Eglę Straleckaitę užpuolė didžiulis šuo: „Galvojau, kad tik nesukandžiotų kojų ir veido“

Trečiadienio rytą šokėja ir šokių trenerė Eglė Straleckaitė-Domarkienė (29 m.) buvo užpulta šuns. Bėgiodama parke moteris akis į akį susidūrė su palaidu ir ne itin draugišku keturkoju.

Eglė Straleckaitė.<br> lrytas.lt koliažas.
Eglė Straleckaitė.<br> lrytas.lt koliažas.
Eglė Straleckaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eglė Straleckaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eglė Straleckaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eglė Straleckaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eglė Straleckaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eglė Straleckaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Grėtė Indičianskytė su šunimi<br>T.Bauro nuotr.
Grėtė Indičianskytė su šunimi<br>T.Bauro nuotr.
Grėtė Indičianskytė su šunimi<br>T.Bauro nuotr.
Grėtė Indičianskytė su šunimi<br>T.Bauro nuotr.
Grėtė Indičianskytė su šunimi<br>T.Bauro nuotr.
Grėtė Indičianskytė su šunimi<br>T.Bauro nuotr.
Grėtė Indičianskytė su šunimi<br>T.Bauro nuotr.
Grėtė Indičianskytė su šunimi<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-10-06 23:20, atnaujinta 2021-10-06 23:40

Naujienų portalui lrytas.lt žinoma moteris pasakojo, jog šis incidentas ją ne juokais išgąsdino. 

„Mane užpuolė šuo ir aš labai išsigandau, kas man yra nebūdinga, kadangi nesu bailus žmogus. Šeimininkė, nesaitant to, kad negerai darė, jog šunį vedžiojo palaidą ir be antsnukio, tačiau tikrai rūpestingai elgėsi ir buvo labai maloni.

Po šio įvykio aš susimąsčiau, jog tikriausiai daugelis kaip ir aš nežinome, kaip elgtis atsidūrus tokioje situacijoje, kuomet užpuola šuo. 

Užpulta jo aš išlikau rami, matydama jo iššieptus dantis atsistojau, nepraradau savitvardos, atsitraukiau nuo jo ir ramiai dusliu balsu sakiau „fu“. Galbūt tai man ir padėjo išvengti įkandimų“, – po įvykio lrytas.lt pasakojo Eglė.

Prie jos prisiartinus agresyviam šuniui, moteris negalėjo patikėti, kad tai iš tiesų vyksta. 

„Mintyse galvojau, kad tik nesukandžiotų kojų ir veido. Sveikos kojos man juk reikalingos dėl darbo“, – dabar jau su šypsena incidentą prisiminė moteris.

Priėjus šuns šeimininkei, Eglė neslėpė, jog apsipylė ašaromis. Taip, matyt, žinomai moteriai atslūgo emocijos.

Nelaimės, pasak Eglės, atsitinka netikėtai. Žinoma šokėja ragina augintinių šeimininkus būti budriems ir vedžioti augintinius atvirose erdvėse su pavadėliais.

„Norėčiau, kad tokių nutikimų būtų kuo mažiau, nes pasekmės būna ne kokios. Pasidalijusi įvykiu su sekėjais sulaukiau begalės istorijų, kuriose žmonės dalijasi patirtimis, pasakoja nukentėję nuo keturkojų. Džiaugiuosi, kad man nieko nenutiko“, – pasakojo ji.

Moteris sako nenorinti turėti baimių, tad atsiradus laisvai minutei ji neslepia, jog grįš į tą vietą, kur buvo užpulta ir toliau ten bėgios.

„Nors nėra malonu dabar matyti panašios išvaizdos šunis, tačiau tikiuosi, kad jei šią savaitę rasiu laiko, važiuosiu į tą pačią vietą pabėgioti. Praeisiu pro tą vietą, kad ji neturėtų neigiamų asociacijų. Tikiu, kad laikui bėgant nebijosiu ir didelių šunų“, – pozityviai pokalbį baigė Eglė.

