Savivaldybių valdomų įmonių pajamos pasiekė rekordą: viršijo 1 mlrd. eurų

Valdymo koordinavimo centro (VKC) projektų vadovas Simonas Lekys teigia, kad savivaldybių valdomų įmonių (SVĮ) pajamos 2022 metais pasiekė rekordą – 1,3 mlrd. eurų. Fiksuojama, kad nuo 2021 metų pajamos išaugo beveik 350 mln. eurų. Anot VKC projektų vadovo, šį augimą lėmė dėl skirtingų faktorių beveik 60 proc. išaugusi šilumos tinklų sektoriaus apyvarta.

Savivaldybių valdomų įmonių pajamos 2022 metais pasiekė rekordą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Savivaldybių valdomų įmonių pajamos 2022 metais pasiekė rekordą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

2023-06-29 16:47

„Pardavimo pajamos augo žymiai sparčiau ir pirmą kartą per SVĮ istoriją pardavimo pajamos perkopė 1 mlrd. eurų ir siekė 1,3 mlrd. euro. Esminius pokyčius lėmė 58,2 proc. išaugusi šilumos tinklų sektoriaus apyvarta, daugiausiai dėl didesnės šilumos tiekimo kainos, kuri buvo nulemta didesnių gamtinių dujų, biokuro ir didesnės šilumos įsigijimo iš nepriklausomų šaltinių kainos“, – ketvirtadienį kasmetiniame valstybės valdomos įmonių ir SVĮ veiklos rezultatų pristatyme teigė S. Lekys.

VKC pateikti duomenys rodo, kad 2022 metais SVĮ priklausančio turto vertė išaugo 6,9 proc., 239 mln. eurų, ir bendra turto vertė siekė 3,7 mlrd. eurų. O grąža akcininkams išaugo 80,4 proc.

VKC duomenimis, 113 įmonių metus užbaigė pelningai, o 122 – metus užbaigė su nuostoliu. Anot S. Lekio, visos SVĮ vandentvarkos įmonės patyrė nuostolių, dėl ko neišmokėjo dividendų akcininkams, bet šilumos tinklai dirbo pelningai.

„Visos į portfelį įtrauktos vandentvarkos įmonės patyrė nuostolį, kuris daugiausiai nulemtas išaugusio elektros ir darbo užmokesčio sąnaudų. O kaip matome šilumos tinklai kėlė portfelio rezultatą ir baigė metus pelningai ir uždirbo 24,9 mln. eurų“, – sakė jis.

„Dividendus savo akcininkams išmokėjo 37 įmonės ir tik vandentvarkos ir atliekų tvarkymo įmonės dividendų neskyrė“, – pridūrė jis.

Taip pat S. Lekys teigė, kad 2022 metų duomenimis 5 didžiausių Lietuvos savivaldybių SVĮ uždirbo 68 proc. pajamų ir jose veikė 14 didžiausių bendrovių. Remiantis jo pateiktais duomenimis, Kauno ir Klaipėdos bendrovių grynojo pelno augimas buvo mažesnis nei kitų didžiųjų savivaldybių, bet Kauno savivaldybės biudžetas pasipildė daugiausiai.

„Matome, kad 5 didžiųjų savivaldybių valdomos įmonės valdė 55 proc. viso SVĮ turto iš uždirbo 68 proc. pajamų ir jose dirbo 50 proc. visų dirbančiųjų. Tai šiose savivaldybėse veikė 13 iš 14 didžiųjų SVĮ ir tik Druskininkų savivaldybėje veikė 14-oji didžiausia, kas yra „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras AQUA“, – komentavo S. Lekys.

„Matome, kad visų savivaldybių turtas ir pajamos augo, tačiau pelnas ir nuosavo kapitalo grąža didėjo ne visose. Kauno ir Klaipėdos SVĮ uždirbo mažiau grynojo pelno ir generavo mažesnę nuosavo kapitalo grąžą. Į didžiųjų miestų savivaldybių biudžetus grįžo daugiau nei 90 proc. visų dividendų ir įmokų ir daugiausiai pasipildė Kauno miesto savivaldybės biudžetas – 6,6 mln. euro“, – aiškino jis.

SVĮ portfelį sudaro 235 įmonės, kurios veikia 59 savivaldybėse. Anot VKC, šis skaičius per metus sumažėjo 4 bendrovėmis. SVĮ sudaro 216 akcinių bendrovių ir uždarųjų akcinių bendrovių bei 19 įmonių kita teisine forma.

SVĮ sektoriuje 2022 metais dirbo beveik 21 tūkst. darbuotojų iš kurių beveik pusė dirbo viešojo transporto ir vandentvarkos sektoriuose.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.