Paviešino šokiruojančius faktus apie Lietuvos įmones: už milijonus į Rusiją vežė kovos lauke naudojamas prekes

Nuo 2022 metų kovo iki 2023 metų rugpjūčio apeidamos sankcijas Lietuvos įmonės į Rusiją eksportavo dvigubos paskirties prekių už mažiausiai 130 mln. eurų, antradienį skelbia LRT Tyrimų skyrius.

Lietuva į šalį agresorę vežė ir mikroschemas, kurias Rusija montuoja į raketas ir palydovinio ryšio sistemas.<br>Scanpix.
Lietuva į šalį agresorę vežė ir mikroschemas, kurias Rusija montuoja į raketas ir palydovinio ryšio sistemas.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

2024-04-30 09:30

LRT surinktais duomenimis, kovos lauke naudojamos prekės į Rusiją gabentos prisidengus eksportu į tokias šalis kaip Kirgizija, Kazachstanas, Uzbekija, Gruzija, Azerbaidžanas ir kitas Kremliui palankias valstybes.

Tyrimas paremtas duomenimis, surinktais iki 2023 rugpjūčio, kai Lietuva priėmė nacionalines sankcijas ir uždraudė per Lietuvą vežti kai kurias dvejopos paskirties prekes į trečiąsias šalis.

Į Rusiją Lietuvos įmonės, kaip teigia LRT Tyrimų skyrius, vežė guolius, signalų generatorius, stebėjimo, matavimo prietaisus, stakles, procesorius ir valdiklius, integrinius grandynus, kondensatorius, antenas, radijo navigacinius aparatus, elektrinius įtaisus ar komponentus, puslaidininkius įtaisus ir kt. dvejopos paskirties prekes.

Tyrime teigiama, kad daugiau nei 70 Lietuvos įmonių tokias prekes į Rusiją padėjo išsiųsti daugiau nei kartą. Kaip pranešama, Lietuva į šalį agresorę vežė ir mikroschemas, kurias Rusija montuoja į raketas ir palydovinio ryšio sistemas.

Anot LRT, tarp kare naudojamas prekes eksportavusių įmonių yra tokių, kurios 5 metus veikia be vadovo, neteikia finansinių ataskaitų, yra likviduojamos.

Viena iš jų yra krovinių gabenimo įmonė „Delamode Baltics“, kurios klientai, kaip skelbiama, yra ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Ignalinos atominė elektrinė, Lietuvos kariuomenė, taip įmonė teigia prisidėjusi ir prie NATO viršūnių susitikimo Lietuvoje 2023 m.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.