Mokesčių inspekcijos akiratyje – laivų savininkai: dalis jų pasirodė įtartini

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skaičiuoja, kad beveik 250 Lietuvos įmonių yra įsigijusios pramoginių laivų ir jachtų. Mokesčių administratorius aiškinasi, ar tokie laivai nėra naudojami asmeniniams poreikiams ir ar teisingai sumokami mokesčiai.

Beveik 250 Lietuvos įmonių yra įsigijusios pramoginių laivų ir jachtų.<br>Asociatyvi G.Pilaičio ir V.Skaraičio nuotr.
Beveik 250 Lietuvos įmonių yra įsigijusios pramoginių laivų ir jachtų.<br>Asociatyvi G.Pilaičio ir V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Valeckas

Feb 15, 2023, 12:24 PM

AD Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė sako, kad viena iš mokestinių piktnaudžiavimų rūšių, kuriai 2022 m. buvo skirtas išskirtinis dėmesys, – privačių poreikių tenkinimas įmonių lėšomis.

„Atrinkome 248 juridinius asmenis, kurie pastaraisiais metais laikė laivus komercinėse prieplaukose arba uostuose“, – sako L. Mačernienė.

Anot jos, iš jų 19 sukėlė tam tikrų abejonių, todėl perduota stebėsenai.

Tikslas – išsiaiškinti, ar vandens transporto priemonės nėra naudojamos privatiems poreikiams tenkinti ir nėra apskaičiuojamos pajamos natūra.

VMI pateikia pavyzdį, kai tikrino įmonę, kurios vykdoma veikla yra statyba. Tačiau aiškinantis pramoginio katerio įsigijimo ir naudojimo aplinkybes, įmonės vadovas pirmiausia teigė, kad kateris įsigytas reprezentaciniais tikslais, bendrovė pajamų iš katerio nuomos neuždirbo.

„Vėliau sutiko, kad kateris buvo naudojamas ir asmeniniais tikslais. Bendrovė patikslino PVM deklaracijas, papildomai deklaravo pajamų už katerio nuomą vadovui, taip pat deklaravo katerio nuomos pajamas“, – pateikia situaciją L. Mačernienė.

Anot jos, tiriamas ir kitas atvejis, kai kompiuterių programavimo, konsultacine veikla užsiimanti įmonė įsigijo kylinę jachtą, ją nuomojo.

Tačiau pagal pateiktas PVM sąskaitas faktūras matyti, kad iš jachtos nuomos ji pajamų neuždirbo. Tačiau turima duomenų, kad plaukimai vykdavo kiekvieną vasarą, ja plaukiojo akcininkas, jachta dalyvaudavo buriavimo varžybose, ja buvo plaukiama į užsienio šalis.

Informacijos apie jachtos įplaukimus paprašyta ir iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto, kreiptasi ir į Valstybės sienos apsaugos tarnybą.

L. Mačernienė akcentuoja tendenciją, kad už įmonės turto naudojimą asmeniniais tikslais sumokama vis daugiau mokesčių.

Vertinant pokyčius, nustatyta, kad pajamas natūra už 2021 m. deklaravo dvigubai daugiau įmonių nei už 2020 m., o apskaičiuota pajamų natūra suma išaugo 32,2 mln. eurų.

Aktyvūs VMI veiksmai šioje srityje buvo pradėti 2021 metais, išsiunčiant įmonėms daugiau kaip 18,6 tūkst. tikslinių klausimynų dėl automobilių naudojimo. Inicijuoti veiksmai apima ir kitas turto, kuris dažnai įsigyjamas įmonių lėšomis, rūšis: orlaivius, laivus, nekilnojamąjį turtą, kt.

Stebėsenos metu įvertinama prekių, paslaugų panaudojimo privatiems poreikiams rizika.

2021 m.–2022 m. atlikta daugiau kaip 600 mokesčių mokėtojų stebėsenos procedūrų, po kurių deklaruota 3,9 mln. Eur papildomai mokėtinų mokesčių.

Dėl naujai įsigytų automobilių 2022 metais buvo išsiųsta per 1 400 pranešimų, dėl įsigytų motociklų – apie 380.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.