Širdies nepakankamumą padės diagnozuoti telefonas ir programėlė

Nustatyti pirmąsias širdies nepakankamumo stadijas netrukus gali būti taip paprasta – tereikės ant paciento krūtinės uždėti išmanųjį telefoną. Tokia yra atliekamo tyrimo, kuriuo siekiama sukurti programėlę, skirtą kuo anksčiau diagnozuoti potencialiai mirtiną būklę, išvada.

 Nustatyti pirmąsias širdies nepakankamumo stadijas netrukus gali būti taip paprasta – tereikės ant paciento krūtinės uždėti išmanųjį telefoną.<br> 123rf iliustr.
 Nustatyti pirmąsias širdies nepakankamumo stadijas netrukus gali būti taip paprasta – tereikės ant paciento krūtinės uždėti išmanųjį telefoną.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2024, 1:21 PM

Širdies nepakankamumas iš pradžių gali pasireikšti nuovargiu po fizinio krūvio arba dusuliu. Šie simptomai, žinoma, gali turėti ir kitas, mažiau pavojingas priežastis. Deja, norint patikrinti, ar simptomus sukelia širdies nepakankamumas, šiuo metu reikia atlikti ultragarsinį širdies skenavimą, kraujo tyrimus ar kitas specialias procedūras.

Suomijos Turku universiteto mokslininkai ėmėsi kurti daug paprastesnį diagnostikos metodą, kurį būtų galima greitai atlikti gydytojo kabinete be jokios specialios įrangos. Rezultatas – mašininiu mokymusi pagrįsta programėlė, kuri naudoja išmaniojo telefono akcelerometrą ir giroskopą, kad išmatuotų mažyčius paciento krūtinės širdies virpesius.

Programėlė sukurta bendradarbiaujant su Helsinkio ir Stenfordo universitetais. Naudojant programėlę visų trijų institucijų ligoninėse iš viso buvo patikrinti 1003 savanoriai pacientai – 217-ai iš jų jau buvo diagnozuotas širdies nepakankamumas, o kiti 786 buvo sveiki kontroliniai asmenys.

Analizuodami programėle užfiksuotus krūtinės ląstos vibracijos rodmenis, mokslininkai galėjo nustatyti, kokios savybės būdingos širdies nepakankamumu sergantiems tyrimo dalyviams. Apmokius programėlę pagal šiuos duomenis, paaiškėjo, kad ji 89 proc. tikslumu atpažįsta asmenis, sergančius širdies nepakankamumu – šis skaičius turėtų padidėti, kai programinė įranga galės naudotis didesniu duomenų kiekiu.

„Pirminė sveikatos priežiūra turi labai ribotas širdies nepakankamumo nustatymo priemones“, – sako programėlę komercializuojančios bendrovės „CardioSignal“ generalinis direktorius, kardiologas Juuso Blomsteris. – Galime sukurti visiškai naujas gydymo galimybes nuotoliniu būdu stebėti rizikos grupes ir stebėti jau diagnozuotus pacientus po hospitalizavimo.“

Tyrimai aprašyti straipsnyje, kuris neseniai buvo paskelbtas žurnale „JACC: Heart Failure“. Egzistuoja ir programėlės – pavadintos „Cordio HearO“ ir „Cardiio Rhythm“ – nustatančios širdies nepakankamumą atitinkamai pagal vartotojo balso skambesį ir jo veido spalvos pokyčius.

Parengta pagal „New Atlas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.