Iniciatyvai „4 milijonų Lietuva“ susidūrus su VRK ribojimais, referendumą palaikantys muzikantai Vilniuje surengs koncertą

Pilietinei iniciatyvai „4 milijonų Lietuva“ susidūrus su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) ribojimais dėl vaizdo įrašo, raginančio referendume balsuoti už daugybinę pilietybę, idėją palaikantys muzikantai sostinėje nusprendė surengti neatlygintiną koncertą.

Algirdas Kaušpėdas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Kaušpėdas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Referendumas<br>V.Skaraičio nuotr.
Referendumas<br>V.Skaraičio nuotr.
Referendumas<br>T.Bauro nuotr.
Referendumas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-05-09 15:35, atnaujinta 2024-05-10 15:05

Kaip pranešė iniciatyvos organizatoriai, balsavusiems referendume sekmadienio vakarą Vilniaus Rotušės aikštėje bus surengtas koncertas „Laisvė išsaugotai pilietybei“. Nurodoma, kad koncerte pasirodys „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, „Žalvarinis“, „TAS“, „Nouvelle“, „Liedogs“, „Plié“, Aurelijus Sirgedas iš grupės „Siela“, NO DJs (Viktoras Diawara) ir kiti atlikėjai.

„Reikia taip padaryti, kad pilietybė nebūtų naikinama tiems, kurie gimė Lietuvoje, bet priėmė kitos šalies pilietybę. Vien tokiu būdu galime „laimėti“ virš milijono lietuvių, kurie išvažiavo iš Lietuvos įvairiais laikotarpiais“, – išplatintame pranešime cituojamas grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas.

Koncertu, kuris vyks sekmadienį, 18 valandą, iniciatoriai tikisi paskatinti šalies gyventojus dalyvauti dvigubos pilietybės išlaikymo referendume. Atiduoti savo balsą rinkimų apylinkėse bus galima iki tos pačios dienos 20 valandos.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę pristatytos pilietinės iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ autoriai tikino, kad VRK draudžia žiniasklaidos priemonėse platinti vaizdo įrašą, raginantį referendume balsuoti už daugybinę pilietybę.

Savo ruožtu VRK teigė, kad minėtas vaizdo įrašas gali būti laikomas rinkimine agitacija bei pažymėjo, jog atlygintinai skleidžiama politinė reklama turi būti aiškiai pažymėta, nurodant lėšų šaltinį.

Šių metų gegužės 12 dieną, Lietuvoje vykstant prezidento rinkimų pirmajam turui, gyventojai balsuos ir referendume dėl daugybinės pilietybės. Referendumo biuletenyje bus siūloma atsisakyti šiuo metu Konstitucijoje įrašyto sakinio: „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“.

Ši nuostata neleidžia išsaugoti Lietuvos pilietybės įgijus kitos valstybės pilietybę. Piliečiams apsisprendus, detalias dvigubos pilietybės įgijimo ir netekimo tvarkas numatytų konstitucinis įstatymas. Tam, kad referendumas būtų laikomas įvykusiu, jame dalyvauti turi daugiau kaip pusė balsavimo teisę turinčių šalies piliečių.

Dalis politikų ir ekspertų abejoja referendumo sėkme, nes, jų teigimu, atsakingos institucijos neskyrė pakankamai dėmesio šiam klausimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.