Ligoninėje atsidūręs Kanye Westas – genijus ar pamišėlis?

Genijus ar pamišėlis? Šis klausimas apie reperį Kanye Westą skamba jau seniai, bet šiuo metu – itin garsiai.

Praėjusį sekmadienį ligoninėje atsidūręs K.Westas dar yra medikų globoje.<br>AP nuotr.
Praėjusį sekmadienį ligoninėje atsidūręs K.Westas dar yra medikų globoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2016, 12:28 PM, atnaujinta Apr 16, 2017, 9:08 PM

Amerikiečių reperis, kuris yra vienas populiariausių pasaulio atlikėjų, praėjusią savaitę praleido vienoje Los Andželo ligoninių.

39-erių vyras, kurį žurnalas „Time“ pernai išrinko į įtakingiausių pasaulio žmonių šimtuką, medikų globoje atsidūrė dėl pakrikusio proto.

Keistos jo kalbos stebina jau ne vienus metus – anksčiau buvo manoma, kad žvaigždė taip stengiasi išsiskirti iš kitų ir pritraukti dėmesio.

Bet dabar svarstoma, ar iš tiesų K.Westo elgesys neslėpė kur kas gilesnių problemų.

Pažėrė piktų žodžių

Pagal parduotų įrašų skaičių K.Westas – vienas populiariausių visų laikų atlikėjų.

Vien skaitmeniniai jo kūrinių įrašai parduoti daugiau nei 100 milijonų egzempliorių tiražu.

Jo kolekcijoje – 21 prestižinių „Grammy“ apdovanojimų statulėlė. Daugiau, nei yra laimėję Michaelas Jacksonas, Paulas McCartney ar Stingas.

Kiekvienas jo žingsnis atsiduria dėmesio centre, kas antra socialiniuose tinkluose parašyta žinutė virsta antrašte.

Tačiau dėmesio banga, kokios jis sulaukė praėjusią savaitę, pranoksta visus ankstesnius skandalus.

Nuojauta, kad K.Westui kažkas negerai, jo gerbėjams atsirado lapkričio 19-ąją – per koncertą JAV mieste Sakramente.

Valandą į sceną pavėlavęs reperis po vos kelių dainų pradėjo į šuns dienas dėti savo gerus pažįstamus – muzikos žvaigždžių porą Beyonce ir Jay-Z.

Jis pareiškė, kad dainininkė Beyonce neva atsisakė dalyvauti vienoje muzikos apdovanojimų ceremonijoje, jei nelaimės prieš jį kovoje dėl geriausio vaizdo klipo titulo.

Reperis pridūrė, kad Beyonce vyras Jay-Z dėl tokio atvirumo gali jam atsiųsti samdomus žudikus, todėl jis rizikuoja gyvybe.

Galiausiai jis užsipuolė rinkimus pralaimėjusią politikę Hillary Clinton ir feisbuko įkūrėją Marką Zuckerbergą, kuris jam nedavė maždaug 50 milijonų eurų skoloms padengti.

Reperio tirada truko net 17 minučių. K.Westas palygino save su JAV prezidento rinkimus laimėjusiu Donaldu Trumpu.

Beje, vos prieš porą dienų per koncertą San Chosė mieste jis paskelbė, kad nebalsavo prezidento rinkimuose, bet būtų rinkęsis D.Trumpą.

Publikos nušvilptas reperis įtūžo ir nutraukė koncertą atlikęs tik 3 dainas. Nusivylusiems žiūrovams buvo pažadėta grąžinti pinigus už bilietus.

Žinią slepia nuo dukters

Lapkričio 20-ąją Los Andžele turėjęs vykti K.Westo koncertas buvo atšauktas iki jo likus porai valandų. Paaiškėjo, kad į K.Westo namus Holivude buvo iškviesti policija ir medikai.

Kas tiksliai ten nutiko, neatskleidžiama, bet netrukus K.Westas buvo pristatytas į Kalifornijos universiteto klinikas Los Andžele – „dėl jo paties saugumo“.

Po poros dienų paaiškėjo ir pirminė diagnozė – „laikina psichozė, sukelta dehidratacijos ir miego trūkumo“. Teigiama, kad reperį kamavo haliucinacijos ir paranoja, jis buvo įsitikinęs, kad jį bandoma nužudyti, prieštaravo, kad būtų vežamas į ligoninės psichiatrijos skyrių.

