Elektros vartotojų visoje Europoje šiemet laukia permainos: štai kas keisis

Šiemet įsigalios naujos elektros energijos perdavimo paslaugų sutartys, kurias rinkos dalyviai sudaro su Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatore „Litgrid“. Vienas svarbiausių pokyčių – elektros gamyba ir vartojimas bus skaičiuojami ne 1 valandos, bet 15 min. periodais.

Elektros gamyba ir vartojimas bus skaičiuojami ne 1 valandos, bet 15 min. periodais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Elektros gamyba ir vartojimas bus skaičiuojami ne 1 valandos, bet 15 min. periodais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-19 09:40, atnaujinta 2024-01-19 10:29

„Prie naujo, trumpesnio laiko vieneto pereina visa Europos elektros rinka. Pagrindinė to priežastis – vis didesnis atsinaujinančių energijos išteklių gamybos vaidmuo elektros sistemoje. Trumpesnis periodas operatoriams padės efektyviau balansuoti vėjo ir saulės gamybą, kuri yra nepastovi ir priklauso nuo oro sąlygų, o tinklų naudotojams leis lanksčiau išnaudoti savo turimus gamybos resursus.

Pokyčiai bus daromi palaipsniui, pradedant nuo gamybos ir vartojimo apskaitos, o jau kitąmet elektros kainas turėtume matyti nebe įprastais valandos, bet 15 minučių periodais“, – sako Donatas Matelionis, „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento vadovas.

Naujas elektros energijos perdavimo paslaugų sutarties standartines sąlygas sausį suderino Valstybinė energijos reguliavimo taryba.

Elektros energijos perdavimo paslaugų sutarčių pokyčiai įsigalios gegužės 1 d., nuo tada bus pradedamas duomenų surinkimas ir valdymas 15 min. periodais.

Balansavimo paslaugos, prekyba biržoje ir atsiskaitymas už disbalansą prie trumpesnių periodų pereis vėliau šiemet ir kitų metų pradžioje.

Laiko vieneto keitimu įgyvendinamos Europos Komisijos priimtų balansavimo gairių nuostatos.

Be laiko vieneto keitimo, naujose elektros energijos perdavimo paslaugų sutartyse numatytos atsinaujinančių išteklių elektrinių ribojimų taisyklės, apskaitos pokyčiai prie vieno taško prijungtiems gamintojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.