Vaistų nebeįsigysite taip lengvai: šalyje uždaroma daugybė vaistinių, likusios dirba trumpiau

Gyventojai raginami nenustebti – nuo liepos dalis vaistinių dirba trumpiau, o kai kurios net apskritai užsidarė. Dėl tokių pokyčių vaistinių atstovai kaltina naują įstatymą, kuriuo numatoma, kad kiekvienoje vaistinėje turi dirbti ne tik farmakotechnikas, bet ir vaistininkas, o pastarųjų ir taip didelis trūkumas.

Nuo liepos dalis vaistinių dirba trumpiau, o kai kurios net apskritai užsidarė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nuo liepos dalis vaistinių dirba trumpiau, o kai kurios net apskritai užsidarė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nuo liepos dalis vaistinių dirba trumpiau, o kai kurios net apskritai užsidarė.<br>„Gintarinės vaistinės“ nuotr.
Nuo liepos dalis vaistinių dirba trumpiau, o kai kurios net apskritai užsidarė.<br>„Gintarinės vaistinės“ nuotr.
Nuo liepos dalis vaistinių dirba trumpiau, o kai kurios net apskritai užsidarė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo liepos dalis vaistinių dirba trumpiau, o kai kurios net apskritai užsidarė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo liepos dalis vaistinių dirba trumpiau, o kai kurios net apskritai užsidarė.<br>„Camelia“ nuotr.
Nuo liepos dalis vaistinių dirba trumpiau, o kai kurios net apskritai užsidarė.<br>„Camelia“ nuotr.
Nuo liepos dalis vaistinių dirba trumpiau, o kai kurios net apskritai užsidarė.<br>„Camelia“ nuotr.
Nuo liepos dalis vaistinių dirba trumpiau, o kai kurios net apskritai užsidarė.<br>„Camelia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 16, 2023, 12:02 PM

Nuo liepos 1 d. įsigaliojo Farmacijos įstatymo pataisos, kuriomis numatoma, kad didesnėje dalyje šalies vaistinių negali dirbti vienas farmakotechnikas, su juo būtinai kartu dirbti turi vaistininkas. Miestuose iki 3 tūkst. gyventojų bei viensėdžiuose, miesteliuose ir kaimuose farmakotechnikai gali būti prižiūrimi ir konsultuojami nuotoliu.

Visgi Lietuvoje – milžiniškas vaistininkų trūkumas. Jų tiek mažai, kad kai kurioms vaistinėms teko trumpinti darbo laiką, nedirbti savaitgaliais ar apskritai užsidaryti.

„Vaistininkų trūkumą Lietuvos darbo rinkoje jaučiame ne vienerius metus. Vaistininko bei farmakotechniko profesijos praranda populiarumą dėl sudėtingų emocinių darbo sąlygų, dėl sudėtingų, ne kiekvienam įkandamų studijų tiek akademinių gebėjimų, tiek šių studijų kainos prasme“, – portalui lrytas.lt sakė BENU vaistinių tinklo vadovė Indrė Brazauskaitė.

Trumpina darbo laiką arba užsidaro

„Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė tikino: dėl minėtų įstatymų pakeitimų tiesiog nebeliko kito pasirinkimo – teko sutrumpinti dalies vaistinių darbo laiką.

„Atsižvelgdami į galimybes pacientams įsigyti vaistų geografiškai netoliese esančiose vaistinėse, nuspręsta, kad trylika vaistinių savaitgaliais nebedirbs, dar 25 vaistinės nedirbs sekmadieniais. Be to, maždaug 87 vaistinėse sutrumpintas darbo laikas“, – sakė ji.

I.Tėvelienė pridūrė, kad didžiausias iššūkis buvo perskirstyti vaistininkų darbo krūvį ir valandas, kad jie nepervargtų, galėtų keistis ir teikti profesionalias paslaugas pacientams.

„Deja, kai kuriose vietovėse nėra galimybių rasti pilną darbo dieną norinčių dirbti vaistininkų, todėl buvo priimtas sprendimas uždaryti šešias vaistines“, – pridūrė pašnekovė.

Pasak „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovės, sudėtingiausia rasti vaistininkus ir sudėlioti jų darbo krūvį Jonavos, Alytaus, Anykščių, Kėdainių, Biržų, Kretingos, Jurbarko, Druskininkų, Šiaulių, Naujosios Akmenės ir Vilkaviškio miestuose bei rajonuose.

