Andriaus Užkalnio karjeroje ir gyvenime – pokyčiai, be to, per 4 mėnesius sieks atsikratyti 10 kilogramų

Rudenį į TV3 eterį grįžtanti laida „Į sveikatą!“ pasitinka atsinaujinusi, ir tokiems pat teigiamiems pokyčiams kvies kiekvieną savo žiūrovą. O pavyzdį čia rodys naujasis laidos veidas – rašytojas Andrius Užkalnis. Žinomas vyras, kaip ir daugelis iš mūsų, rudenį sau kelia naujus tikslus, iš kurių vienas – per keturis mėnesius atsikratyti 10 kilogramų.

 Andrius Užkalnis ir Živilė Povilaitytė-Buzaitė.
 Andrius Užkalnis ir Živilė Povilaitytė-Buzaitė.
 Alanas, Živilė, Andrius ir Agnė.
 Alanas, Živilė, Andrius ir Agnė.
 Andrius Užkalnis.
 Andrius Užkalnis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-17 13:35

Atsinaujinusi „Į sveikatą!“ laida kvies pamiršti dietas ir, siekiant keistis, labiau įsigilinti į tai, kas iš tiesų svarbu. Žiūrovai sužinos priežastis, kodėl tunkame ar nepriaugame svorio, išgirs patarimus, kaip kontroliuoti savo kūno svorį, užsitikrinti kokybišką poilsį, miegą ir gerą savijautą bei kur ir kaip ieškoti psichologinės pagalbos dėl blogos emocinės sveikatos.

Naujas sezonas – nauji veidai

Laidos vedėjai kiekvieną šeštadienį dalinsis patarimais, ko turėtume imtis, kad sureguliuotume savo mitybą, suvaldytume persivalgymą ir priklausomybę žalingiems maisto produktams, užkirstume kelią lėtinėms ligoms ir imtume gyventi pilnavertį gyvenimą.

„Anksčiau laidose rodėme motyvuojančius herojus, kurie savo pavyzdžiu įkvepia veikti ir kitus. Dabar atėjo eilė parodyti tuos herojus, kurie nori pradėti pokyčius, bet jiems trūksta žinių, nuo ko pradėti. Būsime projekto dalyvių bendrakeleiviai – iš savo patirties žinome, kad realiems pokyčiams būtinas aplinkos, artimųjų bei draugų palaikymas. Mes jiems būsime tas ramstis“, – vienas kitą papildydami teigia laidos vedėjai, sporto treneriai ir projekto mentoriai Agnė ir Alanas Dzeranovai.

Prie Dzeranovų šeimos bei A. Užkalnio šį sezoną prisijungs ir dar vienas naujas veidas –sveikos gyvensenos entuziastė Živilė Povilaitytė-Buzaitė.

„Nors kviečiame herojus priimti mėnesio iššūkį, mūsų komandos misija – žmogaus realūs, teigiami sveikesnės gyvensenos pokyčiai. Mano darbas šiame projekte bus atliktas tik tada, jei po pusmečio ar metų sulauksiu herojaus kvietimo susitikti ir tada išgirsiu: „Živile, tai veikia!“ – sako tvirtai projekto herojus į pokyčius pasiryžusi vesti mitybos ir gyvensenos aktyvistė.

Živilė dideliems gyvenimo pokyčiams įkvėps Andrių, o šis, savo noru keistis, rodys pavyzdį herojams, kuriems padės mentoriai Dzeronovų šeima.

Jūs taip pat norite numesti kelis kilogramus, o gal priaugti šiek tiek masės? Vis ieškote tinkamo poilsio režimo, darbe patiriate stresą ar niekaip negalite atsipalaiduoti namuose? Prieš miegą dažnai kažko ieškote šaldytuve, o galbūt visai neturite apetito?

A. Užkalnio gyvenime – naujas etapas

Kaip pasakoja iššūkiams pasiruošęs A. Užkalnis, jo tikslą atsikratyti svorio palydėjo ir naujai atverstas kitas gyvenimo lapas. „Mano gyvenime yra tam tikrų pasikeitimų – gyvenu vienas su savo šuniuke Arizona. O kai gyvenime yra vieni pasikeitimai, turbūt lengviau ryžtis ir kitiems pokyčiams“, – svarsto rašytojas.

Tiesa, tai – jau ne pirmas kartas, kai žinomas vyras bandys atsikratyti svorio. Viskas prasidėjo dar tuomet, kai sulaukęs 24-erių, rašytojas vienas išvažiavo dirbti ir gyventi į Angliją. Tuo metu A. Užkalnis prisimena susidūręs su emociniu valgymu.

„Valgiau iš liūdesio, vienišumo, tarsi norint maistu užkimšti kažkokią skylę širdyje. Tikriausiai tada mano svoris pradėjo keistis į tą, kuris jau buvo nebegražus ir nepatogus“, – pasakoja jis. jis.