Dieną, kai K.Westas atsidūrė ligoninėje, buvo atšaukti visi likę jo gastrolių koncertai – per 20 pasirodymų.

Buvo svarstoma, kad tai jam pridarys daug nuostolių, tačiau šią savaitę pasklido žinia, jog K.Westo būklė – rimta, kad nuostolius padengtų draudimas.

Oficialaus pareiškimo dėl šių įvykių visą savaitę nepaskelbė nei K.Westas, nei jo žmona, verslininkė ir TV realybės šou žvaigždė Kim Kardashian.

Savaitės viduryje pasklido žinia, kad moteris su vaikais – trejų metų dukra North ir vienuolikos mėnesių sūnumi Saintu – išsikraustė iš poros namų.

Bet ją vėliau paneigė K.Kardashian artimi šaltiniai. Be to, teigiama, kad žmona nuolat lanko K.Westą ligoninėje, ten buvo ir per praėjusią savaitę minėtą Padėkos dieną.

Poros sūnus – dar per mažas, kad suprastų, kas vyksta, o dukrai sakoma, kad tėtis išvyko į tolimą kelionę.

Nuovargis ar liga?

„Kanye tiesiog pervargęs“, – reporteriams pasakė K.Kardashian motina.

Pastaruoju metu K.Westas išties dirbo itin daug – rašė muziką, koncertavo, kūrė drabužius savo mados linijai ir įmonei „Adidas“. Tačiau ar kaltas tiktai nuovargis?

JAV spaudoje pasirodė pasvarstymų, kad K.Westas galbūt kenčia nuo psichikos sveikatos sutrikimų, bet hiphopo pasaulyje neįprasta kalbėti apie tokias bėdas.

Esą reperiai privalo būti kietuoliai, kuriems visuomet viskas gerai.

Kita vertus, dar 2007-aisiais, kai mirė reperio motina Donda, jis prisipažino, kad yra kamuojamas depresijos.

Užuominų į tai yra ne viename Kanye kūrinyje, o pernai su reperiu dirbęs menininkas Malikas Yusefas prasitarė, kad atlikėjas negeria jam išrašytų vaistų.

Nuo ko? „Nuo bipolinio sutrikimo, šizofrenijos ar ką ten jam diagnozavo“, – ranka numojo M.Yusefas.

„Įvardykite nors vieną genijų, kuris nėra pamišęs“, – kūrinyje „Feedback“ repavo K.Westas.

Gali būti, kad jis tai sakė visiškai nuoširdžiai.

Sukeltų skandalų – per akis

Situacijas, kuriose K.Westo elgesys privertė išsižioti iš nuostabos, sunku suskaičiuoti.

2005-aisiais per tiesioginę TV transliaciję jis rėžė, kad tuomečiam JAV prezidentui George’ui W.Bushui nerūpi juodaodžiai.

Tokį jo komentarą išprovokavo nusivylimas esą nepakankamais JAV valdžios veiksmais sprendžiant uragano „Katrina“ sukeltas problemas Naujajame Orleane. Tiesa, vėliau K.Westas atsiprašė.

2009-aisiais jis įsiveržė į MTV apdovanojimų ceremonijos sceną, kai padėkos kalbą sakė dainininkė Taylor Swift, – mat buvo nepatenkintas jos pergale.

2013-aisiais K.Westas sulaukė daug kritikos, sutikęs koncertuoti Kazachstano prezidento Nursultano Nazarbajevo anūko vestuvėse – už 3 milijonus JAV dolerių. Daugelis kitų žvaigždžių atsisakė koncertuoti šioje šalyje dėl nuolatinių šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų.

Šįmet skandalą sukėlė K.Westo daina „Famous“, kuri gerokai supykdė dainininkę T.Swift. „Vis dar galiu su Taylor užsiimti seksu. Kodėl? Aš tą kalę išgarsinau“, – repavo K.Westas.

Reperis yra skelbęs, kad ketina balotiruotis JAV prezidento rinkimuose 2020-aisiais. Be to, jis yra save ne sykį viešai vadinęs genijumi, lyginęs su dainininku Michaelu Jacksonu, dailininku Leonardo da Vinci, verslininku Steve’u Jobsu ir kitais įžymiais žmonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.