Sulaikius M. Navickienės vyrą pradingo ir ji pati: konservatoriai – nežinioje, pasisakė I. Šimonytė

2024 m. spalio 17 d. 10:47
Papildyta
Trečiadienį pasirodžius žiniai apie finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkės Ievos Trinkūnaitės bei jos sugyventinio Vilhelmo Germano ir buvusios konservatorių ministrės Monikos Navickienės sutuoktinio Mindaugo Navicko sulaikymus, ketvirtadienio rytą parlamentarės kėdė Seimo plenarinių posėdžių salėje – tuščia.
Daugiau nuotraukų (9)
Su M.Navickiene žurnalistams iki šiol susisiekti nepavyko, nors eksministrės darbotvarkėje įrašyta, kad šiandien ji dalyvaus Seimo posėdyje, kaip ir įprastai.
„Darbas yra darbas, bet visi yra žmonės. Bet palaukim, posėdis dar net neprasidėjo – gal ateis“, – likus kelioms minutėms iki plenarinio posėdžio pradžios prie salės durų sakė Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma.
Bet M.Navickienė savo darbo vietoje taip ir nepasirodė.
Pats J.Razma teigė, kad vykstantis tyrimas dėl „Foxpay“ nebuvo paslaptis.
„Mes turėjome slaptą Antikorupcijos komisijos posėdį, bet ten buvo aiškiai pasakyta, kad M.Navickienei tyrėjai tuo momentu jokių pretenzijų neturi.
Tą faktą žinojome, o kaip vyks tyrimas, kokie gali procesiniai veiksmai, tai galima buvo teoriškai numatyti, kad gali būti ir sulaikymai“, – svarstė konservatorius.
Paklaustas, ar M.Navickienė jau dabar neturėtų trauktis iš partijos, J.Razma tikino, kad dėl to sprendimus turėtų priimti ir partijos Priežiūros komitetas.
„Man atrodo, kad ji prisiėmė nelengvą sprendimą, neapsiribojant pasitraukimu iš ministro pareigų, pasakydama, kad nekandidatuos (į Seimą), nors, manau, buvo puikiausios galimybės jai vėl būti išrinktai.
Dėl partijos nesiimu komentuoti – yra mūsų atitinkamos struktūros, priežiūros komitetas, ji pati gali įvertinti tą situaciją. Palaukim šiandien – gal bus kokių žinių“, – ragino J.Razma.
„Galbūt ir buvo kokių nors pokalbių prezidiumo narių, partijos vadovų. Reiktų ne manęs klausti“, – sakė parlamentaras.
Konservatorius, buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas neabejojo, kad naujos skandalo dėl „Foxpay“ detalės neigiamai atsilieps ir pačiai partijai prieš antrąjį Seimo rinkimų turą.
„Viskas kenkia – bet kokie skandalai visada kenkia“, – portalui Lrytas sakė jis.
Visgi dėl M.Navickienės ateities A.Anušauskas taip pat nesiryžo spėlioti.
„Ji rinkimuose nedalyvauja, tyrimas ne prieš ją, kaip žinia. Tai nepainiokime. Mes niekada – nei vaikų, nei giminių nepainiojame. Politikai tiesiog dažniausiai neša moralinę atsakomybę, tai šiuo atveju yra žmogus, kuris nedalyvauja rinkimuose“, – komentavo konservatorius.
„Neįsivaizduoju, nežinau“, – paklaustas, ar partija ketina artimiausiu metu susitikti ir pasikalbėti su M.Navickiene, sakė A.Anušauskas.
I.Šimonytė lygybės ženklo nededa
Premjerė Ingrida Šimonytė Seime tvirtino, kad jokiam Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariui nėra pareikšti jokie įtarimai.
„Aš matau tas pastangas visais būdais kažkaip prisieti šitą skandalą prie atskirų Tėvynės sąjungos narių, bet iš tos informacijos, kurią aš turiu, aš neturiu jokios informacijos, kad kokiam nors Tėvynės sąjungos politikui – esamam, buvusiam ar būsimam – būtų pateikti kokie nors įtarimai ar kad jie turėtų kokį nors procesinį vaidmenį tame ikiteisminiame tyrime“, – kalbėjo I.Šimonytė.
Ji pati teigė dar nepastebėjusi – yra M.Navickienė Seime, ar nėra.
