„Iki“ kalinių integraciją pradeda anksčiau – suteikia šansą užsidirbti dar atliekant bausmę

Prie prekybos tinklo „Iki“ komandos prisijungti ir taip užsidirbti gali visi. Pirmąją algą čia gauna studentai, papildomų įgūdžių išmoksta norintys pakeisti darbo sritį, o naują finansinį pagrindą po kojomis gauna ir nuteistieji. Monika Milė, „Iki Lietuva“ Žmonių ir kultūros departamento vadovė, sako, kad beveik prieš trejus metus priimtas bendrovės sprendimas pradėti įdarbinti nuteistąsias pasiteisina su kaupu, o prie įdarbintų moterų jau prisijungę ir du vyrai.

Prie prekybos tinklo „Iki“ komandos prisijungti ir taip užsidirbti gali visi.
Prie prekybos tinklo „Iki“ komandos prisijungti ir taip užsidirbti gali visi.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 24, 2023, 9:31 AM, atnaujinta Jul 24, 2023, 10:19 AM

„Iki“ kalinčias moteris pradėjo įdarbinti 2021-ųjų spalį, sulaukusi Užimtumo tarnybos pasiūlymo. Vienu metu nuteistosioms skiriama iki dviejų dešimčių darbo vietų, taip pat ieškoma galimybių į projektą įtraukti daugiau suinteresuotų asmenų.

Nuo pat pradžių bendradarbiaujama su Panevėžio moterų kalėjimu, modelis yra taikytas ir Vilniuje, o šiuo metu partneriais yra ir Panevėžio pusiaukelės namai. Pastarieji yra specialus, atviro tipo padalinys, kur gali persikelti pavyzdingai elgęsi ir didžiąją bausmės dalį jau atlikę nuteistieji.

„Žinoma, nuteistųjų įdarbinimas padeda spręsti ir darbuotojų trūkumo problemą, kuri jau ne vienerius metus yra opi mūsų sektoriuje. Tačiau būtų klaidinga sakyti, kad projektą pradėjome tik dėl to – esame socialiai atsakinga įmonė, mums rūpi, kaip galime prisidėti prie visuomenės gerovės, vykdome ne vieną socialinį projektą“, – pažymi „Iki Lietuva“ generalinė direktorė Nijolė Kvietkauskaitė.

Pasak N.Kvietkauskaitės, atskirtis, negalėjimas susirasti darbo turi tiek ekonominių pasekmių žmonėms, tiek tampa ir sunkia psichologine našta. Integracija atgal į visuomenę neabejotinai yra ilgas procesas, todėl tam, kad šis kelias būtų lengvesnis, „Iki“ prie jo prisideda anksčiau – nuteistiesiems dar atliekant bausmę.

Pastovi alga – dar prieš išeinant į laisvę

„Laisvės atėmimo bausmę atliekančių asmenų įdarbinimas yra be galo reikšminga integracijos atgal į visuomenę dalis. Tai padeda nuteistiesiems nesijausti paliktiems užribyje, suteikia jiems galimybę gauti pajamų ir gal net atrasti naują karjerą arba įgyti pirmojo darbo patirties. Šiuo metu „Iki“ esame įdarbinę 7 moteris, kurios atlieka bausmę Panevėžio moterų kalėjime, 6 moteris iš pusiaukelės namų, taip pat prie komandos prisijungę ir du vyrai iš šios įstaigos“, – vardija Alina Buidovaitė-Gurklienė, „Iki“ personalo verslo partnerė.

Ji pažymi, kad pačios įkalinimo įstaigos suformuota komisija atidžiai sprendžia, kurie nuteistieji gali vykti į darbą be sargybos. Ši privilegija suteikiama tik tiems, kurie atitinka daug nustatytų kriterijų ir yra įrodę, kad nori bei gali keistis.

