Neapsikentė šalčio ir snaigių: Vilniuje vėl įjungiamas šildymas Jau aišku, ką nusprendė kiti miestai

Atšalus orams, sostinėje pirmadienį atnaujinamas šildymo sezonas. Tuo metu Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ir Panevėžys jo dar nebuvo nutraukę ir teigia toliau stebėsiantys orų prognozes, tačiau greičiausiai šildymą pratęs.

Vilniaus mieste atnaujinamas šildymo sezonas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniaus mieste atnaujinamas šildymo sezonas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniaus mieste atnaujinamas šildymo sezonas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilniaus mieste atnaujinamas šildymo sezonas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilniaus mieste atnaujinamas šildymo sezonas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus mieste atnaujinamas šildymo sezonas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 22, 2024, 12:48 PM, atnaujinta Apr 22, 2024, 2:52 PM

Apie šildymo sezono atnaujinimą sostinėje pirmadienį paskelbė Vilniaus miesto savivaldybė, nutraukusi jį balandžio 9 dieną.

„Savivaldybė šiandien priėmė sprendimą atnaujinti šilumos tiekimą į gyvenamuosius namus. Priežastys, visi mes matome – yra tam tikros oro išdaigos, šiandien sulaukėme ir sniego (...). Atsižvelgiant į tai, kad gyventojai tik dalinai pasinaudojo teise atsinaujinti šilumos tiekimą, apie 20 proc. daugiabučių namų įsijungė šildymą per šį laikotarpį“, – Eltai atsiųstame komentare teigė sostinės savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas.

„Kad šiluma pasiektų butuose įrengtus radiatorius, svarbu, kad namų administratorių ar bendrijų paskirti namo vidaus sistemų prižiūrėtojai šilumos punktuose atnaujintų šilumos tiekimą. Nuo to, kaip greitai šis veiksmas bus atliktas, priklauso, kada Jūsų namus pasieks šiluma“, – gyventojus informuoja savivaldybė.

Anot K. Karoso, daugiabučiuose su nemodernizuota šildymo sistema bus įjungtos šilumos siurblinės, tad šiluma tokių gyventojų būstus turėtų pasiekti pirmadienį vakare.

Taip pat savivaldybės atstovas pabrėžė, kad iniciatyvą dėl savo daugiabučio šildymo nutraukimo turėtų perimti patys gyventojai.

Šiaulių, Panevėžio ir Klaipėdos savivaldybės jau balandžio antrą savaitę Eltą informavo, kad šildymo sezono dar nebaigs, o šią savaitę to daryti taip pat neplanuoja.

„Kadangi du laipsniai šilumos visą parą ir sniegas už lango, tai tikrai (šią savaitę – ELTA) neplanuojame nutraukti šildymo sezono“, – pirmadienį Eltai teigė Šiaulių savivaldybės atstovas Vitalis Lebedis.

Klaipėdos savivaldybės atstovės Aušros Lukauskienės teigimu, uostamiestyje dėl vėsių orų centrinis šildymas taip pat dar nebus išjungtas.

„Pas mus apsiniaukę, lietinga, vėjuota ir tikrai šalta. Vidutinė paros temperatūra, specialistų duomenimis, yra 3–4 laipsniai. (...) Apie šildymo nutraukimą nelabai galvojama“, – teigė ji.

„Viskas priklausys nuo oro. (...) Kol kas sušilimo nebuvo labai didelio, tai tomis dienomis stebėjome hidrometeorologų prognozes, kai buvo šilta, o dabar žiūrėsime taip pat, ką žadės“, – Eltą informavo ir Panevėžio savivaldybės atstovė Rūta Karčiauskienė.

Kauno savivaldybės atstovo Mindaugo Drąsučio teigimu, miestas šildymo balandžio antrąją savaitę kartu su sostine neatjungė dėl prastų orų prognozių. Anot jo, Kaunas planuoja šildymą tęsti ir toliau.

„Kol kas tas niekas nepasikeitė šiuo klausimu“, – patvirtino jis.

Daugiabučių gyventojai turi teisę patys priimti sprendimus dėl šildymo sezono pradžios ar pabaigos jų namuose, jei tam pritaria daugiau nei pusė namo gyventojų ir temperatūra bute yra ne žemesnė nei 18 laipsnių.

Kaip praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, pirmadienį Lietuvoje vyrauja šlapdriba, sniegas, vietomis, daugiausia šiauriniuose ir rytiniuose rajonuose, jie smarkūs. Dėl lipnaus sniego kai kur formuojasi šlapio sniego sluoksnis.

Tarnyba skaičiuoja, kad iki pirmadienio vakaro vietomis, daugiausia šiaurės vakariniuose rajonuose, gali susidaryti net virš 10 cm storio laikina sniego danga. Mažiausiai prisnigs pietiniame šalies pakraštyje, iki 1–3 cm.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.