Svarbūs ryšio pokyčiai palies visus: kas keičiasi ir kokių veiksmų būtina imtis nedelsiant

2024 m. Lietuvoje keisis telefonų kodai – skambinant įprastą „8“ numerio pradžioje netrukus pakeis „0“. Aida Lumbytė, „Tele2“ produkto vadovė, primena, kad skambinti naudojant atnaujintą nacionalinį prefiksą bus galima jau nuo kovo. Gyventojams ekspertė pataria nedelsti ir savo kontaktų skiltį atnaujinti kuo skubiau.

Šiemet Lietuvoje keisis telefonų kodai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šiemet Lietuvoje keisis telefonų kodai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-19 10:17

Pokyčiai tęsis kelis metus

„Telefono numerių kodų pokytis Lietuvoje vykdomas etapais. Nuo šių metų kovo gyventojai jau galės skambindami rinkti naująjį nacionalinį prefiksą „0“, tačiau kurį laiką vis dar veiks ir tarpmiestinis prefiksas „8“. Niekas nesikeis tiems, kurie naudoja tarptautinį Lietuvos kodą „370“, – sako Aida Lumbytė, „Tele2“ produkto vadovė.

Pasak jos, tokiam pokyčiui Lietuva ruošėsi ilgai – telefonų numeracijos plano keitimas buvo numatytas dar šaliai stojant į Europos Sąjungą. Tiesa, jo įgyvendinimas daugiau nei kelis dešimtmečius užsitęsė dėl ilgai naudotų pagalbos tarnybų trumpųjų numerių, kurių dalis skaičių „0“ naudojo kaip ryšio numerio pradžią. Juos išjungus, imtasi numeracijos pokyčių.

„Lygiai metus, iki pat 2025-ųjų kovo mėn. skambinti galėsime telefono numerį rinkdami tiek su „8“, tiek ir su „0“ priekyje. Po šios datos numeriai, kurių pradžioje renkamas skaičius „8“, nebeveiks, o gyventojai bus informuojami, kad surinktas numeris negalioja ir jį reikėtų rinkti kitaip. Nors šis pokytis turės gana ilgą pereinamąjį laikotarpį, gyventojams reikėtų jam ruoštis jau dabar“, – primena A.Lumbytė.

Pataria pasiruošti iš anksto

Anot A.Lumbytės, labai patogu tai, kad vis dar lieka galioti tarptautinis Lietuvos kodas „370“, tad jeigu telefono užrašinėje visi numeriai suvesti naudojant jį – nieko papildomai daryti nereikia. Vis dėlto, jei kontaktų skiltyje telefonų numeriai įvesti ir su senuoju prefiksu aštuonetu, nuo kovo mėnesio patartina juos atnaujinti. Tam, anot ekspertės, yra ir specialiai sukurtų išmanių įrankių.

„Visus telefone esančius numerius nuo šių metų kovo reikėtų atnaujinti „8“ keičiant į „0“ arba naudojant tarptautinį Lietuvos kodą. Tai galima padaryti ir rankiniu būdu, ir naudojantis specialiomis išmaniosiomis programėlėmis – jas galima paprastai įsidiegti savo įrenginyje ir kontaktus atsinaujinti keliais paspaudimais. To nepadarius iki senojo prefikso išjungimo datos, skambučiai nebus sujungiami – kitaip tariant, norimam adresatui prisiskambinti negalėsite“, – sako ekspertė.

Be to, priduria A.Lumbytė, reikėtų nepamiršti pasirūpinti ir savo šeimos nariais – kontaktų sąrašą atnaujinti vaikų telefonuose, padėti šį pokytį atlikti senjorams. Tokiu būdu pavyks išlikti pasiekiamiems ir susisiekti su kitais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.