Į Lietuvą neįleistas dar vienas „Z“ ženklu pažymėtas vagonas

LTG grupės krovinių vežimo bendrovės „LTG Cargo“ darbuotojai Kenos pasienio punkte pirmadienį pastebėjo į Lietuvos teritoriją atgabentą vagoną, pažymėtą „Z“ ženklu.

 Traukinys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Traukinys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Steniulienė

May 13, 2024, 5:30 PM, atnaujinta May 13, 2024, 5:31 PM

Atsižvelgiant į tai, kad šis skiriamasis ženklas naudojamas Rusijos kariuomenės, vagonas buvo nedelsiant atkabintas, pranešė „LTG Cargo“.

Tai jau antrasis bandymas per pastarąsias kelias dienas per Lietuvos teritoriją tarp Rusijos ir Kaliningrado srities pergabenti nepriimtinais ženklais pažymėtus vagonus.

Kenos geležinkelio pasienio kontrolės punkte nuo krovininio sąstato, vežančio prekes į Rusijos Kaliningrado sritį, praeitą savaitę buvo atkabintas vagonas, su nupieštu rusų kariuomenės naudojamu skiriamuoju ženklu „Z“.

Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso nuostatų neatitinkančių vagonų priėmimas vežimams per Lietuvos teritoriją yra draudžiamas. Į tokių ženklinimo neatitinkančių simbolių sąrašą dar 2022 m. įtrauktas ir „Z“ simbolis, vertintinas kaip karinės agresijos ir karo nusikaltimų žmoniškumui propaganda.

„LTG Cargo“ kartu su kitomis krovinių gabenimo kontrolę vykdančiomis institucijomis nuolat stebi į Lietuvos pasienio stotis atgabenimų vagonų ženklinimą.

Per Lietuvą ir Lietuvoje gali būti gabenami tik ES sankcijų reguliavimą atitinkantys kroviniai, o pervežimams naudojami vagonai privalo atitikti tarptautinius ir Lietuvos teisės aktų reikalavimus. Bet kokie užrašai ant vagonų privalo atitikti Lietuvos teisės aktų ir viešosios tvarkos reikalavimus.

Dėl lotyniškos raidės „Z“, kurios rusiška abėcėlė (kirilica) neturi, naudojimo tikslo iki šiol nėra vieningos nuomonės, tačiau pirmiausia ji buvo pastebėta ant rusų tankų, važiuojančių į Ukrainą, šonų. Neginčytina, jog ši raidė Rusijoje suvokiama kaip karo ir tos šalies prezidento invazijos į Ukrainą palaikymo simbolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.