Vėliau, kaip teigia A. Užkalnis, antsvoris jį lydėjo bangomis. O didieji pokyčiai atėjo prieš 10 metų, kai rašytojas pradėjo treniruotis su Andriumi Pauliukevičiumi. „Esu visai patenkintas tuo, koks esu dabar. Jeigu jūs archyvuose atkastumėte mano nuotraukas iš 2011–2013 metų, pamatytumėte, kad mano veido ovalas ir kūno formos buvo kitokios. Nesigirdamas pasakysiu, kad dabar aš atrodau šiek tiek geriau“, – šypteli jis.

Būtent tokių teigiamų pokyčių, nusprendęs atsikratyti dar 10 kilogramų, A. Užkalnis tikisi ir dabar: „Mano svoris anuomet buvo žymiai didesnis nei dabar. Iš esmės, dabar liko paskutiniai 10 kilogramų iki optimalaus mano svorio, kurį rekomendavo tiek treneris Andrius, su kuriuo esame geri draugai, tiek ir kitas draugas, plastikos chirurgas Darius Radzevičius. Jų vertinimai ties tomis kūno formomis, kuriose gerai jausčiausi, sutampa.“

Ankstesnė patirtis A. Užkalniui leido susiformuoti ir teisingus įpročius, susietus su fiziniu aktyvumu. „Kiekvieną dieną nueinu apie 16–20 kilometrų, taip pat šiek tiek mankštinuosi su svoriais. Pokyčių programos metu tai galbūt suintensyvės ir dar labiau, tačiau pagrindinis dalykas yra mityba“, – įsitikinęs jis.

A. Užkalnio patarimai, norintiems atsikratyti papildomų kilogramų

Anot A. Užkalnio, kūrybinį darbą dirbantys žmonės dažniausiai pasižymi nereguliariu gyvenimo būdu, o tai neigiamai atsiliepia ir mitybai – valgoma daugiau, nei reikėtų.

„Jokių stebuklų nėra – mano atveju, visa tai reikės imti prižiūrėti. Nesiryžčiau šiems pokyčiams, jei nebūčiau įsitikinęs, kad pakankamai nesunkiai tai padarysiu. Manau, kad per keturis mėnesius saugiai galėčiau numesti kad ir 16 kilogramų – po 4 per mėnesį. Bet man tiek nereikia. Kaip sakė mano gydytojas Darius Radzevičius, kitu atveju ten jau nebebūčiau aš“, – sako rašytojas.

Taip pat žinomas vyras netiki ir dietomis, kadangi jos dažniausiai ne tik yra griežtos ir nuobodžios, bet ir verčia jaustis taip, tarsi save prievartautumėte. Vietoje to jis stengiasi laikytis kito principo – galvoti apie tai, kiek ir ko suvalgo. A. Užkalnis įsitikinęs, kad tokiu būdu valgoma ir sveikiau, ir saikingiau. „Negalima valgyti mechaniškai – skaitant knygą ar žiūrint televizorių. Gali valgyti kiek nori, bet turi galvoti tik apie maistą, o vos jo nebesinori, nustoti valgyti“, – patarimais dalijasi jis.

A. Užkalnis garsėja ir savo šmaikščiomis maitinimo įstaigų apžvalgomis, tačiau, kaip sako pats, net ir valgydamas geriausiame restorane savo maistą visuomet stengiasi riboti.

„Restoranuose aš valgau ne tiek, kiek žmonės įsivaizduoja. Gal kitiems atrodo, kad aš iš jų neišlendu kiekvieną dieną, bet realiai maisto apžvalgą darau tik vieną kartą per savaitę. Čia tikriausiai šiek tiek panašu į someljė vyno vertintojus – jie juk irgi neišgeria nei viso vyno butelio, nei taurės, o dar ir išspjauna į specialią spjaudyklę. Aš maisto neišspjaudinėju, bet valgau tame restorane žymiai mažiau, nei žmonės įsivaizduoja. Žmonės dažnai mato išvardintus patiekalus ir galvoja: „Dieve, kaip tu gali tiek suvalgyti?“ Bet realybė tokia, kad ten valgome dviese, trise ar net keturiese. Valgo visa kompanija, o apie maistą rašau aš vienas“, – savo darbo užkulisius atskleidžia rašytojas.

Tad koks didžiausias iššūkis rašytojo laukia dabar, per 4 mėnesius nusprendus atsikratyti 10 kilogramų?

„Galvoju taip – mano reputacija jau ir taip yra sugadinta, nes esu personažas, kurio žmonės mėgsta nekęsti. Na, ne visi, bet dalis žmonių. Tad jeigu šį klausimą būtumėte uždavę prieš dešimtmetį, turbūt sakyčiau, kad bijau pasirodyti juokingu, komišku, nesėkmingu. Bet dabar šiuos pokyčius iš tikrųjų darau visiškai ramiai dėl savęs, ne dėl apdovanojimo ar skaičiaus svarstyklėse“, – sako jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.