Prognozuoja, jog pasaulyje toliau augs elektromobilių pardavimai: šiemet turėtų pasiekti 17 milijonų, daugiausia bus parduota Kinijoje

Pasauliniai elektromobilių pardavimai turėtų išaugti daugiau nei penktadaliu ir šiemet pasiekti 17 milijonų, o daugiausia jų bus parduota Kinijoje, skelbia Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).

Elektromobiliai.<br>T.Bauro nuotr.
Elektromobiliai.<br>T.Bauro nuotr.
Įkrovimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Įkrovimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2024, 12:46 PM, atnaujinta Apr 29, 2024, 1:39 PM

Antradienį paskelbtoje ataskaitoje TEA prognozavo, kad „didėjančią elektromobilių paklausą“ per ateinantį dešimtmetį lems „siekis pertvarkyti pasaulinę automobilių pramonę ir žymiai sumažinti naftos produktų suvartojimą kelių transportui“.

Jei elektrinių automobilių įkrovimo punktų infrastruktūra ir toliau bus sparčiai plėtojama, TEA tikisi, kad iki 2035 m. pusė visų pasaulyje parduodamų automobilių bus varomi elektra. 

Šiemet jų pardavimai sudaro kiek daugiau nei penktadalį visų parduodamų automobilių.

Agentūros optimistinė ilgalaikė elektromobilių prognozė – pagrįsta dabartinėmis vyriausybių politikomis – paskelbta praėjus vos kelioms dienoms po to, kai didžiausia pasaulyje elektromobilių gamintoja „Tesla“ sumažino savo kainas pagrindinėse rinkose, siekdama suvaldyti mažėjančius pardavimus ir augančią Kinijos automobilių gamintojų konkurenciją.

„Mūsų duomenys aiškiai rodo, kad elektromobilių pardavimai ir toliau sparčiai auga, nors skirtingose rinkose jie yra ne vienodi“, – pareiškime sakė TEA vykdomasis direktorius Fatihas Birolis. „Atrodo, kad pasaulinė elektrinių automobilių revoliucija, užuot mažėjusi, ruošiasi naujam augimo etapui.“

Optimistiškas Birolio vertinimas kontrastuoja su finansiniu spaudimu, su kuriuo šiuo metu susiduria automobilių gamintojai, o pelno maržas mažina kainų karai, nes konkurencija kaista, o paklausa lėtėja.

Pernai pasauliniai elektromobilių pardavimai augo 35 proc. iki beveik 14 mln.

Per pastarąsias dvi dienas „Tesla“ ir Kinijos elektromobilių gamintojas „Li Auto“ sumažino pagrindinių modelių kainas Kinijoje, didžiausioje pasaulyje elektromobilių rinkoje, o „Tesla“ taip pat sumažino kainas Vokietijoje ir Jungtinėse Valstijose.

Anksčiau šį mėnesį „Tesla“ paskelbė apie pirmąjį metinį pardavimų kritimą per beveik ketverius metus. Bendrovės akcijos šiemet kol kas atpigo daugiau nei 40 proc. Kinijos „BYD“ kompanijos pardavimai taip pat krito po to, kai trumpam pranoko „Tesla“ kaip pasaulinės rinkos lyderę, o jos pardavimai pirmąjį šių metų ketvirtį sumažėjo iki maždaug 300 tūkst. palyginus su 525 tūkst. per paskutinius tris 2023 m. mėnesius.

Automobilių gamintojai gali nukentėti dėl kainų mažinimo, tačiau jie bus labai svarbūs didinant elektromobilių naudojimą visame pasaulyje, teigia TEA, kuri pabrėžė, kad „perėjimo prie elektromobilių tempas... priklausys nuo įperkamumo.“

Kinijoje daugiau nei 60 proc. pernai parduotų elektromobilių buvo pigesni nei įprastų automobilių, tačiau Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose naujų automobilių su vidaus degimo varikliais pirkimo kaina vis dar yra mažesnė nei elektra varomų.

„Tikimasi, kad intensyvėjanti konkurencija rinkoje ir tobulėjančios baterijų technologijos ateinančiais metais sumažins elektrinių automobilių kainas“, – nurodė TEA.

„Augantis Kinijos automobilių gamintojų elektromobilių eksportas, kuris 2023 m. sudarė daugiau nei pusę visų elektromobilių pardavimų, gali prisidėti prie spaudimo mažinti pirkimo kainas“, – pridūrė jis.

Susirūpinimas dėl sparčiai augančio Kinijos elektromobilių eksporto paskatino Europos Sąjungą praėjusių metų pabaigoje pradėti tyrimą dėl Kinijos valstybės paramos elektromobilių gamintojams. Automobilių pramonė yra daugiausia darbo vietų sukurianti rinka Europoje ir itin svarbi didžiausiai regiono ekonomikai Vokietijai, kurioje veikia tokios automobilių bendrovės kaip „Volkswagen“, „Audi“ ir „BMW'.

Elektromobilių pardavimai Kinijoje šiemet sudarys beveik 60 proc. visų pasaulinių tokių automobilių pardavimų ir apie 45 proc. visų automobilių pardavimų šalyje. Pasak TEA, iki 2030 m. beveik kas trečias Kinijos keliuose važinėjantis automobilis turėtų būti elektrinis.

Agentūra prognozuoja, kad JAV ir ES iki naujo dešimtmečio pradžios maždaug penktadalis automobilių bus elektriniai.

„Šis pokytis turės didelių pasekmių tiek automobilių pramonei, tiek energetikos sektoriui“, – sakė Birolis.

Remiantis dabartine vyriausybių politika tikimasi, kad iki dešimtmečio pabaigos viešųjų elektromobilių įkrovimo punktų skaičius visame pasaulyje pasieks 15 milijonų, o tai yra beveik keturis kartus daugiau nei jų buvo praėjusiais metais.

„Politikos parama ir kruopštus planavimas yra būtini siekiant užtikrinti, kad didesnė elektros energijos paklausa iš įkrovimo nepertemptų elektros tinklų“, – perspėjo TEA.

Parengta pagal CNN Business.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.