I. Šimonytė: jeigu Seime nebus palaikymo kažkuriai gynybos finansavimo priemonei, galima svarstyti ir alternatyvas

2024 m. gegužės 23 d. 13:21
Žygimantas Šilobritas
Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako, kad jeigu Seime pritrūktų palaikymo kažkuriems iš Finansų ministerijos siūlomų gynybos finansavimo šaltinių, juos būtų galima pakeisti alternatyvomis.
Daugiau nuotraukų (1)
„Manau, kad visos diskusijos yra galimos. Ir jeigu mes norime įgyvendinti tam tikrus sprendimus ir tam reikalingas tam tikro dydžio biudžetas. Tai žinoma, jeigu nebūtų palaikymo Seime kažkokiam elementui, tada galima svarstyti kitus“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė I. Šimonytė.
„Tų alternatyvų yra. Šis pasiūlymas leidžia gana sąžiningai naštą paskirstyti, bet jeigu pritrūks palaikymo vienam elementui, tai tada vietoje jo atsiras kiti. Ar jie atsiras iki rinkimų ar jau po, čia sunkiau pasakyti“, – pridūrė ji.
Taip pat premjerė paminėjo, kad jeigu kai kurios priemonės nesusilauks palaikymo, partijos galėtų atvirai pasakyti, kokie sprendimai joms priimtini.
„Matyt, kad kolegos, ypač opozicijoje turi savo skaičiavimų. Turbūt koalicijos nariai irgi turi. Kad kažkas atsiras tikrai neabejoju. Bet būtų sąžininga prieš mokesčių mokėtojus pasakyti atvirai, už kokius sprendimus partijos yra pasirengusios balsuoti“, – sakė ji.
ELTA primena, kad Finansų ministerija siūlo papildomas lėšas gynybai surinkti pratęsiant bankų solidarumo mokestį, didinant pelno mokesčio tarifą 1 proc. punktu, pakeliant akcizus ir įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių. Šios priemonės leistų jau 2025 m. į gynybos fondą surinkti 297,8 mln. eurų, o 2026 m. – 421,2 mln. eurų.
Dar metams pratęsus bankų solidarumo mokestį, jis 2025 m. atneštų 60 mln. eurų.
Akcizų didinimas apimtų alkoholį ir tabaką bei 6 centų saugumo dedamąją visam kurui.
Tarp siūlymų – ir Saugumo įnašo koncepcija, t.y. 10 proc. įnašas draudimo sutartims išskyrus gyvybės draudimą.
Ingrida Šimonytėgynybafinansavimas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.