„Žiūrėkit, o kodėl tai turėtų būti politinis skandalas dėl to, kad M.Navickienė yra Seime ar nėra Seime? Aš, tiesą sakant, net nemačiau, ar ji yra Seime, nes aš ką tik atėjau.
Jūs bandote pasakyti, kad „Foxpay“ ir M.Navickienė yra kažkoks lygybės ženklas. Aš neturiu jokios informacijos apie tai“, – pabrėžė premjerė.
„Aš nesu ponios Navickienės mama“, – paklausta, ar eksministrė galėtų ketvirtadienį pasirodyti darbe, atsakė I.Šimonytė.
Vyriausybės vadovė tvirtino, kad pasitiki teisėsauga, tad jei būtų pagrindo kam nors pareikšti įtarimus, ji taip ir padarytų.
„Aš turiu tiek informacijos, kiek aš jos galiu turėti pagal principą „būtina žinoti“ – jūs tą puikiai žinote. Tai tiek informacijos aš turiu, kiek man yra būtina žinoti“, – kartojo I.Šimonytė.
Tuo metu Seimo Antikorupcijos komisijos nariai sako, kad eksministrė turėtų prisiimti atsakomybę.
„Kiek suprantu, Navickienė atskirai negyveno nuo Navicko. (...) Ji taip pat skraidė į Dubajų nemokamai. Tai yra bendras neatsakytų klausimų kamuoliukas, iš kurio siūliukus ikiteisminiame tyrime tegul vynioja“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis.
„Matyt, Vyriausybė jau kažin, ar prisiims atsakomybę, kadangi liko tik savaitės darbo“, – svarstė opozicijos atstovas.
Savo ruožtu šiai komisijai taip pat priklausantis Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas tikino, kad dėl buvusios ministrės, kurios vyras, kaip skelbė žiniasklaida, buvo sulaikytas, ir visos Vyriausybės pažeidžiamumo galėtų būti sudaryta tyrimo komisija.
„Nei kiek nenustebau, kad gali įvykti tokie dalykai, kokie įvyko vakar. (...) Kad (M.Navickienė – ELTA) galėjo nežinoti apie vyro galimai neteisėtą veiklą – taip. Tačiau nežinoti net verslų pobūdžio būtų keista. Neatrodo visiškai nuoširdu“, – tvirtino E.Gentvilas.
„Turėtų būti komisija kokia nors. (...) Manau, kad tai galėtų būti galbūt nustatyta, kaip pažeidžiamumas, bet nedrįstu iš anksto taip sakyti. Tačiau galimybės neatmetu“, – sakė jis.
Trečiadienį teisėsauga sulaikė finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkę I.Trinkūnaitę ir jos sugyventinį V.Germaną, besiremdamas savo šaltiniais rašė portalas 15min.lt. Vėliau portalas pranešė, kad sulaikytas ir buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės, konservatorės M.Navickienės vyras, verslininkas M.Navickas.
Kaip skelbta anksčiau, Lietuvos bankui atliekant patikrinimą dėl „Foxpay“, ikiteisminį tyrimą dėl įmonės veiklos yra pradėjusi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).
Lietuvos bankas (LB) taip pat pranešė, kad papildomai kontroliuos centrinio banko nurodymų nesilaikančios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ per mokėjimų sistemą „Centrolink“ teikiamas viešąsias paslaugas, centriniam bankui nustačius, kad įmonė toliau vykdė mokėjimo operacijas tarp privačių fizinių bei juridinių asmenų.
Paaiškėjo, kad „Foxpay“ vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje atsidūrė, kai pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I.Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – buvusios ministrės M.Navickienės sutuoktinis M.Navickas. Komisijos vertinimu, investuotoja I.Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.
M.Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, LB pradėjus tyrimus, M.Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos. Tiesa, naujienų portalas 15min.lt skelbė, jog už sukčiavimą teistas I.Trinkūnaitės sugyventinis V.Germanas kurį laiką dirbo M.Navicko valdomoje „LITLAB“.
Taip pat pranešta, jog M.Navickienės sutuoktinis su V.Germanu priiminėjo sprendimus I.Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M.Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I.Trinkūnaite ir V.Germanu susijusioms įmonėms.
M.Navickienė yra teigusi, jog I.Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo.
Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I.Trinkūnaitės sugyventinio V.Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.
Vėliau 15min.lt pranešė, kad pernai ministrė kartu su I.Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V.Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.
Dėl kilusio skandalo dėl ryšių su I.Trinkūnaite bei V.Germanu, M.Navickienė pasitraukė iš ministrės posto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.