarieji – dideli, bet labai universalūs ir leidžia vienu treniruoti skirtingas kūno dalis. Tiek šie, tiek irklavimo treniruokliai puikiai tinka nugaros, rankų stiprinti ir gerinti laikysenai.

Naudingiausios gimnastikos ir fitneso prekės

Tuo atveju, jei treniruokliai jums ne prie širdies arba norite pigesnio, mažesnio ir mobilesnio sporto inventoriaus, verta pagalvoti apie gimnastikos ir fitneso prekes. Pirmiausia reiktų pradėti nuo kilimėlio sportui – minkšto ir patogaus pagrindo jūsų treniruotėms. Kilimėlis ne tik suteikia komfortą, bet ir užtikrina saugumą bei stabilumą rankoms ir kojoms.

Kilimėlius galima skirstyti į jogos, pilateso, gimnastikos ir treniruočių. Pastarieji kilimėliai – universalūs, labai stori ir patvarūs, todėl tinka intensyviam naudojimui ir tarnauja ilgai. Jogos kilimėliai, priešingai, yra lengvi, ploni ir gana lankstūs. Be to, jie gerai sugeria drėgmę, tad neleidžia kūnui slysti. Panašiomis savybėmis pasižymi ir pilateso kilimėliai – grubesnės tekstūros pagrindas geriau sukimba su grindimis ir neleidžia jam slysti. Tiesa, pilateso kilimėliai yra šiek tiek storesni už jogos.

Kita svarbi inventoriaus dalis – įvairūs svoriai, kurie padeda efektyviai sportuoti ir pasiekti norimų rezultatų. Vieni iš plačiausiai naudojamų yra fiksuoti svoriai, galintys sverti nuo 1 kg iki 100 kg. Jie paprastai būna kelių tipų: apsauginiu sluoksniu dengti guminiai, kiek patvaresni ir tvirtesni poliuretaniniai ir unikalaus dizaino šešiakampiai svoriai.

Reguliuojami arba surenkami svoriai – puiki alternatyva tiems, kurie nori daugybės skirtingų svorių pasirinkimo, bet neturi tam lėšų ar vietos. Tiesa, galima sportuoti ir su kitokiais svoriais – pavyzdžiui, riešų ir čiurnų svarmenimis.

Dar vieni populiarūs treniruočių aksesuarai, kuriuos gali naudoti ir pažengę, ir pradedantieji – pasipriešinimo gumos, užtikrinančios efektyvias ir rezultatyvias treniruotes. Tai yra elastinės juostos, kurios suteikia pasipriešinimą judesiams ir padeda stiprinti raumenis, gerina lankstumą ir yra puikus įrankis kardio treniruotėms. Jas galima naudoti viso kūno – rankų, kojų, pečių, krūtinės, nugaros – raumenims treniruoti. Anot ekspertės, vienos pasipriešinimo gumos neužtenka, mat kojoms reikia naudoti didesnio pasipriešinimo, rankoms – mažesnio pasipriešinimo gumas.

„Svarbu pasirinkti skirtingų ir įvairių lygių gumas, kad turėtumėte vietos tobulėjimui ir progresui. Mažo, vidutinio ir didelio pasipriešinimo gumos – optimalus pasirinkimas, – sako L.Aksomitaitė. – Atsižvelkite ir į tai, ar kontaktuodamos su kūnu jos nekelia diskomforto, neslysta, nekelia skausmo. Geriausia rinktis pasipriešinimo gumas, kurios yra gaminamos iš aukštos kokybės latekso ar gumos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar kandidatai į prezidentus dar turi neatskleistų kozirių?