Prezidentūra: diskutuojant apie gynybos finansavimą reikėtų kalbėti apie mokesčių progresyvumą

Prezidentas Gitanas Nausėda palaikytų mokesčių didinimą finansuoti gynybai, jeigu šie prisidėtų prie didesnio progresyvumo, teigia jo patarėjas Frederikas Jansonas. Jis pabrėžia, kad šalies vadovas nepritaria pridėtinės vertės mokesčio (PVM) didinimui, nes šis yra regresyvus ir neproporcingai veikia nepasiturinčius asmenis.

Eurai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eurai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2024, 10:04 AM, atnaujinta Apr 23, 2024, 10:05 AM

„Kalbant apie kitus mokesčius, ne PVM, prezidentas išsakė savo poziciją. Visų pirma, tai gali būti ne tik pelno mokestis, galime kalbėti ir apie gyventojų pajamų mokestį. Bet pirmas dalykas, kurį pabrėžia prezidentas, tai diskusija dėl progresyvumo“, – „Žinių radijui“ sakė F.Jansonas.

„Teisinga kalbėti apie progresyvumą, kurio mūsų mokesčių sistemoje šiuo metu per mažai“, – pridūrė jis.

Anot F.Jansono, sprendimai užtikrinantys, kad aukštesnes pajamas turintys gyventojai ir verslai prie gynybos finansavimo prisidėtų daugiau, būtų teisingiausi.

„Supraskime, kad galų gale mes giname valstybę. Šie žmonės turi daugiau ką šioje valstybėje prarasti, čia investicija į saugumą“, – tvirtino jis.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad praeitą trečiadienį įvyko premjerės Ingrida Šimonytė surengtas politinių partijų bei verslo atstovų susitikimas dėl Lietuvos gynybos finansavimo didinimo. Po jo premjerė pranešė, kad poreikiams susijusiems su papildomu gynybos finansavimu siūloma steigti specialų fondą, kuris akumuliuos lėšas.

Taip pat, anot I.Šimonytės, politikai, verslo atstovai bei nevyriausybinės organizacijos linkusios sutarti dėl papildomo gynybos finansavimo pakėlus pelno mokestį ir PVM po 1 proc. punktą.

Krašto apsaugos finansavimas Lietuvoje šiemet sudarys 2,75 proc. nuo bendrojo vidaus produkto, tačiau siekiama, kad šis dydis artimiausiais metais pasiektų bent 3 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.