G. Skaistė: siūlymai dėl gynybos finansavimo Seime atsiras per dvi savaites

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tikina, kad ministerija pasiūlymą dėl specialaus gynybos fondo steigimo bei išlaidų krašto apsaugos finansavimui Seimui pateiks per artimiausias dvi savaites. Anot jos, ministerija į galutinį įstatymų paketą sieks įtraukti tuos siūlymus, kurie sulauks plataus skirtingų partijų palaikymo parlamente.

Ministerija pasiūlymą dėl specialaus gynybos fondo steigimo bei išlaidų krašto apsaugos finansavimui Seimui pateiks per artimiausias dvi savaites.<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Ministerija pasiūlymą dėl specialaus gynybos fondo steigimo bei išlaidų krašto apsaugos finansavimui Seimui pateiks per artimiausias dvi savaites.<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

May 9, 2024, 10:43 AM, atnaujinta May 9, 2024, 10:45 AM

Lietuvai siekiant 2025 metais pasiekti 3 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) gynybai, ministrė teigia besitikinti, kad specialaus gynybos fondo projektas Seime sulauks partijų palaikymo.

„Galiu pasakyti, kad sutarimo šimtaprocentinio, kaip atrodys ta lego dėlionė, dar šiandien nėra, tačiau jau einam, manau, į pabaigą. Daugelis partijų jau yra išsakiusios savo pozicijas, stengiamės parengti tokį derinį, kuris sulauktų plačiausio politinio palaikymo Seime“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė G. Skaistė.

Anot G. Skaistės, ministerija atsižvelgė į dalies partijų išsakytą kritiką siūlomam pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo dydžiui savarankiškai dirbantiesiems bei į kitus siūlymus. Anot jos, ministerija svarsto ir pasiūlytus žaliuosius akcizus, draudimo mokesčius.

„Viskas, kas buvo diskutuota plačiojoje erdvėje, yra vertinta viena ar kita forma. (...) Visgi stengiamės sudėti tokį derinį, kuris generuotų didžiausią palaikymą“, – pabrėžė G. Skaistė.

Anot jos, kai kurios politinės jėgos aplink save brėžia „raudonus brūkšnius“, kurie turės įtakos galutiniams susitarimams. Tiesa, jos teigimu, Finansų ministerija siekia rasti tokių išeičių, kurios būtų priimtinos didžiajai daliai parlamentarų.

„Kažkiek visi to kompromiso iš savo pusės turėsime padaryti, bet stengiamės girdėti. (...) Jeigu Seimo nariai nenori balsuoti už vieną ar kitą pasiūlymą, natūralu, kad jo pakete negalės būti, nes tiesiog jis nesulauks palaikymo“, – pabrėžė ministrė.

„Seimo valia yra priimti vienaip ar kitaip. Man atrodo, mano tikslas yra supaketuoti tokį derinį, kuris leistų generuoti papildomus 400 mln. eurų“, – pridūrė G. Skaistė.

Pasak jos, dalies partijų išsakyta kritika siūlomam pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo dydžiui ir kiti siūlymai darys įtaką galutiniams susitarimams. Anot jos, ministerija svarsto ir pasiūlytus žaliuosius akcizus, draudimo mokesčius.

„Viskas, kas buvo diskutuota plačiojoje erdvėje, yra vertinta viena ar kita forma. (...) Visgi stengiamės sudėti tokį derinį, kuris generuotų didžiausią palaikymą“, – pabrėžė G. Skaistė.

Jos teigimu, ministerija laikinąjį bankų solidarumo įnašo pratęsimą svarstytų, tačiau, anot jos, dėl jo turi būti sutarta platesniame susitarimo dėl gynybos kontekste.

„Klausimas šiuo metu dar nėra visiškai uždarytas, bet galų gale tai tikrai bus bendro gynybos stiprinimo sprendimo dalis“, – pridūrė G. Skaistė.

G. Skaistės teigimu, ministerija parlamentui galutinius siūlymus dėl krašto gynybos teiks vienu įstatymų paketu, kurį sudarys tiek projektas dėl specialaus gynybos fondo įsteigimo, tiek jį lydintys siūlymai dėl gynybos išlaidų finansavimo šaltinių. Į šiuos gynybos fondą lydinčius įstatymo projektus, anot ministrės, bus įtrauktos ir gynybos obligacijos, savanoriškų įnašų krašto apsaugai pervedimo mechanizmas.

Kovą Finansų ministrė Gintarė Skaistė pristatė keturis variantus, kaip būtų galima surinkti apie 400 mln. eurų, kurių Lietuvai reikia papildomam krašto apsaugos finansavimui. Tarp pasiūlymų – pridėtinės vertės (PVM) ir pelno mokesčių didinimas, mokestinių lengvatų naikinimas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar kandidatai į prezidentus dar turi neatskleistų kozirių?