Rusijos rėmėjams bus dar sunkiau: JAV išplėtė sankcijas

Jungtinės Valstijos įvedė naujas sankcijas dešimtims asmenų, įmonių ir organizacijų, remiančių Rusijos karą Ukrainoje. Baudžiamųjų priemonių tikslas, be kita ko, yra susilpninti Rusijos energetikos ir žaliavų sektorių, sakoma ketvirtadienį Vašingtone paskelbtame Iždo ir darbo departamento pranešime. Be to, priemonės nukreiptos prieš tuos, kurie dalyvauja apeinant sankcijas.

Jungtinės Valstijos įvedė naujas sankcijas dešimtims asmenų, įmonių ir organizacijų, remiančių Rusijos karą Ukrainoje.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Jungtinės Valstijos įvedė naujas sankcijas dešimtims asmenų, įmonių ir organizacijų, remiančių Rusijos karą Ukrainoje.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Strimaitytė

Nov 3, 2023, 8:23 AM, atnaujinta Nov 3, 2023, 8:51 AM

Į sankcijų sąrašą, pavyzdžiui, naujai įtraukta didelės rusų gamtinių dujų bendrovės „Novatek“ NGL projekto Rusijos Arktyje operatorė bei kalnakasybos įmonė „Rustitan“, atsakinga už didžiausio pasaulyje titano rūdos telkinio Rusijoje plėtojimo projektą. Į sąrašą įrašyta ir Aleksandro Zacharovo pavardė. Jis atsakingas už rusų dronų „Lancet“, kurie pastaruoju metu vis dažniau naudojami Ukrainoje, gamybą.

Įvedus sankcijas, įšaldomas galimas sankcionuojamų asmenų ir įmonių turtas JAV. JAV piliečiams ir asmenims, esantiems Jungtinėse Valstijose, draudžiami sandoriai su į sankcijų sąrašą įtrauktomis bendrovėmis, subjektais ir asmenimis. Tai dažniausiai smarkiai apsunkina ir šių įmonių bei asmenų tarptautinį verslą.

V. Zelenskis sveikina naujas JAV sankcijas Rusijai

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis „labai stipriu“ pavadino naują JAV sankcijų Rusijai paketą. Baudžiamosios priemonės, anot jo, pritaikytos svarbiems agresorės ekonomikos sektoriams. „Sankcijų galia yra pasaulio stiprybė“, – sakė V. Zelenskis ketvirtadienio vakarą tradiciniame savo kreipimesi. Jis pridūrė, jog negalima leisti, kad Maskva apeidinėtų sankcijas.

V. Zelenskis savo kreipimesi dar kartą pabrėžė savo tikėjimą pergale. „Esu įsitikinęs, kad Ukrainai tikrai laimės“, – kalbėjo jis. Ukrainos žiniasklaida, kuri paprastai nekritikuoja V. Zelenskio, atkreipė dėmesį į tai, kad prezidentas savo vaizdo įraše nereagavo į daug dėmesio sulaukusius Ukrainos kariuomenės vado Valerijaus Zalužno žodžius, esą sekinimo karas atsidūrė aklavietėje, o tai tik padės Rusijai atkurti savo karinius pajėgumus.

Vaizdo įraše V. Zelenskis taip pat informavo apie pokalbį su ES užsienio politikos įgaliotiniu Charlesu Micheliu. Šalis esą daro pažangą kelyje į ES. Ukraina turi kandidatės statusą ir tvirtai tiki, kad dar šiais metais pradės stojimo derybas. „Sprendimas bus reikšmingas, labai simbolinis žingsnis, atspindintis, kiek daug Ukraina pasiekė“, – teigė V. Zelenskis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.