„Per šiuos beveik trejus metus neturėjome jokių incidentų ar nesklandumų. Nuteistieji vertina galimybę dirbti „Iki“ – tai jiems svarbu ne tik dėl psichologinių, bet ir ekonominių priežasčių. Juk laikas atliekant bausmę taip bėga greičiau nei sėdint tarp keturių sienų, jie gali bendrauti su platesne publika, įgyti naujų žinių ar atrasti pomėgių. O kas ypač aktualu – dirbdami jie gauna atlygį, tad gali vykdyti savo finansinius įsipareigojimus, pasirūpinti ne tik savo, bet ir savo artimųjų poreikiais“, – kalba M.Milė.

Patirtis nėra būtina

Įdarbintieji yra reikšminga pagalba „Iki“ Panevėžio logistikos ir kulinarijos centruose: dirba virėjomis-fasuotojomis, sandėlio darbininkėmis, salės darbuotoja, prekių surinkėjomis (-ais).

„Darbo šiose pareigybėse pliusas – joms nėra būtina patirtis. Naujus „Iki“ darbuotojus apmokome darbo vietoje, šis procesas visiems vienodas, nematome skirtumo tarp darbuotojo laisvėje ir tebeatliekančio bausmę. Visi jie įgyja naujų profesinių įgūdžių ir kompetencijų, kurios bus naudingos ir ateityje“, – sako M.Milė.

Įsidarbinti nuteistieji trokšta ir dėl dėl to, kad jiems tuomet galioja visos socialinės garantijos, ir toliau skaičiuojamas darbo stažas.

Ne ką mažiau svarbūs ir socialiniai aspektai. Pasak pašnekovės, darbas moko atsakomybės, padeda ugdyti bendravimo ir darbo komandoje įgūdžius, leidžia pasijusti naudinga visuomenės dalimi – t. y., suprasti, kad net ir padarius klaidą galima gyventi normalų gyvenimą, jeigu įdedama pastangų.

Darbuotojai kaip visi – gauna tas pačias naudas ir lieka dirbti

Nuteistieji „Iki“ traktuojami kaip ir bet kurie kiti komandos nariai: gauna tas pačias papildomas naudas, kurių sulaukia „Iki“ darbuotojai. Jiems nereikia rūpintis kelione į darbą ir iš jo, pietumis, taip pat siūlomas patogus grafikas bei galioja papildomas sveikatos draudimas, kuriuo draudžiama visa gausi „Iki“ komanda.

Tinkle sudaromos galimybės ir mokytis, keisti pareigas. Pavyzdžiui, viena moteris iš pusiaukelės namų pradėjo dirbti logistikos centre, tačiau panoro tęsti darbą jau parduotuvėje. Kolegų padedama, įgijo naujų žinių, išmoko naujų funkcijų – ir šiuo metu dirba jau „Iki“ parduotuvėje.

„Darbuotojai niekuo nesiskiria – visi kartu dirbame, bendraujame, jie puikiai įsilieja į kolektyvą. Tą įrodo ir gražūs liekantys santykiai po bausmės atlikimo. Visuomet pasiliekame kontaktus, kad palaikytume ryšį ir jiems grįžus į savas gyvenamąsias vietas kituose miestuose. O viena darbuotoja jau beveik prieš pusmetį išėjo į laisvę ir pasirinko toliau sėkmingai dirbti pas mus. Tai įrodo, kad nuteistųjų įdarbinimas duoda ilgalaikių rezultatų“, – džiaugiasi už projektą atsakinga „Iki“ personalo verslo partnerė A.Buidovaitė-Gurklienė.

Tarptautinei „Rewe“ grupei priklausantis prekybos tinklas „Iki“ Lietuvoje veikia nuo 1992 metų. Turėdamas 237 parduotuves visoje Lietuvoje, „Iki“ yra vienas didžiausių mažmeninės prekybos tinklų. Tarp didžiausių šalies darbdavių esanti bendrovė yra įdarbinusi apie 5,5 tūkst. darbuotojų. Prekybos tinklas kartu su „Pixevia“ Vilniuje atidaręs keturias autonomines parduotuves su „Iki“ prekių ženklu. Prekybos tinklas taip pat valdo prekių pristatymo į namus startuolį „LastMile“ ir nuosavo prekės ženklo elektroninę parduotuvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.