Kaip Druskininkai nukonkuravo Palangą

Vasarą Lietuvoje yra tik vienas kurortas – Palanga. Tai netiesa. Druskininkuose surasti nakvynę yra dar didesnis iššūkis nei pajūryje. Neteko girdėti, kad bent vienas verslininkas čia skųstųsi blogu oru ar meteorologų sąmokslu ir verkšlentų dėl trumpo sezono, per kurį reikia prisipilti kišenes.

Druskininkai nesulaukia tiek dėmesio ir viešumo, kiek pajūris, tačiau šiame kurorte per metus poilsiauja daugiau turistų nei Palangoje.
Druskininkai nesulaukia tiek dėmesio ir viešumo, kiek pajūris, tačiau šiame kurorte per metus poilsiauja daugiau turistų nei Palangoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Jun 7, 2013, 9:14 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:32 PM

Vieną eilinį vasaros savaitgalį nusprendęs su šeima praleisti Druskininkuose ir savaitės pradžioje ieškodamas nakvynės patyriau tiek streso, kad jį atpirko tik atpalaiduojanti vaistažolių vonia gydyklose.

Iššūkis Druskininkuose - nakvynė

Suklydau tikėdamasis, kad poilsiautojai bus okupavę pajūrį, o Dzūkijos kurorte nebus rūpesčių susirasti nakvynę.

Vienas po kito viešbučių registratoriai ir butų nuomotojai ėmė siūlyti skambinti nebent rugsėjį.

Palangoje, matyt, ne patį karščiausią savaitgalį nakvynę rasčiau už tiek, kad net įvertinus kelionę iš Vilniaus į pajūrį, savaitgalis kainuotų netgi pigiau nei Druskininkuose, juk visuomet pakelėje rikiuojasi „močiutės“.

Druskininkuose tokių nė kvapo. Čia tenka rinktis iš to, kas liko, kai dauguma viešbučių, sanatorijų ir oficialiai nuomojamų kambarių yra užimti, – nakvynę gana brangiame viešbutyje.

Dėl šito nesigailiu. Dabar galvoju atvirkščiai – išleidęs tiek pat pinigų, būčiau kelionėje praleidęs bent keturias valandas, susiradęs kokią palaikę skylę pernakvot pas „močiutę“, o visa pramoga – pagulėti prie jūros. Jeigu būtų geras oras.

O Druskininkuose gyvenau puikiame viešbučio kambaryje su pusryčiais, į atpalaiduojančias procedūras vaikščiojau su chalatu, mėgavausi vandens parko pramogomis, o ekstremalių pramogų parką, pasivažinėjimą dviračiu, slidinėjimą, pasiplaukiojimą Nemunu ir naktinį šokantį fontaną atidėjau kitam kartui.

Visas dėmesys - Palangai

Kuris iš šių yra Lietuvos kurortų kurortas?

Nė vienas miestas vasarą nesulaukia tiek dėmesio ir viešumo, kiek Palanga.

Vieną vakarą siautėja girti poilsiautojai, kitą – prie įvažiavimo į pajūrio kurortą nusidriekia kilometrinės spūstys ir nakvynės vietų nelieka, trečią – vėjas verčia brandžias pušis, ketvirtą – verslininkai keiksnoja blogus orus ir netikslias meteorologų prognozes, penktą – matome lietuviško stiliaus šou J. Basanavičiaus gatvėje, šeštą – liaupsinami kurorte išlaidaujantys rusai, septintą – visi grįžta į saulėtą gintarinį pajūrį.

Ką šią vasarą girdėjote apie Druskininkus?

Palangos valdininkai nuogąstauja, kad viešbučių valdytojai juos suka aplink pirštą, nes per birželį ir liepą pavyko surinkti tik 300 tūkst. litų „pagalvės“ mokesčio.

Druskininkuose poilsiautojai nuo šių metų pradžios į „kasą“ jau sunešė milijoną ir penkiasdešimt tūkstančių „pagalvių“.

Tiesa, mokestis čia yra 2 litai – dvigubai didesnis nei Palangoje, tačiau apie turistų skaičių šį tą sako.

Nors Palanga vasaros sezono metu poilsiautojų skaičiumi Druskininkus pranoksta, vertinant visus metus mineralinių vandenų kurorte ilsisi beveik ketvirtadaliu daugiau žmonių nei pajūryje. 

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pernai Palangoje ilsėjosi 182 tūkst. 339 poilsiautojai, o Druskininkuose - 236 tūkst. 117. Vien užsieniečių Druskininkuose apsilankė beveik 90 tūkst. Tai dvigubai daugiau nei Palangoje. 

Palangai teks vytis Druskininkus

Nė vienas Druskininkų verslininkas niekada nesiskundė, kad koją kiša blogi orai ar netikslios orų prognozės. Kai viešbučių užimtumas siekia 90 proc. vasarą, orų prognozių klausytis nereikia.

Tai reiškia, kad nerezervavę kambario savaitgaliui gerokai iš anksto – prieš kelias savaites – tikrai galite likti be nakvynės ir „močiutės“ nepadės.

Viešbučio administratorė, trečiadienį atskleidusi, kad savaitgaliui užsisakiau vieną iš trijų paskutinių likusių numerių, pasakojo, kad būna tokių poilsiautojų, kurie čia įvirsta šeštadienį pavakare su paskutine viltimi rasti nakvynę, kad ir kiek ji kainuotų. Tačiau atsakymas dažniausiai juos nuvilia.