Panaši situacija ir „Camelia“ vaistinėse. Šį tinklą valdančios bendrovės „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė aiškino, kad pokyčiams ruošėsi jau kurį laiką.

„Dalies tinklo vaistinių darbo laikas buvo sutrumpintas, kelios vaistinės uždarytos. Įgyvendinami šiuos pakeitimus prioritetu laikėme klientų patogumą, todėl atsižvelgėme į artimiausių vaistinių darbo laiką, siekėme užtikrinti, kad mažesni miesteliai, kuriuose veikia tik viena vaistinė, neliktų be jos. Į dalį tokių vaistinių iš kito miesto atvyksta vaistininkas“, – teigė A.Budrikienė.

Tiesa, pridūrė ji, dalyje vaistinių darbo laikas buvo sutrumpintas ir dėl atostogaujančių darbuotojų, rudenį esą bus grįžta prie įprasto laiko.

Naujoji tvarka nerimo sukėlė ir BENU vaistinėse.

„Pokyčiai kelia iššūkių. Turime pergalvoti farmacijos specialistų kiekvienoje vaistinėje sudėtį, turime užtikrinti, kad vaistinėje darbuotojų kiekis būtų subalansuotas teisingai, turime apgalvoti galimą darbo laiko trumpinimą, naujų darbuotojų pritraukimo ir ilgamečių darbuotojų išlaikymo galimybes“, – komentavo vaistinių tinklo vadovė I.Brazauskaitė.

Ji pridūrė, kad porą vaistinių teko apskritai uždaryti.

„Situacija labiausiai įtempta mažesniuose miestuose ir miesteliuose – ypač Šiaurės Lietuvoje“, – pabrėžė I.Brazauskaitė.

„Apotheka pharma“ vaistinės rinkodaros vadovė Giedrė Vaiginienė darsyk patvirtino: tvarkos įsigaliojimas tikrai privertė pasukti galvas, kaip spręsti ir taip trūkstamų vaistininkų klausimą.

„Šie pokyčiai sukelia tam tikrų sunkumų. Turbūt, kaip ir daugelis tinklų, susiduriame su ta pačia problema – vaistininkų trūkumu. Tikrai nėra lengvas iššūkis rasti taip reikalingų vaistininkų, bet stengiamės.

Stengiamės ir ieškome tol, kol randame. Bet kartais tenka imtis ir kitų priemonių – koreguojame vaistinių darbo laiką, peržiūrime, ar visos vaistinės turės galimybes tęsti veiklą. Ypatingą dėmesį telkiame į vaistines, kurios įsikūrusios mažesniuose miesteliuose“, – šnekėjo G.Vaiginienė.

Kalbamasi ir su vaistininkais – daliai jų siūloma vykti dirbti į kitą vaistinę kitame mieste.

Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė antrina: pagrindinis pokytis, kurio teko imtis, – trumpinti darbo valandas.

„Priėmėme individualius sprendimus vaistinėse, stengdamiesi nežymiai koreguoti darbo laikus, įvertinti klientų srautus ir savo galimybes. Turime situacijų, kur vaistinės vadovai pasirinko dirbti ilgesnes darbo valandas, kad išlaikytume įprastą darbo laiką, taip pat tokių, kur vaistininkai dirbti į vaistinę vyksta iš kito miesto ir pan. Be to, įgyvendinome procesų pokyčius ir perskirstėme atsakomybes, kad atlaisvintume vaistininkų rankas susitelkti į farmacinę paslaugą.

Šią dieną laikinai neveikia penki „Eurovaistinės“ filialai iš bene 270-ies – tai yra vietos, kur, deja, šiuo metu vaistininko neturime. Darbo laiko korekcijos įgyvendintos atsakingai vertinant klientų poreikius ir srautus. Pavyzdžiui, vasarą pajūrio miestuose prailginome mūsų darbo laiką, nes sezono metu kurortinėse vaistinėse gyventojų poreikiai įsigyti vaistų ar kitų medicinos bei grožio prekių stipriai išauga“, – pasakojo R.Lipnevičiūtė.

Sukiršino darbuotojus

Be sutrumpėjusių darbo laikų, įžvelgiama ir dar viena problema. Yra teigiančių, kad naujas įstatymas sukiršino vaistininkus su farmakotechnikais – pastarieji daugybę metų darbavosi vieni, konsultavo klientus, o dabar to daryti nebegali. Dalis jaučia, kad abejojama jų kompetencija.

