Fondiu - patiekalas, kurio principas - gabalėliais supjaustyti maisto produktai gruzdinami aliejuje. Mėsos ir aliejaus fondiu atsirado prieš kelis šimtmečius Prancūzijoje, Burgundijos regione.
Žmonės dirbdavo nuo aušros iki sutemų ir per visą dieną neturėdavo laiko normaliai pavalgyti.
Tada vienuolis Johannas du Putzxe sugalvojo nešiojamame inde kaitinti aliejų, jame kepti mėsos gabalėlius ir dalyti dirbantiems žmonėms.
Vėliau šią idėją patobulino šveicarai, tačiau iki šiol išradingųjų burgundų garbei mėsos fondiu dažnai vadinamas „Fondue Bourguignonne“.
Fondiu principas labai paprastas: pasirinktus produktus, supjaustytus nedideliais gabalėliais, reikia pasmeigti specialia dvišake šakute ir merkti į verdantį aliejų arba sultinį, kuris kaista nedideliame, specialiu degikliu šildomame inde.