Siūlo leisti elektroninėmis cigaretėmis prekiauti vaistinėse

Siūloma leisti prekiauti elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis vaistinėse, bet tokie produktai turėtų būti pripažinti tinkamais priklausomybei nuo tabako gydyti ir naudojami, kaip pagalbos priemonės metantiems rūkyti.

Siūloma leisti prekiauti elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis vaistinėse,<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Siūloma leisti prekiauti elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis vaistinėse,<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2023, 1:46 PM, atnaujinta Sep 19, 2023, 1:48 PM

Tokį pasiūlymą Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo projektui įregistravo Seimo narių grupė: Aurelijus Veryga, Orinta Leiputė, Vytautas Kernagis, Algirdas Butkevičius, Jurgis Razma, Agnė Širinskienė, Rima Baškienė, Aušrinė Norkienė, Viktoras Pranckietis, Antanas Matulas, Rita Tamašunienė ir kiti.

Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta, kad „elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis leidžiama prekiauti tik vaistinėse, laikantis farmacinę veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, ir tik tais atvejais, jei elektroninės cigaretės ir jų pildyklės bus priskiriamos vaistiniams preparatams ar kompensuojamosioms medicinos pagalbos priemonėms.“

„Atsižvelgiant į kylančius neaiškumus dėl to, kokie produktai galėtų ar negalėtų būti parduodami vaistinėse, siūlome patikslinti projektą ir aiškiai nurodyti, kad vaistinėse būtų galima prekiauti tik tokiais produktais, kurie būtų pripažinti tinkamais priklausomybei nuo tabako gydyti ir naudojami, kaip pagalbos metantiems rūkyti priemonės.

Tokią aiškinamąją formuluotę Vyriausybei siūlė ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas. Taip pat verta paminėti, jog Europos Komisija pavedė Esamų ir naujų pavojų sveikatai ir aplinkai moksliniam komitetui (SCHEER) ištirti elektroninių cigarečių vartojimo poveikį sveikatai ir jų įtaką skatinant žmones pradėti arba mesti rūkyti“, – sako pasiūlymą įregistravę Seimo nariai.

Jie pastebi, kad 2021 m. gegužės mėn. Europos Komisijos ataskaitoje teigiama, kad „tais atvejais, kai elektroninės cigaretės naudojamos kaip mesti rūkyti padedančios priemonės, jos turėtų būti reglamentuojamos farmacijos srities teisės aktais“.

„Jei elektroninių cigarečių pardavėjai nori padėti žmonėms mesti rūkyti, tuomet jie turi atlikti klinikinius tyrimus ir toksiškumo analizes bei laikytis tinkamos teisinės reguliavimo sistemos reikalavimų“, – sako pasiūlymo autoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.