G. Skaistė bandys atsižvelgti į draudėjų pastabas siūlymui apmokestinti sutartis: diskusijos tikrai yra girdimos

2024 m. gegužės 31 d. 13:22
Žygimantas Šilobritas
Draudikų asociacijoms nepalaikant Finansų ministerijos siūlymo gynybą finansuoti 10 proc. didinant apmokestinimą daliai draudimo sutarčių, ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad šis sektorius išskirtinis, nes nemoka pridėtinės vertės mokesčio (PVM).
Daugiau nuotraukų (3)
Ji pabrėžia, kad siūlomas vidurkis yra paremtas kitų valstybių praktika.
„Naivu būtų tikėtis, kad sektorius, kuriam būtų taikomas papildomas apmokestinimas, pasitiks tokius pokyčius itin džiugiai. Bet reikia atkreipti dėmesį, kad tai yra išskirtinis sektorius, kuris nemoka PVM. Tuo metu kitose šalyse draudimo sektoriui yra taikomas specialus mokestis. Ir įvertinus kitur taikomą vidurkį, buvo pasiūlytas 10 proc. apmokestinimas, išskaitant gyvybės draudimo įmokas ir fizinių asmenų fizinės atsakomybės draudimą, vairuotojų draudimą“, – penktadienį žurnalistams kalbėjo G. Skaistė.
„Tai reiškia, kad sektorius galėtų prisidėti prie gynybos sektoriaus ir toks apmokestinimas galėtų sugeneruoti 100 mln. eurų pajamų, kas yra nemaža paketo dalis“, – pridūrė ji.
Trečiadienį Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė, po susitikimo su verslo ir draudimo sektoriaus atstovais pranešė, kad jos frakcija nepalaikys draudimo sutarčių įnašo jokia apimtimi.
Tuo metu Lietuvos draudikų asociacijos direktorius Andrius Romanovskis teigė, kad 10 proc. apmokestinimas daliai draudimo sutarčių turi būti vertinamas kaip vartojimo mokestis.
Ministrė patikino, kad yra atvira diskusijoms su šio sektoriaus atstovais ir koalicijos partneriais, kurie nepalaiko tokio mokesčio. Visgi, anot jos, jeigu tokio šaltinio bus atsisakyta, reikės ieškoti alternatyvos.
„Diskusijos tikrai yra girdimos. Jeigu bus pastabų, į kurias bus galima atsižvelgti koreguojant projektą, matyt tai bus galima padaryti. Klausimas nėra uždarytas, projektas nėra registruotas, tik jo koncepcija pateikta derinimui. Tai reiškia, kad argumentams esame atviri. Bet jeigu iš principo nesutarsime dėl šio naujo pajamų šaltinio, matyt jam reikia ieškoti alternatyvų“, – komentavo ministrė.
„Viskam reikalinga dauguma Seime, jeigu dauguma Seime susiformuoja, pasiūlymas bus pateiktas, nes mano uždavinys yra pateikti šaltinius, kurie yra reikalingi gynybos finansavimui. Draudimo mokestis yra viena iš paketo dalių“, – paklausta, ar atsisakytų tokio mokesčio, jeigu dėl jo būtų iš principo nesutarta, atsakė ji.
ELTA primena, kad Finansų ministerija siūlo papildomas lėšas gynybai surinkti pratęsiant bankų solidarumo mokestį, didinant pelno mokesčio tarifą 1 proc. punktu, pakeliant akcizus ir įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių.
Šios priemonės leistų jau 2025 m. į gynybos fondą surinkti 297,8 mln. eurų, o 2026 m. – 421,2 mln. eurų.
Dar metams pratęsus bankų solidarumo mokestį, jis 2025 m. atneštų 60 mln. eurų.
Akcizų didinimas apimtų alkoholį ir tabaką bei 6 centų saugumo dedamąją visam kurui.
Tarp siūlymų – ir Saugumo įnašo koncepcija, t.y. 10 proc. įnašas draudimo sutartims išskyrus gyvybės draudimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.