Seimo VSD pranešėjo komisija dėl galimo D. Šakalienės interesų konflikto kreipėsi į parlamento etikos sargus

Ketvirtadienį Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją nagrinėjusi tyrimo komisija kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją (EPK), prašant įvertinti, ar nuslėpdama vyro darbovietę socialdemokratė Dovilė Šakalienė nesupainiojo interesų.

Dovilė Šakalienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Bakas. <br> K.Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas. <br> K.Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Martyna Pikelytė

2024-05-09 16:22, atnaujinta 2024-05-09 16:23

Kaip skelbta anksčiau, laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas Vytautas Bakas kreipėsi į žvalgybos instituciją ir Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), siekdamas patikrinti, ar iš tiesų EPK tyrimo išvadą rengusios D. Šakalienės vyras dirba VSD.

„D. Šakalienė rengė EPK išvadą, nusišalinimo nepakanka. Nepakanka vien nedalyvauti sprendimo priėmime, interesų konfliktas atsiranda, kai dalyvauji ruošiant sprendimą, ar dalyvauji procese. Pirma, ji nedeklaravo komisijai apie savo konfliktą, antra, ji dalyvavo posėdžiuose, apklausose, trečia, ji buvo viena iš komisiją pasmerkusių išvadų rengėjų. Tai yra akivaizdus interesų konfliktas“, – dar praėjusią savaitę laidoje „ELTA kampas“ teigė V. Bakas.

Raštą etikos sargams pasirašė visi laikinosios tyrimo komisijos nariai, išskyrus krašto apsaugos ministrą Lauryną Kasčiūną.

Klausimų dėl galimo interesų konflikto D. Šakalienė sulaukė ir praėjusią savaitę EPK posėdžio metu svarstant išvadą dėl VSD pranešėjo komisijos teisėtumo. Tą kartą nusišalinusi nuo balsavimo ji tikino, kad tol, kol vyko pranešėjo istorija, jos vyras nėjo pareigų VSD.

„Mes nesigiliname į laikinosios komisijos nagrinėjamą turinį, jų atitikimą realybei. Mes nenagrinėjame nieko, kas susiję su VSD darbu. Mano sutuoktinis tuo metu jokių pareigų VSD nėjo“, – posėdyje kalbėjo D. Šakalienė.

„Kalbant apie dvigubus standartus, reikalauti žvalgybos pareigūno tapatybės išviešinimo yra žemiau plintuso. (...) Prašau leisti man nusišalinti ir nedalyvausiu šiame balsavime“, – sakė ji.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Seimo Etikos ir procedūrų komisija konstatavo, jog VSD pranešėjo istoriją tyrusi parlamento komisija viršijo savo įgaliojimus, neteisėtai atskleidė pranešėjo Tomo Gailiaus tapatybę. Be to, komisijos pirmininkas Vytautas Bakas, etikos sargų vertinimu, buvo šališkas ir suinteresuotas tyrimu.

Seimas po svarstymo yra pritaręs parlamentinio tyrimo išvadoms – jų patvirtinimui liko paskutinis balsavimas. VSD pranešėjo komisijos išvadose metamas šešėlis prezidentui Gitanui Nausėdai bei specialiųjų tarnybų vadovams. Po kelis mėnesius trukusių analizių ir keliolikos pareigūnų liudijimų konstatuota, jog VSD vadovas Darius Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui G. Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką. Tyrimo išvadose taip pat skelbiama, jog VSD tyrė galimus pažeidimus, finansuojant G. Nausėdos rinkiminę kampaniją.

Taip pat išsiaiškinta, jog G. Nausėda bei jo rinkiminio štabo nariai 2018–2019 m. palaikė ryšius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais, su jais susitikinėdavo, o tapęs šalies vadovu šiuos asmenis kviesdavo į Prezidentūroje vykusius renginius.

Tuo tarpu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas, komisijos teigimu, piktnaudžiavo savo pareigomis, atsisakydamas pateikti kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktą informaciją bei klaidindamas komisijos narius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.