Kaip elgtis, jei puola šuo?

Susidūrus su pirmą kartą matomu gyvūnu Grėtė Indičianskytė, „Wonderdog“ šunų akademijos įkūrėja ir dresuotoja, rekomenduoja nestovėti tiesiai veidu prieš šunį ir nestebėti jo pernelyg įdėmiai, nes tokią pozą gyvūnai dažniausiai supranta kaip konfrontaciją.

Kur kas geriau stovėti šonu į gyvūną ir periferiniu žvilgsniu įvertinti, ar jis linkęs į kontaktą ir neatrodo išsigandęs, įsitempęs, ar pernelyg dažnai nesilaižo, nedreba, neskleidžia garsų. „Tokie signalai gali būti ženklas, kad šuo kontakto nenori.

Tai nebūtinai agresiją reiškiančios reakcijos, tačiau taip besielgiantį gyvūną būtina palikti ramybėje.

O jei jau matote, kad šuns akys išsprogusios, matyti akių baltymai, ko ramybės būsenoje net nesimato, jo kūnas įsitempęs, jis aktyviai laižosi – tai ženklai, kad šuo yra nusiteikęs nedraugiškai arba kontakto su jumis nepageidauja“, – pranašaujančius bėdą signalus vardija G. Indičianskytė.

Specialistė pastebi, kad daugelis žmonių neįvertina fakto, kad šunys loja, kanda ar puola ir iš baimės, todėl prie akivaizdžiai išsigandusio ir dėl to dantis šiepiančio ar urzgiančio šuns taip pat nereikėtų artintis.

Tačiau jei jau atsidūrėte situacijoje, kai matote, kad šuo puola jus ar jūsų aplinkoje esantį žmogų, pagrindinė taisyklė viena – būtina išlikti ramiam.

„Natūrali daugelio žmonių reakcija yra šaukti, mosikuoti rankomis, galbūt bėgti, bet elgtis reikia visiškai priešingai. Išlikite ramūs, giliai kvėpuokite, nespoksokite į šunį ir lėtai pasisukę šonu nusisukite nuo gyvūno.

Nedirginkite ir neprovokuokite šuns papildomais garsais ar veiksmais – nei švilpukai, nei šauksmai, nei kiti dirgikliai jo neatbaidys, priešingai – kels dar stipresnį jausmą, kad esate grėsmės šaltinis.

Įvertinkite aplinką ir mėginkite pasinaudoti joje esančiais daiktais, pavyzdžiui, kėde, kuprine ar rankine bent jau prisidengdami kūną. Jeigu jau vyksta šuns puolimas, tuomet būtinai veidu bei pilvu gręžtis į sieną ar gultis ant žemės, kad apsaugotumėte jautriausias zonas – pilvą, kaklą, veidą“, – pataria specialistė.

G. Indičianskytės teigimu, prieš kiekvieną tokį atitikimą tikrai būna ne vienas aiškus signalas, rodantis, kad šuo yra sudirgintas, todėl didžiausia atsakomybė nelaimės atveju tenka augintinio sutramdyti nesugebėjusiam, teisingai jo kūno kalbos nenuskaičiusiam šeimininkui.

„Būtent šeimininkai privalo užtikrinti, kad šuo nekeltų grėsmės nei kitiems šunims, nei žmonėms.

Viešose vietose dera šunį laikyti prisegus pavadėliu, o jeigu šeimininkas žino, jog augintis gali kelti grėsmę aplinkiniams, tai ir su antsnukiu.

Net jeigu šuo ir draugiškas, šeimininkas turėtų pasirūpinti, jog jo augintinis nebėgtų prie kitų žmonių ar šunų, nes tiek žmonės gali bijoti jų augintinio, tiek ir kiti šunys į kontaktą ne visada gali atsakyti draugiškai.

O norintiesiems su jūsų augintiniu draugauti, visada paaiškinkite, kaip tai padaryti, arba perspėkite, kad šiuo metu geriau prie gyvūno nesiartinti“, – sako profesionali dresuotoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.