„Daugelyje vaistinių po įstatymo pakeitimų keitėsi komandos, nes anksčiau buvo nusistovėjusi tvarka, kai vaistininkas prižiūrėdavo, esant poreikiui, konsultuodavo farmakotechnikus nuotoliniu būdu. Juk visada yra žmogiškas faktorius, kai keičiasi susidirbusios komandos, kolektyvas. Permainos nėra lengvas procesas“, – sakė „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė I.Tėvelienė.

„Nemuno vaistinės“ generalinė direktorė A.Budrikienė pabrėžė: įmonėje visuomet buvo skatinama draugiška ir geranoriška darbo aplinka.

„Neišskiriame nė vieno darbuotojo, žiūrime į kiekvieną kolegą tolerantiškai. Mūsų farmakotechnikai – patyrę profesionalai, kai kurie vaistinėje dirbantys net daugiau kaip 30 metų. Visų jų kompetencija neabejojame – jie pacientus jau daugelį metų konsultuoja įvairiais sveikatos klausimais“, – šnekėjo ji.

„Tiek vaistininkas, tiek farmakotechnikas – nuostabios, reikalingos, be viena kitos neįsivaizduojamos pareigybės. Vaistininkas ir vaistininko padėjėjas visada dirbo ranka rankon. Dirbo taip, kad klientui būtų suteikta maksimaliai profesionali farmacinė konsultacija. Nepastebint, kas – vaistininkas ar vaistininko padėjėjas – jį aptarnauja“, – tvirtino BENU vaistinių tinklo vadovė I.Brazauskaitė.

Ji pridūrė – pati stipriausia komanda vaistinėje ta, kur petys į petį dirba tiek vaistininkas, tiek vaistininko padėjėjas, tiek kosmetikos konsultantas.

„Niekada neabejojome, jog vaistinės – tai farmacinės kompetencijos židinys kiekvienoje bendruomenėje. Tuos sprendimus, kurie padeda to pasiekti, vertiname tik teigiamai. Ar šis įstatymo pakeitimas yra būtent toks, ko gero, geriausiai įvertins pacientai jau netrukus“, – sakė pašnekovė.

Ką žinoti gyventojams?

I.Tėvelienė pabrėžė: pokyčiai nepalies nuotoliniu būdu teikiamų paslaugų. „Gintarinė vaistinė“ dar praėjusiais metais įdiegė ir naują paslaugą – visą parą nemokamai teikiamas konsultacijas telefonu sveikatos klausimais. Tad neradę dirbančios vaistinės, klientai gali specialistų ieškoti čia.

„Be to, norime priminti, kad internetu nuo praėjusių metų jau galima įsigyti ne tik nereceptinių, bet ir receptinių vaistų, kuriuos į namus gali pristatyti kurjeris“, – priminė pašnekovė.

O gyvai vaistų apsipirkti panorę gyventojai turėtų iš anksto pasidomėti vaistinės darbo laiku.

„Reikėtų pasikalbėti su savo vaistinės farmacijos specialistais ir žinoti, ar vaistinė ateityje dirbs taip, kaip dirbo anksčiau. Jei ne, vizitus į vaistines planuoti naujuoju laiku. Jei savoji vaistinė būtų toji, kuri dėl šių pokyčių bus uždaryta, reikėtų apgalvoti, kuri kita vaistinė taps jūsų naująja vaistine“, – siūlė I.Brazauskaitė.

A.Budrikienės įsitikinimu, pokyčiai tiesiog apsunkina situaciją gyventojams – nuo šiol jie nebegali rasti vaistinių jiems patogioje vietoje ir patogiu laiku.

„Šis įstatymo pakeitimas sudaro tokią situaciją, kad gyventojams bus sudėtingiau įsigyti reikalingus preparatus jiems tinkamu metu, reikės atidžiau tikrinti dirbančių vaistinių darbo laiką“, – pabrėžė pašnekovė.

Vaistinių atstovai neslepia – ateityje vaistinių skaičius gali ir dar labiau sumažėti.

„Labiausiai liūdina, jog ateityje nukentės mažų miestelių gyventojai, kuomet tinklai turės uždaryti ten esančias vaistines dėl vaistininkų trūkumo“, – pripažino G.Vaiginienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.