Venecijoje triumfavusio filmo „Piligrimai“ režisierius Laurynas Bareiša: „Nuojautos nebuvo“

Sparnuotą Venecijos liūtą iš seniausio kino festivalio pasaulyje parsivežęs filmo „Piligrimai“ režisierius Laurynas Bareiša (33 m.) tikisi, kad ši pergalė pakeis požiūrį į lietuvišką kiną ir atvers platesnius kelius augantiems Lietuvos kino talentams.

L.Bareiša: „Buvau pasiruošęs sąrašą tų, kuriems norėjau padėkoti. Tiesa, organizatoriai prašė sakant kalbą neužtrukti.“
L.Bareiša: „Buvau pasiruošęs sąrašą tų, kuriems norėjau padėkoti. Tiesa, organizatoriai prašė sakant kalbą neužtrukti.“
Kadras iš filmo „Piligrimai“.
Kadras iš filmo „Piligrimai“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2021, 7:41 PM

Praėjusį savaitgalį ant vienos prestižiškiausių kino apdovanojimų scenos pirmąkart nuskambėjo lietuviškas „Ačiū“.

Prizą už geriausią „Horizontų“ programos filmą lietuvių režisierius Laurynas Bareiša atsiėmė iš programos žiuri komisijos pirmininkės bosnės Jasmilos Žbanić (filmo „Quo Vadis, Aida?“ režisierės) rankų.

Į „Horizontų“ programą įtraukiami kylančių kino kūrėjų filmai.

„Nuojautos nebuvo. Vis dėlto, kai sulaukėme kvietimo į ceremoniją, supratome, kad vienoks ar kitoks apdovanojimas atiteks. Tad buvau pasiruošęs sąrašą tų, kuriems norėjau padėkoti, – „TV antenai“ sakė Venecijos liūto laimėtojas. – Tiesa, organizatoriai prašė sakant kalbą neužtrukti.“

Režisierius mano, kad kino profesionalus Venecijoje greičiausiai įtikino jo debiutinio ilgametražio filmo paprastumas. Kad filmas bus įvertintas, buvo jaučiama jau po premjeros, kai festivalio atstovai jį apipylė komplimentais, pavadino daug žadančiu debiutu.

Dramoje „Piligrimai“ pasakojama apie į Karmėlavą atvykstančius Paulių ir Indrę. Prieš 4 metus ten buvo nužudytas Pauliaus brolis ir Indrės vaikinas Matas.

Paulius mėgina išsiaiškinti įvykio aplinkybes. Indrė bando jį sulaikyti nuo neapgalvotų veiksmų, tačiau pati pradeda abejoti šios kelionės prasme. Galiausiai jiems patiems tenka sau atsakyti – kam reikėjo čia važiuoti ir ką ši kelionė pakeitė.

Pagrindinius vaidmenis „Piligrimuose“ sukūrė Gabija Bargailaitė, Giedrius Kiela, Indrė Patkauskaitė ir Paulius Markevičius.

Programos „Horizontai“ sudarytojas Paolo Bertolini sakė, kad šis įtaigus filmas, itin subtiliai nagrinėjantis sudėtingą susitaikymo su skausmu temą, tarsi įsiskverbia po oda.

Esą juosta idealiai tiko „Horizontų“ konkursinei programai, kuri siekia parodyti netradicinius ir drąsius jaunų talentų darbus.

„Kai vėl žiūrėjau „Piligrimus“ jau didžiajame ekrane, galėjau dar geriau įvertinti subtilią filmo mizansceną ir pajusti įtampą, kuri kyla skleidžiantis pasakojimui.

Tai – puikus, daug žadantis debiutas“, – susižavėjimo lietuvio juosta po premjeros neslėpė ne vieną Europos kino talentą atradęs P.Bertolini.

Filmo premjerą Venecijoje stebėjusi Lietuvos kultūros atašė Italijoje Laura Gabrielaitytė-Kazulėnienė sakė, kad publika po seanso liko susimąsčiusi ir paveikta juostos įtaigumo.

„Po filmo pristatymo žiūrovai pasipiktino, kad organizatoriai nesuteikė galimybės pateikti kūrėjams klausimų, – sakė L.Gabrielaitytė-Kazulėnienė. – Dėl pandemijos nebuvo leidžiama mikrofono perduoti iš rankų į rankas, bet žmonės pasiliko, priėjo prie kūrybinės grupės – norėjo pasikalbėti.

Tai rodo, kad žiūrovams filmas buvo aktualaus, juos emociškai paveikė.

Nežinau, ar į visus konkursinius filmus ateina festivalio vadovas Alberto Barbera, bet į „Piligrimų“ premjerą jis atėjo ir tai buvo tikrai labai svarbus pagerbimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.