Situacija įtempta tiek, kad internetu nakvynę Druskininkuose siūlo Lenkijos viešbučiai, maloniai nurodantys, kad iki kurorto – vos 50 kilometrų.

Viešbučių tinklą „Best Western“ Druskininkuose, Vilniuje ir Kaune bei viešbutį „Žydroji liepsna“ Palangoje valdančios bendrovės „Liuks“ generalinis direktorius Zigmantas Dargevičius neslėpė – Palangoje, be poilsio prie jūros, nėra ką veikti, todėl nesitiki, kad Palangos viešbutis sulauks pakankamai svečių pasibaigus vasarai.

O Druskininkuose poilsiautojų būna ištisus metus, todėl viešbučiai šiame kurorte veikia kur kas sėkmingiau.

„Man patinka naujasis Palangos meras Šarūnas Vaitkus. Jis iškart ėmėsi iniciatyvos. Neseniai buvau Palangoje, situacija išties pasikeitusi, miesto centras tvarkosi.

Viešbutį Palangoje įsigijome neseniai, nes tikime ateitimi. Matome užuomazgas to, kas prieš keletą metų buvo Druskininkuose. Kai ten atidarėme viešbutį, pradžia buvo sunkoka, trūko traukos, pramogų, bet per keletą metų kurortas atsistojo ant kojų“, - sakė Z. Dargevičius, pripažinęs, kad Druskininkai yra gerokai toliau pažengę nei Palanga.

Palangoje labai trūksta daugiau pramogų ir paslaugų, nes vien jūros neužtenka. Šis kurortas, tarsi nuo narkotiko, yra priklausomas nuo orų ir meteorologų prognozių.

„Per vasarą Palangoje buvo tik pora savaitgalių – gal trys keturios dienos, – kai viešbutyje „Žydroji liepsna“ iš tiesų nebuvo laisvų vietų. Druskininkuose viešbutis „Best Western“ visiškai užpildytas visus vasaros savaitgalius, o neretai vietų nebūna ir paprastomis dienomis.

Pajūryje viskas priklauso nuo orų. Šią vasarą dvi savaites meteorologai prognozavo lietų, ir nors per tą laiką neiškrito nė lašas, poilsiautojai nevažiavo. Jie suplūdo tik karščiausiomis dienomis“, - paaiškino Z. Dargevičius.

Anot jo, viešbučio užimtumas vasarą Palangoje siekia apie 75 proc. O Druskininkuose – 90 procentų.

Kaltina paveldosaugininkus

„Ketiname Palangos viešbutyje atidaryti SPA centrą, pagalvoti apie kitas pramogas, nes neišvengiamai pajūriui reikia daugiau pramogų. Druskininkai siūlo, ko tik geidžia širdis - slidinėti, mėgautis vandens parko malonumais, sveikatintis gydyklose, mėgautis ramybe parkuose. Nėra tik jūros. Bet ir ją žadėjo sukurti“, - sakė Z. Dargevičius.

Anot jo, nors Palanga ir giriasi sulaukusi šimtų tūkstančių poilsiautojų savaitgaliais, nemaža dalis jų – jaunimas, ieškantis pigių pramogų ir pernakvojantis kopose ar automobilyje. Todėl į Palangą norėtųsi privilioti daugiau vidurinės klasės šeimų, kurių poreikiai yra didesni.

„Galiu patvirtinti, kad viešbutyje Druskininkuose apsistoja didesnė dalis poilsiautojų iš Lietuvos nei Palangos viešbutyje. Neabejoju, kad vidutiniškai poilsiautojai čia išleidžia kur kas daugiau pinigų“, - sakė Z. Dargevičius, einantis ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidento pareigas.

Anot jo, didelę žalą Palangos kurortui daro paveldosaugininkai, sustabdę ne vieną miestui svarbų projektą. Pavyzdžiui, ten, kur turėjo iškilti SPA ir baseinų kompleksas, dabar telkšo betoniniais pamatais apjuostas tvenkinys, badantis akis.

Poilsis ir muzika

Ne itin karštą, tačiau saulėtą šeštadienį prie naujutėlio šokančio ir grojančio fontano Druskininkų centre kurorto atstovai pasveikino gausiai susirinkusius poilsiautojus, atvykus į pagrindinį Lietuvos kurortą.

Nedideliame, netgi sakyčiau kameriniame, renginyje aplink fontaną vaikščiojo tarpukario rūbais pasipuošusios poros – moterys pūstomis nėriniuotomis suknelėmis ir vyrai frakais ir katiliukais, o turistai buvo sveikinami keturiomis kalbomis – lietuvių, rusų, lenkų ir anglų.

Keturiomis kalbomis jiems buvo pasiūlyta dalyvauti ekskursijoje, kurioje gidas papasakos apie Druskininkų kurorto istoriją.

Palangoje keturias kalbas irgi gali išgirsti J. Basanavičiaus gatvėje. Ji kakofoniškai sklinda iš kavinių garsiakalbių, grojančių populiariąją muziką.

Pagrindinė Druskininkų pasivaikščiojimo arterija – Vilniaus alėja, visiška priešingybė J. Basanavičiaus gatvei. Rami, glostanti akį gėlių žiedais. Jokio smurto ausims ir vienintelė triukšminga vieta čia – naujasis muzikinis fontanas.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.