Verslai skuba naudotis parama elektros kaupikliams: kai kurie sutaupo keliasdešimt tūkstančių eurų

Nors energijos gamyba iš atsinaujinančių šaltinių – pigesnė ir ekologiškesnė, visgi ji labai priklauso nuo gamtinių sąlygų. Saulėtą dieną saulės elektrinė sugeneruos pakankamai energijos, tačiau atslinkę debesys gali šį džiaugsmą užtemdyti – apsiniaukusią dieną pagamintos elektros gali tiesiog nepakakti. Problemą puikiai sprendžia specialūs įrenginiai – elektros energijos kaupikliai, kuriuos šiuo metu verslams galima įsirengti su parama.

Verslininkai ir ūkininkai jau skuba naudotis startavusia parama individualiems elektros energijos kaupikliams, kurie leidžia kaupti perteklinę energiją intensyvios elektros generacijos metu.
Verslininkai ir ūkininkai jau skuba naudotis startavusia parama individualiems elektros energijos kaupikliams, kurie leidžia kaupti perteklinę energiją intensyvios elektros generacijos metu.
Verslininkai ir ūkininkai jau skuba naudotis startavusia parama individualiems elektros energijos kaupikliams, kurie leidžia kaupti perteklinę energiją intensyvios elektros generacijos metu.
Verslininkai ir ūkininkai jau skuba naudotis startavusia parama individualiems elektros energijos kaupikliams, kurie leidžia kaupti perteklinę energiją intensyvios elektros generacijos metu.
Verslininkai ir ūkininkai jau skuba naudotis startavusia parama individualiems elektros energijos kaupikliams, kurie leidžia kaupti perteklinę energiją intensyvios elektros generacijos metu.
Verslininkai ir ūkininkai jau skuba naudotis startavusia parama individualiems elektros energijos kaupikliams, kurie leidžia kaupti perteklinę energiją intensyvios elektros generacijos metu.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 17, 2024, 1:00 PM

Finansavimas jau startavo

Energetinio neapibrėžtumo laikais didėja saulės elektrinių poreikis. Kartu su elektrinėmis auga ir baterijų, dar vadinamų kaupikliais, paklausa. Šie prietaisai suteikia didesnę energetinę nepriklausomybę, nes leidžia kaupti elektros energiją ir ją pasiekti esant trūkumui – pavyzdžiui, debesuotą dieną ar dingus elektros energijos tiekimui iš tinklo.

Verslininkai ir ūkininkai jau skuba naudotis startavusia parama individualiems elektros energijos kaupikliams, kurie leidžia kaupti perteklinę energiją intensyvios elektros generacijos metu. Trūkstant elektros energijos generacijos iš saulės elektrinės, naudojama kaupimo įrenginyje sukaupta energija.

„Tai yra galimybė patiems kaupti elektros energiją ir naudoti tuomet, kai saulės elektrinė jos negamina. Įsirengus elektrinę momentiniam suvartojimui ir papildomai sukaupus energiją į kaupiklį elektrą galima naudoti tamsiuoju periodu. Daugybė verslų veikia visą parą ir jų elektros energijos suvartojimas labai panašus tiek dieną, tiek naktį.

Perteklinę energiją kaupti ir naudoti ypač aktualu, kai nėra galimybės generuoti į tinklą arba ESO sąlygos leidžia generuoti nepakankamą galią. Kaupiklis leidžia šias kliūtis apeiti“, – apie paramos svarbą kalbėjo saulės modulių ir kaupiklių gamintojos „SoliTek“ pardavimų vadovė Sandra Garšanikovienė.

Kaupiklių finansavimą inicijavusi Energetikos ministerija tam skyrė nemenką biudžetą: 3 mln. 211 tūkst. 185 eurus. Numatyta padengti dalį išlaidų ličio geležies fosfato ar ličio jonų elektros energijos kaupimo įrenginio iki 500 kWh talpos įsigijimui ir įsirengimui.

Patirtos išlaidos individualiam elektros energijos kaupimo įrenginiui įrengti apmokamos taikant fiksuotąjį vieneto (1 kWh kaupimo įrenginio talpos) įkainį – 744,23 euro be PVM (taikoma, jei ličio geležies fosfato elektros energijos kaupimo įrenginys) ar 646,41 euro be PVM (taikoma, jei ličio jonų elektros energijos kaupimo įrenginys). Finansuojamoji dalis sudarys 30 arba 40 proc. nuo fiksuotojo vieneto įkainio.

S.Garšanikovienė pateikia pavyzdį: paimkime ūkininką, turintį saulės elektrinę. Jam reikalingas 40 kWh kaupiklis pertekliui kaupti ir naudoti tais atvejais, kai saulės elektrinė energijos negeneruoja. Tokio kaupiklio kaina su įrengimu siekia apie 20 tūkst. eurų, t. y. 1 kWh kainuoja 500 eurų.

„Finansuojama suma yra 40 proc. nuo 744,23 euro fiksuoto vieneto įkainio už įsigyto ir įrengto kaupiklio kilovatvalandę, t. y. 297,69 euro. Taigi pasinaudojęs parama, ūkininkas kaupiklį įsigyti ir įsirengti gali už 8092,40 euro vietoje 20 tūkst. eurų. Finansuojama suma – tikrai reikšminga“, – kalbėjo „SoliTek“ pardavimų vadovė.

Į finansavimą gali pretenduoti labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės ar ūkininkai, atitinkantys tokių įmonių statusą; atsinaujinančių išteklių energijos bendrijos ir piliečių energetikos bendrijos ar pelno nesiekiantys juridiniai asmenys, siekiantys įgyti atsinaujinančių išteklių energijos ar piliečių energetikos bendrijos statusą.

