„Foxpay“ skandale G. Skaistė beda į atsakingas institucijas: „Jei klausimo nesuformuluotum, atrodo, ir problemos nėra“

Finansų ministrė Gintarė Skaistė pripažįsta, kad jai kyla klausimų, kodėl atsakingos institucijos „Foxpay“ skandalo kontekste iš anksto neperspėjo apie finansinių technologijų sektoriuje veikusius klausimų keliančios reputacijos asmenis.

G.Skaistė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Skaistė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
M.Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-06-20 09:33, atnaujinta 2024-06-20 11:34

„Savotiškai atrodo, kai jautria informacija disponuojančios institucijos pateikia informaciją apie finansų sektoriuje veikiančius dalyvius tik tada, kai jų paklausi. Jei klausimo nesuformuluotum, atrodo, kad ir problemos nėra“, – „Žinių radijui“ teigė G.Skaistė.

„Tie žmonės, kurie turi jautrią informaciją, matyt, turėtų jausti pareigą informuoti valstybės vadovus ir sprendimus priimančius asmenis, kad yra galimos rizikos“, – sakė ministrė.

Ji taip pat pažymėjo, kad klausimų dėl asmeninės reputacijos keliantys asmenys neturėtų dalyvauti finansinių technologijų sektoriaus veikloje.

„Finansų sektorius yra sritis, kuri remiasi vartotojų pasitikėjimu, todėl bet kokiu atveju asmenims su klausimų keliančia reputacija išties šiame sektoriuje nėra vietos“, – teigė G.Skaistė.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad praėjusią savaitę socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė nusprendė palikti postą tęsiantis skandalui dėl jos ir sutuoktinio Mindaugo Navicko ryšių su įmone „Foxpay“, jos savininke Ieva Trinkūnaite ir verslininkės sugyventiniu, anksčiau už finansinius nusikaltimus kalėjusiu Vilhelmu Germanu.

Naujienų portalas „15min.lt“ skelbė, jog už sukčiavimą teistas I.Trinkūnaitės sugyventinis V.Germanas kurį laiką dirbo M.Navicko valdomoje „Litlab“. Taip pat pranešta, jog ministrės sutuoktinis su V.Germanu priiminėjo sprendimus I.Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M.Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I.Trinkūnaite ir V.Germanu susijusioms įmonėms.

M.Navickienė yra teigusi, jog I.Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja bendrauta retai, o apie I.Trinkūnaitės sugyventinio V.Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.

„15min.lt“ pranešė, kad pernai ministrė kartu su I.Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V.Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų. Po šios žinios ministrė paskelbė apie savo atsistatydinimą.

Savo ruožtu Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrios „Foxpay“ įmonės veiklos. Pranešama, kad tyrimas vykdomas dėl galimo nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo ir kišimosi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą.

Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ buvo atsidūrusi vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje. Pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I.Trinkūnaitei įsigyti įmonės „Litlab“, kurios pagrindinis akcininkas – ministrės M.Navickienės sutuoktinis M.Navickas. Komisijos vertinimu, investuotoja I.Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.