Skaudus smūgis: rusai pirmą kartą sunaikino galingą britišką raketų sistemą

Pasirodė dramatiškas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip pirmą kartą sunaikinama Ukrainos kariuomenės naudojama raketų sistema, praminta „Franken-SAM“, rašo „Defence Blog“.

Wikimedia commons, lrytas.lt mont.
Wikimedia commons, lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2024, 9:45 PM

Pranešama, kad Rusijos karinės pajėgos sunaikino sistemą su bepiločiu orlaiviu „Lancet“.

Informaciją apie tai, kad Ukraina naudoja pažangių trumpojo nuotolio raketų „oras-oras“ (angl. Advanced Short Range Air-to-Air Missile, ASRAAM) „AIM-132“ antžemines paleidimo sistemas, pirmą kartą buvo paviešinta praėjusių metų rugpjūtį.

„Franken-SAM“ – tai ant „SupaCat“ važiuoklės sumontuota raketų paleidimo sistema, skirta dviems raketoms „AIM-132“.

Ši sistema yra vienas iš dviejų Ukrainai skirtų improvizuotų britų projektų, kai iš oro paleidžiama raketa pritaikoma antžeminiams paleidimo įrenginiams.

Pati raketa „AIM-132“ yra britų MBDA gaminama trumpojo nuotolio valdomoji „oras-oras“ raketa, tačiau dėl pakankamai didelės energijos ji gali būti naudojama ir kaip priešlėktuvinė raketa. Raketa pagreitėja iki didesnio nei 3 machų greičio, o jos veikimo nuotolis paleidus iš orlaivio yra didesnis nei 25 km.

Didžiosios Britanijos sukurta „Franken-SAM“ turi raketų nukreipimo sistemą ir elektroninę optinę sistemą. Improvizuota priešlėktuvinės gynybos sistema skirta veiksmingai kovoti su sraigtasparniais, sparnuotosiomis raketomis ir bepiločiais orlaiviais.

Raketoje sumontuota infraraudonųjų spindulių nukreipiamiamoji galvutė ir optinė sistema suteikė autonominio veikimo galimybes, sustiprindama Ukrainos gynybos pajėgumus nuo bepiločių orlaivių kamikadzių ir trumpojo nuotolio grėsmių.

Šios improvizuotos mobiliosios raketų sistemos sunaikinimas yra taktinis Ukrainos pralaimėjimas, nes ji buvo operatyvus perėmėjas, kuriuo buvo galima atremti Rusijos grėsmes, rašo „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.