Jau galima teikti paraiškas – iki kol bus pateikta paraiškų visai kvietime numatytai paskirstyti sumai ar pasibaigs nustatytas paraiškų pateikimo terminas – 2026-ųjų kovo 31 d.

Kodėl svarbu turėti kaupiklį?

Elektros energijos kaupikliai svarbūs ne tik dėl to, kad gali kaupti energiją ir leisti ją naudoti ne generacijos metu.

Išmanieji elektros energijos kaupikliai, pasitelkę dirbtinį intelektą, gali sekti ir analizuoti duomenis biržoje ir pirkti energiją žemiausiomis kainomis. Dėl to mažėja elektros energijos sąskaitos. Tai ypač svarbu verslams, kurie turi naujai įsigaliojusį apskaitos modelį, vadinamą grynuoju atsiskaitymu.

Energijos kaupiklis taip pat gali dirbtiniai padidinti jūsų įvado galią – vienu metu galia gali būti paduodama tiek iš tinklo, tiek iš baterijos, tad bendra patiekiama galia sumuojasi.

O jei dings elektra, kaupikliai palaikys trifazius prietaisus rezerviniame režime, vadinasi, jie nenustos veikti.

„Dažnai klientai baiminasi, kad tai yra brangu ir neatsipirks. Saulės elektrinių kainos dabar yra palankiausios nei kada nors, o parama tiek saulės elektrinėms, tiek kaupikliams dar labiau praplečia galimybes įsigyti ir stipriai sutrumpina atsipirkimo laikotarpį“, – džiaugėsi S.Garšanikovienė.

Kaupikliai, lenkiantys daugelį analogų

Svarstant apie energijos kaupiklį, labai svarbu pasirinkti patikimą rangovą, kuris turi patirtį ir geba kokybiškai atlikti savo darbus, taip pat svarbu pasirinkti kokybiškus ir aukštą saugumo kategoriją turinčius produktus.

Pirmaujanti saulės energijos sprendimų kūrėja bei didžiausia saulės modulių gamintoja Šiaurės Europoje įmonė „SoliTek“ prieš kelis mėnesius į rinką išleido bateriją „Nova“, kuri skirta kaupti perteklinę saulės jėgainių pagamintą elektros energiją. Ji gali talpinti net iki 40 kWh energijos.

Anot „SoliTek“ vadovo Juliaus Sakalausko, baterija padeda maksimaliai išnaudoti visus saulės elektrinės pajėgumus, taip pat garantuoja elektros tiekimą nutrūkus viešajam tinklui, pavyzdžiui, snygio, liūčių, audrų bei vėtrų sezonu.

„Nova“ kaupikliai turi funkciją, kuri veikia trifaziame režime. Sutrikus energijos tiekimui iš tinklo, galima iš baterijos pamaitinti ir trifazius prietaisus.

J.Sakalauskas pabrėžia, kad „Nova“ baterija taip pat padeda išspręsti klausimą, kur dėti dienos metu saulės elektrinės sugeneruotą perteklinę elektros energiją ir kaip ją panaudoti tamsiuoju paros metu, kai generacija nevyksta.

„SoliTek NOVA“ yra atsarginis energijos šaltinis. Su išmaniąja baterija vartotojas visada turės „planą B“ dingus elektrai. Ši baterija taip pat padeda sutaupyti. Pasitelkdama dirbtinį intelektą baterija seka ir analizuoja duomenis biržoje ir perka energiją žemiausiomis kainomis.

Be to, „Nova“ baterija gali dirbtinai padidinti vartotojo įvado galią. Naudojant šį prietaisą taip pat galima įsirengti didesnės galios saulės elektrinę, nei leidžia tinklo apribojimai, kai ESO neišduoda sąlygų plėsti jau esamų saulės elektrinių arba išduoda leidimą įsirengti nepakankamos galios saulės jėgainę“, – pasakoja J.Sakalauskas.

Šiuo metu SoliTek „Nova“ baterija yra viena saugiausių visoje rinkoje dėl jos gamyboje naudojamo geležies fosfato žaliavos.

Paklaustas apie kitus išmaniosios baterijos „Nova“ privalumus J.Sakalauskas pabrėžia keletą svarbiausių.

„Galima sujungti iki aštuonių atskirų baterijų modulių. Tai leidžia pasiekti maksimalią talpą vienam valdymo blokui – 40,96 kWh. Paprastai sistemos nėra tokios lanksčios ir, norint instaliuoti daugiau nei 25kWh, jau nelabai yra iš ko rinktis“, – sako J. Sakalauskas.

Išmani elektros energijos kaupimo sistema – tai tvarus energijos šaltinių naudojimo būdas. Saulės baterijos ne tik padeda sumažinti namų ūkių paliekamą anglies pėdsaką, bet ir teikia visokeriopą naudą vartotojui.

Apie SoliTek

SoliTek yra pirmaujanti saulės energijos sprendimų kūrėja ir didžiausia saulės modulių gamintoja Šiaurės Europoje. 2009 metais įkurta, SoliTek priklauso aukštųjų technologijų įmonių grupei „BOD Group“.

Lietuvoje įmonė teikia saulės modulių, saulės elektrinių, energijos kaupimo sistemų (baterijų) ir elektromobilių įkrovimo stotelių pardavimo ir montavimo paslaugas. Paslaugos teikiamos visoje Lietuvoje tiek namams, tiek verslui. SoliTek turi 11 montavimo komandų, o įmonės inžinieriai atlieka visus reikiamus projektavimo darbus, skaičiavimus, matavimus, paruošia dokumentus ESO sąlygų gavimui ir APVA paraiškoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas