Turkijos centrinis bankas paskutinį kartą pakėlė bazines palūkanas iki 45 proc.

Turkijos centrinis bankas ketvirtadienį pranešė, kad paskutinį kartą pakėlė palūkanas istoriniame pinigų politikos griežtinimo cikle, kurio metu skolinimosi išlaidos padidėjo daugiau nei penkis kartus, stengiantis pažaboti rekordiškai didelę infliaciją.

Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 25, 2024, 3:19 PM

Bankas padidino palūkanas nuo 42,5 proc. iki 45 proc. ir pareiškė, kad tokio lygio pakanka, jog būtų galima pradėti kovoti su Turkiją veikiančia pragyvenimo išlaidų krize. „Pasiektas toks pinigų politikos griežtumas, kurio reikia norint nustatyti dezinfliacijos kursą, ir šis lygis bus palaikomas tiek, kiek reikės“, – sakoma banko pareiškime.

Centrinis bankas padidino skolinimosi išlaidas nuo 8,5 proc. birželį iki aukščiausio lygio per 21-erius prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdymo metus, tokiu būdu siekdamas išvaduoti Turkiją iš didžiulės infliacijos gniaužtų.

Paskutinis Turkijos sprendimas pakelti palūkanų normas buvo priimtas po audringos savaitės centrinio banko valdytojai Hafize Gaye Erkan. 44-erių buvusi Volstryto pareigūnė socialiniuose tinkluose ir kai kuriose opozicijos publikacijose susilaukė aštrios kritikos, nes esą leido savo tėvui banke priimti neteisėtus su personalu susijusius sprendimus. Anot pranešimų, H.G.Erkan taip pat supykdė R.T.Erdoganą, nes praėjusį mėnesį vienam dideliam laikraščiui pareiškė turėjusi persikraustyti pas savo tėvus, kadangi dėl infliacijos nuomos kainos Stambule tapo neįkandamos.

Atakos prieš Turkijos pirmąją centrinio banko valdytoją moterį sukėlė nerimą investuotojams ir sukūrė neapibrėžtumą dėl ilgalaikio R.T.Erdogano įsipareigojimo savo komandai.

Turkijos prezidentas jau kurį laiką nepritaria aukštoms palūkanų normoms, kurias praeityje yra pavadinęs „viso blogio motina ir tėvu“, ir yra netradicinės ekonominės politikos šalininkas. Analitikai dėl Turkijos ekonominių sunkumų kaltina jo sprendimą spausti centrinį banką mažinti palūkanų normas didėjančių vartotojų kainų akivaizdoje.

Metinė infliacija 2022 m. pasiekė 85 proc., o tai yra aukščiausias taškas per du dešimtmečius. Praėjusį mėnesį infliacijos įvertis vėl paaugo ir pasiekė 65 proc.

Krizė privertė R.T.Erdoganą pakeisti savo politikos kryptį, kai per praėjusiais metais vykusius prezidento rinkimus jam teko susigrumti su kandidatu, kuris daug dėmesio skyrė Turkijos ekonominėms problemoms.

Vakarų investuotojų gretose labai gerbiamiems H.G.Erkan ir finansų ministrui Mehmetui Simsekui priskiriami nuopelnai už Turkijos patraukimą nuo katastrofos slenksčio. Jiedu prisijungė prie R.T.Erdogano komandos po jo pergalės prezidento rinkimuose.

H.G.Erkan ir M.Simsekas užsitikrino R.T.Erdogano palaiminimą dramatiškai pakelti palūkanų normas ir imtis kitokių veiksmų, skirtų išpainioti sudėtingą reglamentų tinklą, kuris varžė verslą ir investicijas.

Investuotojus, regis, nuramino tai, kad R.T.Erdoganas trečiadienį stojo H.G.Erkan pusėn. „Naudodamiesi neracionaliais gandais, jie inicijuoja kampanijas, skirtas sunaikinti mūsų sunkiai pasiektą pasitikėjimo ir stabilumo klimatą“, – pareiškė R.T.Erdoganas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.